valasz.hu/vilag/ebola-jo-hireket-vartunk-afrikabol-ez-jott-helyette-105532

http://valasz.hu/vilag/ebola-jo-hireket-vartunk-afrikabol-ez-jott-helyette-105532

Élet és halál a tét: bejutottunk a szigorúan őrzött ukrán katonai zónába

/ 2018.03.22., csütörtök 08:30 /
Élet és halál a tét: bejutottunk a szigorúan őrzött ukrán katonai zónába

2015 óta a magyar határtól pár órányira zajlik egy olyan misszió, ami szó szerint emberéletekről dönt. Egy nyugatukrán bázison nyugati katonák készítik fel az oroszok ellen harcoló ukrán katonákat a keleti bevetésre. A Heti Válasznak sikerült bejutni a szigorúan védett katonai zónába.

Négy éve zajlik a szomszédunkban egy mostanra csökkenő intenzitású háború, de a viszonylagos nyugalom mindig az ukrán és az orosz (bel)politika függvénye. Az viszont, hogy Ukrajna 2014-ben megalázó katonai vereségeket volt kénytelen elkönyvelni, a fegyveres erők felkészületlenségén is múlt.

A nyugatbarát kijevi kormány ezért átfogó hadseregreformba kezdett, amelyhez évek óta nyugati katonák nyújtanak segítséget. A többi között egy több mint 1000 négyzetkilométeres kiképzőközpontban a lengyel határ mellett, ahol hat nemzet katonái készítik fel az ukrán katonákat, akik a megszerzett tudást szükség esetén néhány hét múlva már élesben tesztelhetik a keleti fronton. De vajon mit tanulhatnak a nyugatiak – elsősorban az amerikaiak – egy posztszovjet hadseregtől? Milyen eredménnyel járt az eddigi munkájuk, és mik szerintük az ukránok legnagyobb gyengéje?

 

 

 

 

Válaszok és további részletek ukrajnai riportunkban, amely a március 22-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektornikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.