Drámai bejelentés a svéd miniszterelnöktől: „a helyzet tarthatatlan”

/ 2015.11.24., kedd 17:11 /

Megszigorítják a menekültek befogadását Svédországban, jelentette be Stefan Löfven svéd miniszterelnök, miközben a bevándorlás-ellenes radikálisok támogatottsága egyre növekszik. A svéd ajtók záródnak.

Svédországban is leáldozóban van a Willkommenskultur. Európa „legnyitottabb” országa, amelynek az 1980-as években sikerült egy csapásra multikulturálissá alakulnia az irak-iráni háború menekültjeinek nagylelkű befogadásával, és amiről a migránsok nagy többsége azt hiszi, ott tárt karokkal várják őket, bezáródóban van.

Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy jelentősen szigorítani fogják a menekültek befogadásáról szóló rendelkezéseket. A továbbiakban (1) csak azok a menekültek kapnak letelepedési engedélyt, akiket az EU és az ENSZ szabályai szerint köteles az ország befogadni; (2) a családegyesítés jogát nagyon szigorú időhatárhoz kötik; (3) az egyedülálló kiskorúak életkorát orvosilag ellenőrzik; (4) minden új menedékkérő csak ideiglenes tartózkodási engedélyt kap.

„Rendkívül fájdalmas számomra, hogy Svédország a továbbiakban nem képes befogadni olyan nagyszámú menedékkérőt, mint ahányan most érkeznek. A helyzet tarthatatlan”, jelentette ki Löfven. „Minden kormányzati szervtől kapunk jelzéseket, hogy a jelenlegi szituáció nem maradhat így tovább. Ezért jelentősen csökkentenünk kell a Svédországba érkező menedékkérők számát”.

Idén előrejelzések szerint összesen 190 ezren érkeznek a skandináv országba, ami Németország után a második legnépszerűbb célpont a kontinensen. Löfven persze akkora retorikai pálfordulást nem hajtott végre, hogy esetleg elismerje: hiba mindenkit beengedni az unióba, aki a határokon kopogtat. A svéd kormányfő csak abban látja a bajt, hogy túl sokan jönnek az országába, és egyenlőbben kellene a menedékkérőket elosztani a tagállamok között. Értsd: mindenről a kvótarendszertől elzárkózó, önző kelet-európaiak tehetnek.

A svéd szigorítások még nagyon messze vannak a magyar jellegű „jogi határzártól”, de a közvélemény nyomása egyre nagyobb. A mindenfajta bevándorlást ellenző, radikálisnak bélyegzett Svéd Demokraták egy friss közvélemény-kutatás szerint még népszerűbbek lettek a párizsi terrortámadások hatására, és ma már 17,6%-on állnak.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a svéd vidéken rendszeresen felgyújtják a menekültszállásnak kinézett épületeket, Stockholm Tensta nevű negyedében pedig a helyi iszlamisták megpróbáltak megkövezni egy szőke riporternőt, aki arról forgatott volna dokumentumfilmet, miért szokták a negyedben kővel megdobálni a rendőröket – amiből arra következtethetünk, hogy a párhuzamos társadalmak létrejötte Svédország számára se ismeretlen jelenség.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.