Egy ember, egy birodalom

/ 2014.12.03., szerda 15:46 /

Két év telt el azóta, hogy Pekingben a Kínai Kommunista Pártban (KKP) átvette a hatalmat a vezetés „ötödik nemzedéke”. Az első időszak a várakozásokkal ellentétben nem kizárólag az új gárda uralmának megszilárdításával telt el, hanem az is kirajzolódott, hogy mire számíthatunk Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkártól a 2022–23-ig tartó dupla ciklusban.

Az új korszak legmeglepőbb fejleménye, hogy Kínának újra van igazi vezetője. Mao Ce-tung halála után az őt túlélő elvtársak egy olyan kormányzati rendszert alakítottak ki, amelyben gondosan ügyeltek arra, hogy senki ne tehessen szert túlhatalomra. A döntéseket közösen hozták, bonyolult egyeztetések után. Bár formálisan volt a pártnak és államnak első számú vezetője, ő inkább csak első volt az egyenlők között, a vezetés egységes és arctalan gépezetként működött. Nem is nagyon emlékezhetünk az elmúlt húsz évből egyetlen markáns, egyéni vagy legalább érdekes megnyilvánulásra a legfőbb kínai vezetők részéről.

Hszi Csin-ping egész más hatalmi iskolát képvisel: az elmúlt két évben a kormányzat minden szegmensére fokozatosan kiterjesztette a hatalmát, sorra alakítva az olyan munkacsoportokat, amelyek az adott életterület (nemzetbiztonság, gazdaság stb.) minden más intézménye felett állnak, s amelyeket mind személyesen ő elnököl. A kollektív vezetés többi tagját látványosan a háttérbe szorította. A média segítségével igyekszik tömegtámogatottságra is szert tenni: időnként – persze kamerák sokaságától követve – elvegyül az emberek között, gyerekeket simogat, öregeket ápol. Könyveket jelentet meg, és – első kínai elnökként – újévi tévébeszédet mond.

Hszi hatalomépítésének legfőbb eszköze a korrupcióellenes harc. Kínában a korrupció nagyjából az államisággal egyidős, és a korrupcióellenes küzdelemnek is van néhány évezrednyi hagyománya – ami éppen azt mutatja, hogy a küzdelem máig sem vezetett eredményre. Mindenki számára világos, hogy a KKP uralmát leginkább a korrupció fenyegeti, amely az utóbbi harminc évben minden határt átlépett. Hszi Csin-ping érzékeli a veszélyt, és elődeivel ellentétben úgy tűnik, tesz is ellene valamit. Az utóbbi fél évszázad legátfogóbb kampányát indította el a párt megtisztítására, amelynek keretében eddig 180 ezer káder és hivatalnok ügyében indult fegyelmi eljárás. A kampány kezdete óta a párttagok körében mérhetően nőtt az öngyilkosok száma, vagyis a delikvensek arra számítanak, hogy ezúttal nem úszhatják meg egy ejnye-bejnyével. A jelszó: a „legyeket” (piti bűnöket elkövető kiskádereket) és a „tigriseket” (milliárdos vagyonokat összeharácsoló magas rangú vezetők) is elkapják. És Hszi Csin-ping nem viccel: korrupció miatt idén őrizetbe vették azt a Csou Jung-kangot is, aki Hszi hatalomra kerülése előtt a belbiztonságért felelős főhivatalnokként Kína harmadik legnagyobb hatalmú embere volt. Csouval együtt bukott kétszáz alárendeltje, családtagja, üzleti partnere is, és nem ő az egyetlen tigris Hszi listáján. A kampány persze nem – vagy nem csak – a párt megtisztításáról szól, hanem arról is, hogy Hszi ellenfeleit eltávolítsák az útból.

Kérdés az, hogy példátlan hatalmát Hszi Csin-ping mire használja. Az elnök ambiciózus reformterveket hirdetett meg, amelyet sokan a kínai reformok atyjának, Teng Hsziao-pingnek a programjához hasonlítanak. A program új, fenntartható pályára állítaná a kínai gazdaságot, csökkentené az egyenlőtlenségeket, növelné a jogbiztonságot, és több teret engedne a piaci erőknek egy sor szektorban. Ha mindez megvalósul, akkor Hszi elérheti célját, a „kínai álom” beteljesülését, vagyis Kína újra virágzóvá, erőssé, büszkévé válna. Ugyanakkor politikai reformokról szó sincs, sőt: amióta Hszi az úr, a hatóságok jóval keményebben lecsapnak a nekik nem tetsző véleményekre, a cenzúra szigorodott, s az elnök többször nyíltan felszólalt a „nyugati értékek” térnyerése ellen. Nem tudjuk, hogy Hszi kísérlete Kína megújítására hogyan végződik majd; az azonban már most biztosnak látszik, hogy Kínában két éve új korszak kezdődött.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.