valasz.hu/vilag/az-ozil-botrany-utorezgesei-focista-a-nagyhatalmi-jatszmaban-129221

http://valasz.hu/vilag/az-ozil-botrany-utorezgesei-focista-a-nagyhatalmi-jatszmaban-129221

Dél-Afrika: fordított apartheid?

/ 2018.03.29., csütörtök 12:30 /
Dél-Afrika: fordított apartheid?

Nemzetközi botrányt keltett az új dél-afrikai elnök kezdeményezése a fehér farmerek földjeinek kisajátításáról. Noha a javaslatból még nem lett törvény, a földművesek ma már nemcsak a javaikért, hanem az életükért is aggódnak. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Alig ült el a korrupciós ügyekbe fulladt Jacob Zuma elnök lemondása miatti vihar, Dél-Afrika ismét nemzetközi médiafigyelmet kapott. Most azonban nem egy politikai botrány, hanem az apartheidrendszer 1994-es végével kialakult közmegegyezés felrúgása: a dél-afrikai fehér farmerek földjének kisajátítása került napirendre.

Dél-Afrika követi a szomszédos Zimbabwe példáját, ahol Robert Mugabe elnök a fehérek által tulajdonolt birtokok elkobzásával csődközeli helyzetet idézett elő? Valami olyasmi készül, amit Magyarország is megtapasztalt a kommunista államosítások idején? Számos alkotmányossági buktató áll a terv előtt, a kormánypárt ANC mégis ragaszkodik hozzá: így akarja kifogni a szelet a még nála is radikálisabb Gazdasági Szabadságharcosok vitorlájából. E szélsőbaloldali párt vezetője már többször uszított a fehér kisebbség ellen.

Közülük a most földjük elvételével fenyegetett farmerek már régóta aggódnak az őket sújtó bűncselekményhullám miatt.  Az Afriforum nevű érdekvédelmi tömörülés szerint például egy dél-afrikai farmer 26-szor nagyobb eséllyel lesz gyilkosság áldozata, mint a világátlag.

 

 

 

 

Részletes háttér és helyszíni jelentés a Heti Válasz március 29-i számában, mely elektronikusan formában a Digitalstandon  is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.