Koalíciós feszültséget okozott Írországban a Magdolna-mosodák miatt elmaradt állami bocsánatkérés

/ 2013.02.07., csütörtök 20:30 /

A kisebbik ír kormánypárt közleményben bírálta szerdán Enda Kenny miniszterelnököt, amiért még mindig nem kért bocsánatot az állam nevében az egykori hírhedt Magdolna-mosodák áldozataitól.

A Fine Gael (FG) párthoz tartozó kormányfő egy most nyilvánosságra került terjedelmes jelentésre reagálva ugyan sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy mintegy 30 ezer nő a 20. században éveken át egyházi mosodákban dolgozott fizetés nélkül, rossz körülmények és bántalmazások közepette, többen bele is haltak. A kisebbik koalíciós erő, a Munkáspárt azonban nem elégedett meg ezzel, a miniszterelnök szemére vetette, hogy nem volt bátorsága az állam nevében hivatalosan is bocsánatot kérni.

A magdolnás nők ügye 1993-ban kapott nyilvánosságot, amikor az egyik mosodában meghalt 155 nő holttestét jeltelen sírokban megtalálták és exhumálták, a média pedig felkapta a témát. Peter Mullan 2002-es filmje, A Magdolna nővérek a nemzetközi figyelem középpontjába helyezte az ügyet.

A mosodák nyereségért dolgozó vállalkozások voltak, amelyeket négy vallási közösség működtetett. Kezdeti feladatuk az volt, hogy segítsenek a prostituáltaknak változtatni életmódjukon. Az 1940-es évekre azonban a házak lakóinak a többsége házasságon kívüli szexuális kapcsolatba keveredett fiatal nő (több esetben nemi erőszak áldozata) és lányanya lett, illetve laza erkölcsűnek minősített vagy szellemi fogyatékos nő.

A gyermekek elleni visszaéléseket vizsgáló, Sean Ryan ügyész vezette állami bizottság tíz éven át vizsgálta a szóban forgó intézmények múltját, és 2009-ben nyilvánosságra hozott jelentésük szörnyű visszaélésekre derített fényt.

A házak lakói rendszerint hetente hét napot dolgoztak fizetés nélkül, zord körülmények között éltek, beszámolók szerint mentális és fizikai bántalmazásnak is ki voltak kitéve. A legkínosabb azonban esetek a szexuális kizsákmányolás fogalomkörébe tartoznak. A bizottság megállapította, hogy az élet különösen két szerzetesrend: az egyházi iskolák többségét működtető Keresztény Testvérek nevű férfitársaság, illetve az irgalmas nővérek intézményeiben ért fel sokak számára máig ható rémálommal. Az utóbbi évtizedekben ugyanis a két közösség tagjai közé több pedofil, illetve perverz hajlamú ember férkőzött - vagy időközben vált azzá -, akik közül sokan évekig, évtizedekig háborítatlanul zaklathatták a fiúkat és lányokat. Több ezres nagyságrendben váltak bizonyítottá azok az esetek, amikor a szerzetesek, illetve az intézmény világi munkatársai, látogatói megerőszakolták, alkalmi vagy rendszeres szexuális szolgáltatásokra kényszerítették a rájuk bízottakat.

Jobbára olyan intézményekről van szó, melyeket a társadalom perifériáján élő fiatalok - szétesett családok gyermekei, megesett gyereklányok, munkakerülők, bűnözői háttérrel érkezők - nevelésére, illetve munkára szoktatására hoztak létre még a XIX. században. Ezek, az egyes esetekben afféle dologházként működő, a társadalom látó- és érdeklődési körén kívül eső iskolák sokszor egy Isten háta mögötti településen voltak, ahol semmiféle külső ellenőrzésnek nem volt nyoma. Ez a fő oka annak, hogy az első hallásra hihetetlennek tűnő esetek éveken keresztül különösebb következmények nélkül megtörténhettek.

A vizsgálatok szerint minden tizedik nő belehalt a mostoha bánásmódba. Az utolsó mosodát 1996-ban zárták be; ma az egykori magdolnások a hetvenes és nyolcvanas éveikben járnak.

Az ír kormány már 2001-ben elismerte, hogy a magdolnás nők bántalmazásnak voltak kitéve, de visszautasította a hivatalos vizsgálatra vonatkozó számos felszólítást. Időközben azonban bizonyítékokat találtak arra, hogy az ír bíróságok a jelentéktelen bűncselekményekért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt nőket rutinszerűen a mosodákba küldték, amelyek így párhuzamos büntetés-végrehajtási rendszerként működtek.