valasz.hu/vilag/rangon-alul-hazasodnak-igy-foglalta-el-a-palotakat-a-kozeposztaly-128631

http://valasz.hu/vilag/rangon-alul-hazasodnak-igy-foglalta-el-a-palotakat-a-kozeposztaly-128631

Donald Trumpról még a végén elhiszik, hogy jó vezető

/ 2018.05.11., péntek 15:30 /
Donald Trumpról még a végén elhiszik, hogy jó vezető

„Azt hiszem, minden idők hajnal három órai televíziós nézettségi rekordját döntöttük meg”– mondta ragyogó arccal az Egyesült Államok elnöke a Washington melletti katonai repülőtéren, ahol az Észak-Koreából hazahozott amerikai foglyokat fogadta.

Az eseményt igazi valóságshow-ként rendezték meg. A sötétben együtt lépett ki a repülőből az elnök, a first lady, az alelnök és felesége a szabadon bocsátott amerikaiakkal. Volt ölelés, széles mosoly, könnyek. A kifutópályán rövid beszédet mondott az elnök, megköszönte Kim Dzsongun szívélyes gesztusát, és azt is, hogy „kitűnően” bánt a foglyokkal. Hogy az izgalmat növelje, bejelentette a show következő epizódját: június 12-én Szingapúrban lesz az amerikai–észak-koreai csúcstalálkozó.

Kitűnő időzítéssel mindez egy nappal az után történt, hogy Trump bejelentette az iráni nukleáris egyezményből való kilépését, amit világszerte döbbenettel fogadtak. A döntés következményei beláthatatlanok. A Közel-Kelet máris lángba borult, Irán és Izrael egymást lövi. Szíria további vérontás elé néz. A szaúdiak, az amerikaiak áldásával tovább bombázzák Jement. Nő a humanitárius válság.

Európát semmibe vette Trump, hiába próbálta Macron, Merkel és May meggyőzni, hogy további terv nélkül a kilépés csak káoszt okoz a világban. Az újabb szankciók kivetése nemcsak Iránt roppantja össze, de büntetni akarja az Iránnal üzletelő európai vállalatokat is. Egyes amerikai elemzők már azt mondják: Trump lábtörlőnek használja Európát.

Donald Trumpot mindez nem rázta meg. Azt tette, amit igazán tud: eltereli a figyelmet, érti az egyszerű amerikaiak nyelvét, mestere a televíziós valóságshow-nak. Végül is tévésztárból lett politikus. Kiválóan tudja eladni magát. Minden, amit ő csinál, az nagyszerű. Minden, amit elődje tett, az katasztrofális, őrült, nevetséges. Már kilépett a párizsi klímaegyezményből, az iráni nukleáris alkuból, az ázsiai kereskedelmi egyezményből. Ha sokat ismétli magával kapcsolatban a szuperlatívuszokat, idővel el fogják hinni az emberek.

Nem véletlen tehát, hogy Amerikában az elmúlt két napban növekedett az elnök népszerűsége. Mert mit látni? Nem a káoszt, hanem az erős vezetőt, aki hazahozatta az amerikai foglyokat. Szingapúrban pedig hamarosan alkut köt az eddig gonosznak, most tisztességesnek kikiáltott Kim Dzsongunnal. Nem akármilyen alkut, a történelem legsikeresebb alkuját. Többen már most Nobel-békedíjat követelnek Donald Trumpnak.

Az iráni nukleáris egyezmény felrúgását már régen elfelejtettek az emberek, egyébként is túl bonyolult dolog. Trump evangéliumi keresztény híveinek elég csak annyit mondani, hogy Irán el akarja pusztítani Izraelt. Akkor minden büntetést megérdemelnek. De roppant hálásak Trumpnak azért is, hogy Jeruzsálembe vitte az amerikai nagykövetséget.

Az egyszerű ember örül a látható sikernek, az amerikai foglyok szabadon bocsátása már eleve nagy szó, sok jót várnak a júniusi tárgyalásoktól is: a Koreai-félsziget teljes atommentesítését, a térség és a világ békéjének erősítését. Nagy siker lesz, ha sikerül Trumpnak megegyeznie.

De egy dolog már most biztos: szenzációs televíziós show lesz Szingapúrban. Trump reményei szerint a nézettség minden rekordot meg fog dönteni.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.