Donald Trumpról még a végén elhiszik, hogy jó vezető

/ 2018.05.11., péntek 15:30 /
Donald Trumpról még a végén elhiszik, hogy jó vezető

„Azt hiszem, minden idők hajnal három órai televíziós nézettségi rekordját döntöttük meg”– mondta ragyogó arccal az Egyesült Államok elnöke a Washington melletti katonai repülőtéren, ahol az Észak-Koreából hazahozott amerikai foglyokat fogadta.

Az eseményt igazi valóságshow-ként rendezték meg. A sötétben együtt lépett ki a repülőből az elnök, a first lady, az alelnök és felesége a szabadon bocsátott amerikaiakkal. Volt ölelés, széles mosoly, könnyek. A kifutópályán rövid beszédet mondott az elnök, megköszönte Kim Dzsongun szívélyes gesztusát, és azt is, hogy „kitűnően” bánt a foglyokkal. Hogy az izgalmat növelje, bejelentette a show következő epizódját: június 12-én Szingapúrban lesz az amerikai–észak-koreai csúcstalálkozó.

Kitűnő időzítéssel mindez egy nappal az után történt, hogy Trump bejelentette az iráni nukleáris egyezményből való kilépését, amit világszerte döbbenettel fogadtak. A döntés következményei beláthatatlanok. A Közel-Kelet máris lángba borult, Irán és Izrael egymást lövi. Szíria további vérontás elé néz. A szaúdiak, az amerikaiak áldásával tovább bombázzák Jement. Nő a humanitárius válság.

Európát semmibe vette Trump, hiába próbálta Macron, Merkel és May meggyőzni, hogy további terv nélkül a kilépés csak káoszt okoz a világban. Az újabb szankciók kivetése nemcsak Iránt roppantja össze, de büntetni akarja az Iránnal üzletelő európai vállalatokat is. Egyes amerikai elemzők már azt mondják: Trump lábtörlőnek használja Európát.

Donald Trumpot mindez nem rázta meg. Azt tette, amit igazán tud: eltereli a figyelmet, érti az egyszerű amerikaiak nyelvét, mestere a televíziós valóságshow-nak. Végül is tévésztárból lett politikus. Kiválóan tudja eladni magát. Minden, amit ő csinál, az nagyszerű. Minden, amit elődje tett, az katasztrofális, őrült, nevetséges. Már kilépett a párizsi klímaegyezményből, az iráni nukleáris alkuból, az ázsiai kereskedelmi egyezményből. Ha sokat ismétli magával kapcsolatban a szuperlatívuszokat, idővel el fogják hinni az emberek.

Nem véletlen tehát, hogy Amerikában az elmúlt két napban növekedett az elnök népszerűsége. Mert mit látni? Nem a káoszt, hanem az erős vezetőt, aki hazahozatta az amerikai foglyokat. Szingapúrban pedig hamarosan alkut köt az eddig gonosznak, most tisztességesnek kikiáltott Kim Dzsongunnal. Nem akármilyen alkut, a történelem legsikeresebb alkuját. Többen már most Nobel-békedíjat követelnek Donald Trumpnak.

Az iráni nukleáris egyezmény felrúgását már régen elfelejtettek az emberek, egyébként is túl bonyolult dolog. Trump evangéliumi keresztény híveinek elég csak annyit mondani, hogy Irán el akarja pusztítani Izraelt. Akkor minden büntetést megérdemelnek. De roppant hálásak Trumpnak azért is, hogy Jeruzsálembe vitte az amerikai nagykövetséget.

Az egyszerű ember örül a látható sikernek, az amerikai foglyok szabadon bocsátása már eleve nagy szó, sok jót várnak a júniusi tárgyalásoktól is: a Koreai-félsziget teljes atommentesítését, a térség és a világ békéjének erősítését. Nagy siker lesz, ha sikerül Trumpnak megegyeznie.

De egy dolog már most biztos: szenzációs televíziós show lesz Szingapúrban. Trump reményei szerint a nézettség minden rekordot meg fog dönteni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.