valasz.hu/vilag/betegseg-lett-a-videojatekfuggoseg-johet-a-torvenyi-szigor-128942

http://valasz.hu/vilag/betegseg-lett-a-videojatekfuggoseg-johet-a-torvenyi-szigor-128942

Egyetlen nap alatt összeomlott az iraki kurd függetlenségi álom

/ 2017.10.16., hétfő 19:50 /
Egyetlen nap alatt összeomlott az iraki kurd függetlenségi álom

Iraki csapatok hatoltak be hétfőn a kurdok uralta észak-iraki Kirkuk városának központjába, a biztonsági szolgálatok szerint az iraki különleges egységek harcok nélkül elfoglalták az azonos nevű tartomány székhelyének kormányzósági épületét. A többségében kurdok lakta város lakói megerősítették ezeket az értesüléseket. Kirkuban az iraki mellé áprilisban kifüggesztett kurd lobogót a kormánycsapatok levonták, így csak az iraki zászlót lehetett látni.

Kirkuk elfoglalása váratlan fejlemény: iraki katonai parancsnokok úgy nyilatkoztak korábban a Reuters hírügynökségnek, hogy nem céljuk behatolni Kirkuk városba, hanem csak „biztonságossá tenni annak környékét”.

Hétfő éjjel aztán az iraki hadsereg megindult Kirkuk tartományi célpontok ellen: utakat, hadállásokat és létesítményeket foglaltak el a pesmergáktól. Bagdad szerint az iraki csapatok előrenyomulása lényegében nem ütközött ellenállásba.

Az iraki Kurdisztánban szeptember 25-én tartottak népszavazást a régió függetlenségéről. A résztvevők több mint 90 százaléka igennel szavazott. A referendumnak ugyan jogi következménye nem volt, ennek ellenére a szomszédos államok és Irak nagyon barátságtalanul lépett fel. Az ő szempontjukból érthető is, hogy miért: nem érdekük a független Kurdisztán.

A referendum különösen azért volt kényes, mert a bagdadi központi kormány fennhatósága alá vont vitatott területekre is kiterjedt. Ide tartozik Kirkuk tartomány, amely Bászra után az ország legnagyobb olajtartalékaival rendelkezik. Az iraki kormány válaszul a népszavazásra számos gazdasági és jogi szankciót hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.

A kurdok népszavazási akciójának időzítése érthető: ki akarják aknázni harcosaik, a pesmerga alakulatok Iszlám Állam terrorszervezettel szemben aratott győzelmeit, melyek dicsfényt és nemzetközi nyilvánosságot hoztak a régiónak. Az észak-iraki kurdok évtizedek óta álmodoznak saját államról.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.