felsooktatasirangsor.hu/vilag/martonyi-a-heti-valasznak-hatarozott-nem-az-orosz-rendezesi-tervre-74435

http://felsooktatasirangsor.hu/vilag/martonyi-a-heti-valasznak-hatarozott-nem-az-orosz-rendezesi-tervre-74435

Egyetlen nap alatt összeomlott az iraki kurd függetlenségi álom

/ 2017.10.16., hétfő 19:50 /
Egyetlen nap alatt összeomlott az iraki kurd függetlenségi álom

Iraki csapatok hatoltak be hétfőn a kurdok uralta észak-iraki Kirkuk városának központjába, a biztonsági szolgálatok szerint az iraki különleges egységek harcok nélkül elfoglalták az azonos nevű tartomány székhelyének kormányzósági épületét. A többségében kurdok lakta város lakói megerősítették ezeket az értesüléseket. Kirkuban az iraki mellé áprilisban kifüggesztett kurd lobogót a kormánycsapatok levonták, így csak az iraki zászlót lehetett látni.

Kirkuk elfoglalása váratlan fejlemény: iraki katonai parancsnokok úgy nyilatkoztak korábban a Reuters hírügynökségnek, hogy nem céljuk behatolni Kirkuk városba, hanem csak „biztonságossá tenni annak környékét”.

Hétfő éjjel aztán az iraki hadsereg megindult Kirkuk tartományi célpontok ellen: utakat, hadállásokat és létesítményeket foglaltak el a pesmergáktól. Bagdad szerint az iraki csapatok előrenyomulása lényegében nem ütközött ellenállásba.

Az iraki Kurdisztánban szeptember 25-én tartottak népszavazást a régió függetlenségéről. A résztvevők több mint 90 százaléka igennel szavazott. A referendumnak ugyan jogi következménye nem volt, ennek ellenére a szomszédos államok és Irak nagyon barátságtalanul lépett fel. Az ő szempontjukból érthető is, hogy miért: nem érdekük a független Kurdisztán.

A referendum különösen azért volt kényes, mert a bagdadi központi kormány fennhatósága alá vont vitatott területekre is kiterjedt. Ide tartozik Kirkuk tartomány, amely Bászra után az ország legnagyobb olajtartalékaival rendelkezik. Az iraki kormány válaszul a népszavazásra számos gazdasági és jogi szankciót hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.

A kurdok népszavazási akciójának időzítése érthető: ki akarják aknázni harcosaik, a pesmerga alakulatok Iszlám Állam terrorszervezettel szemben aratott győzelmeit, melyek dicsfényt és nemzetközi nyilvánosságot hoztak a régiónak. Az észak-iraki kurdok évtizedek óta álmodoznak saját államról.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.