valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

http://valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

Egyetlen nap alatt összeomlott az iraki kurd függetlenségi álom

/ 2017.10.16., hétfő 19:50 /
Egyetlen nap alatt összeomlott az iraki kurd függetlenségi álom

Iraki csapatok hatoltak be hétfőn a kurdok uralta észak-iraki Kirkuk városának központjába, a biztonsági szolgálatok szerint az iraki különleges egységek harcok nélkül elfoglalták az azonos nevű tartomány székhelyének kormányzósági épületét. A többségében kurdok lakta város lakói megerősítették ezeket az értesüléseket. Kirkuban az iraki mellé áprilisban kifüggesztett kurd lobogót a kormánycsapatok levonták, így csak az iraki zászlót lehetett látni.

Kirkuk elfoglalása váratlan fejlemény: iraki katonai parancsnokok úgy nyilatkoztak korábban a Reuters hírügynökségnek, hogy nem céljuk behatolni Kirkuk városba, hanem csak „biztonságossá tenni annak környékét”.

Hétfő éjjel aztán az iraki hadsereg megindult Kirkuk tartományi célpontok ellen: utakat, hadállásokat és létesítményeket foglaltak el a pesmergáktól. Bagdad szerint az iraki csapatok előrenyomulása lényegében nem ütközött ellenállásba.

Az iraki Kurdisztánban szeptember 25-én tartottak népszavazást a régió függetlenségéről. A résztvevők több mint 90 százaléka igennel szavazott. A referendumnak ugyan jogi következménye nem volt, ennek ellenére a szomszédos államok és Irak nagyon barátságtalanul lépett fel. Az ő szempontjukból érthető is, hogy miért: nem érdekük a független Kurdisztán.

A referendum különösen azért volt kényes, mert a bagdadi központi kormány fennhatósága alá vont vitatott területekre is kiterjedt. Ide tartozik Kirkuk tartomány, amely Bászra után az ország legnagyobb olajtartalékaival rendelkezik. Az iraki kormány válaszul a népszavazásra számos gazdasági és jogi szankciót hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.

A kurdok népszavazási akciójának időzítése érthető: ki akarják aknázni harcosaik, a pesmerga alakulatok Iszlám Állam terrorszervezettel szemben aratott győzelmeit, melyek dicsfényt és nemzetközi nyilvánosságot hoztak a régiónak. Az észak-iraki kurdok évtizedek óta álmodoznak saját államról.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Technológia és józan paraszti ész

A Kaspersky Lab soha egyetlen kormányt sem segített kiberhírszerzésben, a vállalat az orosz-amerikai geopolitikai csaták vétlen áldozata – állítja Dragan Martinovic, a gyanúba kevert cég délkelet-európai régiós vezetője. Interjúnk a friss Heti Válaszban.