valasz.hu/vilag/nemet-sajto-merkelnek-kell-mentenie-a-helyzetet-magyarorszagon-109146

http://valasz.hu/vilag/nemet-sajto-merkelnek-kell-mentenie-a-helyzetet-magyarorszagon-109146

Elhunyt Belovai István, a magyar CIA-kém

/ 2009.11.06., péntek 17:30 /

Életének 72. évében az Amerikai Egyesült Államokban elhunyt a kémkedésért 1986-ben életfogytiglani börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélt Belovai István - erősítette meg lapunknak M. Szabó Imre, aki két filmet is forgatott Belovai Istvánról. A filmrendezőt, aki jó barátja volt Belovai Istvánnak, az elhunyt fia értesítette a ma éjjel történt halálesetről.

Idén januárban a Deák-kör törvénymódosítást kezdeményezett a nyolcvanas években a NATO-nak kémkedő Belovai István rehabilitálásának érdekében. A 31 aláíró, köztük Jeszenszky Géza, az Antall-kormány volt külügyminisztere, Alföldi Ferenc sebészprofesszor azt szerették volna elérni, hogy törvénymódosítással semmisítsék meg a Belovai alezredes elleni, még a pártállami bíróság által meghozott ítéletet. Kérésüknek azonban nem volt foganatja.

Belovai még 2004-ben a Heti Válasznak úgy nyilatkozott, ő nem a saját hazája ellen kémkedett. A magyar katonai hírszerző szolgálat a szovjet katonai hírszerzés (GRU) kiszolgálója volt. Az alezredesnek folyamatosan jelentenie kellett a katonai hírszerzésnél irodával rendelkező Mihail Krasznyikov ezredesnek a Németországban szolgáló amerikai őrmestertől, Clyde Lee Conradtól származó dokumentumokról. Conrad a szovjeteknek kémkedett, de a kapcsolatot a magyar hírszerzés tartotta vele. Így Belovai is több alkalommal kapott parancsot további anyagok beszerzésére. Belovai értesítette az amerikaiakat, hogy egy szovjeteknek dolgozó amerikai katona magyar közvetítéssel zsákszámra küldte ki a NATO németországi atomobjektumairól a jelentéseket Moszkvának.


Belovai István (1938 - 2009)

Belovai így tudta meg, hogy a szovjetek ismerik a németek legnagyobb atomtitkát, vagyis azt, hogy az akkori két Németország határán, de még a Német Szövetségi Köztársaság területén atomaknazár található. Az atomaknákat egy nyugat felé irányuló szovjet invázió idején robbantották volna fel. A szovjetek Conrad révén azt is tudták, hogy az aknák között van egy szabadon járható útvonal. Mindez feleslegessé tette az aknazárat, hiszen azon az oroszok minden további nélkül át tudtak volna hatolni. Belovai ezeket a jelentéseket fordította le, és arra is felhívta a CIA figyelmét, hogy tömegével szivárognak ki németországi atomtitkok, ám azt, hogy ki az amerikai kém, akkor még nem tudta. (Később Conradot életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és ötvenévesen a börtönben halt meg.)

Belovai 1982-ben helyettes katonai attaséként került ki Londonba, akkor vette fel a kapcsolatot az amerikai hírszerzéssel. Célzott hírszerzésre már nem futotta idejéből, mert egy a szovjeteknek dolgozó amerikai lebuktatta, tetten érték, és letartóztatták, amikor átvette azt a csomagot, amelyben a további feladatokról tájékoztatták.A halálraítéltek cellájában tartották fogva, a börtön udvarán négyen sétáltatták pórázon vezetve, mint egy sorozatgyilkost. Felesége nem bírta azt a nyomást, amely az eljárás során ránehezedett, ezért tönkrement a családi élete is. 1986-ban életfogytiglani büntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték. A rendszerváltás után Göncz Árpád 15 év börtönbüntetésre csökkentette a büntetését, amit öt évre felfüggesztettek mások mellett Kőszeg Ferenc egykori szabaddemokrata honatya közbenjárására.

1990 decemberében fiával együtt az Egyesült Államokba emigrált, mert arról tájékoztatta a katonai hírszerzés, hogy az életére törnek. 1992-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot. Belovai István haláláig magyar maradt, intenzív közéleti levelezést folytatott, saját honlapot tartott fenn, küzdelmet folytatott a szovjetek ellen kémkedő valamennyi egykori kém rehabilitálásáért, ahogy ezt egyébként korábban például a lengyelek már megtették. Kegyelmet ugyan kapott, de nem rehabilitálták. Békésen halt meg Washington melletti otthonában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.