valasz.hu/vilag/betilthatjak-a-gitanes-t-a-lucky-strike-ot-es-a-marlboro-goldot-119607

http://valasz.hu/vilag/betilthatjak-a-gitanes-t-a-lucky-strike-ot-es-a-marlboro-goldot-119607

Megtudtuk, Afrika közepén magyarul énekelnek a diákok

Egyedülálló siker: magyar iskola épült Kongóban

Györe Adrienn / 2014.06.28., szombat 10:55 /
Megtudtuk, Afrika közepén magyarul énekelnek a diákok

Májusban Kongó fővárosában, Kinshashában megnyitották azt az iskolát, melynek felépítési munkálataihoz jelentős támogatást nyújtott a Magyar Külügyminisztérium. Az oktatásban számos magyar fiatal vesz részt a hazai Afrikért Alapítvány kezdeményezésére. Még ha Kongó lakosságához mérten csekély számban is, de párszáz fiatalnak lehetősége adódik, hogy az elvándorlás helyett a saját hazájában való boldogulást válassza.

Főként a Magyar Külügyminisztérium támogatásával, illetve számos magyar önkéntes hozzájárulásával új épülettel bővült az Afrikáért Alapítvány által Kongóban működtetett College Othniel iskola. Az épület immár alkalmas több száz tanulót minőségi oktatásban részesíteni. A kezdeményezés felelőse France Mutombo Tshimuanga, az Afrikáért Alapítvány elnöke. Amikor arról kérdezem, hogy munkája során mi a legnagyobb siker, így válaszol: „Például az, amikor egy tizenéves fiú arra a kérdésre, hogy mi szeretne lenni, ha felnő, azt felelte: olyan ember, mint te. Másokon akarok majd segíteni.” Az idézett kongói kamasznak az iskola diákjaként – szegény családi háttere ellenére – lehetősége lesz arra, hogy orvos váljék belőle.

Fotó: Afrikáért Alapítvány

France azok közé tartozik, akik a jobb élet reményében célozták meg Európát. Huszonegy éves korában egy teológiai tanulmányokat segítő ösztöndíj hozta el neki a kiugrási lehetőséget. Az európai miliőből hazatérve élesebben látta a két világ között fennálló különbséget, ám nem kizárólag a nyomorral és éhezéssel való szembesülés indította tettekre. Magyarországi tapasztalatai a gondolkodásmódbeli különbségekre is rávilágítottak. „Nekem is meglepő volt, amikor valahol Kelet-Magyarországon egy idős asszony megmutatta a kamráját. Az idő télre járt, s csodálkoztam, hogy van ennek a néninek ilyen időjárási viszonyok mellett gyümölcslekvár az éléskamrájában. Először azt hittem, boltban vásárolta, majd közölte, hogy ő készítette. Akkor jöttem rá, hogy az afrikai embereknek nem pusztán segélyekre van szükségük. Sokkal fontosabb, hogy megtanulják, mit jelent felelősségteljesen élni” – meséli France. Szerinte nem kizárólag az a fontos, hogy segítsünk a rászorulóknak, hanem hogy megértsük, mi az oka – az ottaniaknak egyébként normálisnak tűnő – életkörülményeknek.

A földrész problémái – mint éhezés, szegénység, járványok – nem feltétlenül a javak hiányából, mint inkább a tudás, a felelősségteljes szemlélet, valamint a demokrácia hiányából adódnak. Az előbbiek tudatában France számára egyértelmű volt, hogy hazájában iskolát kell létrehoznia, ahol a gyerekek nemcsak lexikális tudást szerezhetnek, hanem a társadalom számára is hasznos szakmát, az önálló élethez szükséges szemléletet tanulhatnak.

Fotó: Afrikáért Alapítvány

Kongóban – az Afrikáért Alapítvány iskoláját leszámítva – minden oktatási intézményben tandíjat kell fizetni, beleértve az állami és egyházi iskolákat is. Ennek, valamint az országban virágzó korrupciónak köszönhetően, kevés gyereknek adatik meg, hogy oktatásban vegyen részt, s szakmája megélhetést nyújtson neki. Kongóban több mint 70 millióan élnek, a lakosság körében az iskoláskorúak nagy arányban vannak jelen. Ha mindenkit nem is, de a legelszántabb gyermekeket a College Othniel képes felkarolni. France és társai számára már az is siker, ha egy kis közösség életét befolyásolni tudják, remélve, hogy a helyiek továbbadják a tudást.

Noha megindult a párbeszéd a kongói kormány és az alapítvány között, nem valószínű, hogy kizárólag a hazai vezetéssel együttműködve a közeljövőben sikerül hasonló programot beindítani. Az viszont biztos, hogy az iskolát termelőegységekkel kívánják bővíteni, ahol a szakma tanulása mellett – mint varrás, asztalosmunka – termelést is végezhetnek a tanulók. A magyar önkéntesek küldése folyamatos marad; ennek köszönhetően a gyerekek tisztában vannak azzal, hol van Magyarország, s nem ritka, hogy felcsendül körükben egy-egy magyar ének, vagy éppen az, hogy nyelvünkön érdeklődnek hogylétünk felől. A magyar vonatkozásoknak itt még nincs vége. Régóta folytatnak párbeszédet a Debreceni Egyetemmel, s nemrég szerződés is született az Afrikáért Alapítvány és az intézmény között, hogy a tehetséges kongói fiatalok Magyarországon folytathassák felsőfokú tanulmányaikat. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.