valasz.hu/vilag/bemutatjuk-orban-nemet-biralojat-aki-a-kereszteny-fundamentalizmustol-ovna-europat-127835

http://valasz.hu/vilag/bemutatjuk-orban-nemet-biralojat-aki-a-kereszteny-fundamentalizmustol-ovna-europat-127835

Drámai szavak Zuckerberg extanácsadójától: a Facebook népegészségügyi veszély!

/ 2018.02.16., péntek 19:00 /

Roger McNamee ott bábáskodott a Facebook, a Google és az Amazon születésénél, s négy éven át Mark Zuckerberg tanácsadója volt. A közösségi oldal egykori befektetője azok sorát gyarapítja, akik részt vettek a mindent eluraló digitális világ létrehozásában, majd miután rájöttek, mit alkottak meg, kiszálltak az iparból, és sorban vészjelzéseket adnak le a kütyükre rákattant emberiségnek.

Roger McNamee

McNamee hasonlóan gondolkodó társaival megalapította a Center for Humane Technology nevű központot, hogy a techvilágot emberközpontúbbá tegye. A legfrissebb HVG pedig Közösségi média: függők és dílerek címmel közli írását. Ebből válogattuk az alábbi idézeteket:

♦ „Az okostelefonokkal létrejött az első olyan tartalomszolgáltatási platform, amely minden ébren töltött pillanatban rendelkezésre áll.”

♦  A sötétség másik oldala geopolitikai léptékű. Amerikában, Nyugat-Európában és Ázsiában az internetes hálózatok – különösösen a Facebook – segítségével súlyos károkat okozhatnak a gazdagok és hatalmasok a gyengéknek és a szegényeknek. (…) Az autoriter kormányzatok elnyomó politikájuk támogatására használhatják fel, ahogy történik Mianmarban, Kambodzsában, a Fülöp-szigeteken és másutt.”

♦  „A szűrők, amelyeknek köszönhetően a fogyasztók azt kapják, »ami tetszik nekik«, szétszakítják a társadalmakat és tönkreteszik az alapvető demokratikus intézmények – mindenekelőtt a szabad sajtó – legitimációját.”

♦  „A fejlett világ polgárai egyre inkább filterbuborékban élnek: digitális légvárakban, amelyekben a vélemények egyre merevebbek és egyre szélsőségesebbek lesznek.”

♦  „Az Egyesült Államokban a felnőttek egyharmada már elutasít minden új gondolatot, beleértve a bizonyítható tényeket – az ilyen embereket könnyű manipulálni.”

♦  „Útelágazáshoz érkeztünk. A veszélyt egyre többen ismerik fel, de a kényelem és a függőség parancsa annyira erős, hogy egy generációba telhet a változás, ahogy a dohányzás visszaszorításával történt. (…) A Facebookot és társait népegészségügyi veszélyként kell felfognunk – a dohányzáshoz és az alkoholhoz hasonlóan szabályozást és oktatást egyszerre alkalmazva ellene. Ideje felvenni a kesztyűt, és visszaszereznünk az életünket.”

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.