Botrány: Netanjahu megpróbálta a palesztinokra kenni a holokausztot

/ 2015.10.22., csütörtök 19:05 /

Hadzs Amin Al-Husszeini 1941-es európai körútján, Olaszországban

Szinte mindenki, aki valaha vitába keveredett az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban, hallotta az érvet: a hatmillió áldozattal járó holokauszt után a zsidóság megérdemelte, hogy saját otthona legyen ősei földjén. Erre gyakran az a válasz, hogy igen, de a Holokausztot nem a Palesztinában élő arabok követték el, mégis őket űzték el földjeikről, házaikból. Benjamin Netanjahu most nagyon jól hangzó ellenérvet talált erre a felvetésre: de, végső soron a holokausztért is a palesztinok felelnek, legalábbis egy palesztin vezető.

Az izraeli miniszterelnök a Cionista Világkongresszuson elmondott beszédében fejtette ki nézetét, miszerint Hadzs Amin al-Husszeini jeruzsálemi nagymufti ültette el Adolf Hitler fejében a zsidók kiirtásának ötletét. Al-Husszeini a két világháború között volt az akkor brit mandátumként kormányzott Palesztina egyik legbefolyásosabb vallási és politikai vezetője. Több felkelést is szított a brit uralom ellen, és értelemszerűen rossz szemmel nézte a zsidók egyre nagyobb számú letelepedését is. A két közös ellenség – a britek és a zsidók – miatt kereste a kapcsolatot a náci Németországgal is, és 1941 novemberében találkozott is Hitlerrel, a Führer azonban nem váltotta be a mufti reményeit, nem állt nyíltan a palesztin ügy mellé.

Netanjahu most így interpretálta a találkozót: „Hitler nem mindig akarta kiirtani a zsidókat, csak ki akarta őket telepíteni. Hadzs Amin al-Husszeini viszont elment Hitlerhez, és azt mondta neki: ha kiutasítod őket, idejönnek. Akkor mit csináljak velük? – kérdezett vissza Hitler. Égesd el őket! – válaszolta.”

Benjamin Netanjahu beszédet mond az amerikai kongresszusban

Fotó: Getty/Europress

Az izraeli kormányfő mondatai világszerte óriási felháborodást okoztak. Még saját védelmi minisztere, Móse Jaalon is elhatárolódott tőle. Az ellenzéki Zionista Unió képviselője, Itzik Smuli szerint Netanjahu kijelentései a holokauszttagadók malmára hajtják a vizet. Ugyanezt nyilatkozta az antiszemitizmus ellen küzdő amerikai szervezet, a Rágalmazásellenes Liga igazgatója, Jonathan Greenblatt is: „A mufti kétségkívül antiszemita volt, de a holokausztról óvatosabban kell fogalmaznunk. A miniszterelnök szavai azok kezére játszanak, akik megpróbálják kisebbíteni Adolf Hitler szerepét a Végső Megoldás megszervezésében.”

Noha a Végső Megoldás részleteit véglegesítő wannsee-i konferenciára valóban nem sokkal Al-Husszeini látogatása után, 1942 elején került sor, a zsidók elleni tömeggyilkosságok már jóval korábban elkezdődtek.

„Talán exhumálnunk kellene az ukrajnai Babij Jarnál 1941 szeptemberében, két hónappal Hitler és a mufti találkozása előtt kivégzett 33 771 zsidó holttestét, és elmondani nekik, hogy a náciknak eszük ágában sem volt megsemmisíteni őket” – írta Facebook-oldalán Zehava Galon, az ellenzéki Meretz párt képviselője.

A jeruzsálemi Jad Vasem holokausztközpont vezető történészétől a Tel-Avivi Egyetem professzoráig bezárólag sokan mások is elítélték Netanjahu kijelentését, és mémeket is ihlette a botrányos beszéd. Egy mém szerint a miniszterelnök a Hindenburg léghajó 1937-es felrobbanásáért is a palesztinokat tette felelőssé, egy feliratos Hitler-videóban pedig azzal ingerlik fel a Führert tanácsadói, hogy „Bibi” elvitatja tőle a Holokauszt kiötlésének érdemét.

Netanjahu a legrosszabbkor rukkolt elő alternatív történelemmagyarázatával, egy nappal németországi látogatása előtt. Berlinben találkozott John Kerry amerikai külügyminiszterrel is, aki meg is kérte, hogy vegyen vissza egy kicsit. Angela Merkel szóvivője, Steffen Seibert pedig egyértelművé tette: „Minden német jól ismeri annak a gyilkos faji őrületnek a történetét, ami a holokauszthoz vezetett. Tudjuk, hogy ezért az emberiség elleni bűntettért Németországnak kell viselnie a felelősséget.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.