Elfoglalták az Iszlám Állam fővárosát

/ 2017.10.17., kedd 14:00 /

Az Egyesült Államok vezette szövetségesek által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyverese lengeti zászlaját Rakka hírhedt Al-Naim terén október 17-én

Fotó: AFP/Europress/Bulent Kilic

Három évvel ezelőtt Rakka volt az első szíriai nagyváros, amely az Iszlám Állam kezébe került. Azóta ellenőrizte a terrorszervezet a települést, amelynek lakóit terror alatt tartotta. Innen terveztek meg egy sor véres támadást, köztük a 2015. novemberi párizsi merényletet. 

Most a nyugati koalíció támogatta arab és kurd erők bejelentették, öt hónap után mára az utolsó iszlamista állásokat is megsemmisítették, és a város teljes területét ellenőrzésük alá vonták. Közlésük szerint végül már csak körülbelül 300 dzsihadista maradt a városban. A civilek rengeteget szenvedtek a lerombolt városban, amit csak kis részben enyhített, hogy az ostrom utolsó fázisában háromezer polgári személy hagyhatta el Rakkát egy humanitárius folyosón keresztül.

Korábbi háborúkban az ellenség fővárosának elfoglalása egyenlő volt a totális győzelemmel. Sajnos, erre most nincs esély. A dzsihadizmus olyan vírus, amely bizonyosan szedi majd áldozatait területi hátország nélkül is. Arról meg a Rakkát elfoglalóknak aligha lehet fogalmuk, hogyan lehet felszámolni az ostrom után is megmaradt „hibrid” fenyegetést.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.