Egyetlen nap alatt összeomlott az iraki kurd függetlenségi álom

/ 2017.10.16., hétfő 19:50 /
Egyetlen nap alatt összeomlott az iraki kurd függetlenségi álom

Iraki csapatok hatoltak be hétfőn a kurdok uralta észak-iraki Kirkuk városának központjába, a biztonsági szolgálatok szerint az iraki különleges egységek harcok nélkül elfoglalták az azonos nevű tartomány székhelyének kormányzósági épületét. A többségében kurdok lakta város lakói megerősítették ezeket az értesüléseket. Kirkuban az iraki mellé áprilisban kifüggesztett kurd lobogót a kormánycsapatok levonták, így csak az iraki zászlót lehetett látni.

Kirkuk elfoglalása váratlan fejlemény: iraki katonai parancsnokok úgy nyilatkoztak korábban a Reuters hírügynökségnek, hogy nem céljuk behatolni Kirkuk városba, hanem csak „biztonságossá tenni annak környékét”.

Hétfő éjjel aztán az iraki hadsereg megindult Kirkuk tartományi célpontok ellen: utakat, hadállásokat és létesítményeket foglaltak el a pesmergáktól. Bagdad szerint az iraki csapatok előrenyomulása lényegében nem ütközött ellenállásba.

Az iraki Kurdisztánban szeptember 25-én tartottak népszavazást a régió függetlenségéről. A résztvevők több mint 90 százaléka igennel szavazott. A referendumnak ugyan jogi következménye nem volt, ennek ellenére a szomszédos államok és Irak nagyon barátságtalanul lépett fel. Az ő szempontjukból érthető is, hogy miért: nem érdekük a független Kurdisztán.

A referendum különösen azért volt kényes, mert a bagdadi központi kormány fennhatósága alá vont vitatott területekre is kiterjedt. Ide tartozik Kirkuk tartomány, amely Bászra után az ország legnagyobb olajtartalékaival rendelkezik. Az iraki kormány válaszul a népszavazásra számos gazdasági és jogi szankciót hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.

A kurdok népszavazási akciójának időzítése érthető: ki akarják aknázni harcosaik, a pesmerga alakulatok Iszlám Állam terrorszervezettel szemben aratott győzelmeit, melyek dicsfényt és nemzetközi nyilvánosságot hoztak a régiónak. Az észak-iraki kurdok évtizedek óta álmodoznak saját államról.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.