Élet és halál a tét: bejutottunk a szigorúan őrzött ukrán katonai zónába

/ 2018.03.22., csütörtök 08:30 /
Élet és halál a tét: bejutottunk a szigorúan őrzött ukrán katonai zónába

2015 óta a magyar határtól pár órányira zajlik egy olyan misszió, ami szó szerint emberéletekről dönt. Egy nyugatukrán bázison nyugati katonák készítik fel az oroszok ellen harcoló ukrán katonákat a keleti bevetésre. A Heti Válasznak sikerült bejutni a szigorúan védett katonai zónába.

Négy éve zajlik a szomszédunkban egy mostanra csökkenő intenzitású háború, de a viszonylagos nyugalom mindig az ukrán és az orosz (bel)politika függvénye. Az viszont, hogy Ukrajna 2014-ben megalázó katonai vereségeket volt kénytelen elkönyvelni, a fegyveres erők felkészületlenségén is múlt.

A nyugatbarát kijevi kormány ezért átfogó hadseregreformba kezdett, amelyhez évek óta nyugati katonák nyújtanak segítséget. A többi között egy több mint 1000 négyzetkilométeres kiképzőközpontban a lengyel határ mellett, ahol hat nemzet katonái készítik fel az ukrán katonákat, akik a megszerzett tudást szükség esetén néhány hét múlva már élesben tesztelhetik a keleti fronton. De vajon mit tanulhatnak a nyugatiak – elsősorban az amerikaiak – egy posztszovjet hadseregtől? Milyen eredménnyel járt az eddigi munkájuk, és mik szerintük az ukránok legnagyobb gyengéje?

 

 

 

 

Válaszok és további részletek ukrajnai riportunkban, amely a március 22-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektornikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.