Buddhista népirtás – állampolgárság nélküli menekültek tömege zúdulhat Európára

/ 2017.09.20., szerda 19:00 /
Buddhista népirtás – állampolgárság nélküli menekültek tömege zúdulhat Európára

A buddhista népirtás első hallásra legalább olyan fogalmi képtelenség, mint a bűnrészes béke Nobel-díjas – mégis ez történik Burmában, az áldozatok pedig muszlimok. Európára állampolgárság nélküli menekültek tömege zúdulhat. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„A gyerekeket beledobálták a folyóba, köztük a hároméves dédunokámat és az egyéves unokámat. Én a folyó déli oldalán rejtőztem el. A katonák összehívták a falut, és azt mondták az embereknek, hogy el kell menniük. Aztán lőni kezdtek. Este összegyűjtötték a holttesteket a folyóparton, gödröt ástak a homokba, és elégették őket” – mesélte nyugati újságíróknak egy 65 éves rizstermesztő gazda Tula Toli falu elpusztításáról. Jó pár túlélő megerősítette, hogy a burmai-bangladesi határ túloldalán valóban klasszikus népirtás zajlik.

De mi közünk nekünk ahhoz, hogy a világ egy távoli pontján tömegesen gyilkolni kezdtek egy kimondhatatlan nevű népet, és egy ugyancsak kimondhatatlan nevű politikai vezető – a nyugati sajtó által korábban ajnározott, Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyi ­­– ezt a tettet nem hajlandó elítélni?

 

 

 

 

Részletes háttér a szeptember 21-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

„A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét. Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők.”

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.