Elhunyt Udvarhelyi György

/ 2010.06.26., szombat 09:21 /

Mindig szellemes, udvarias emberként tekintettek rá, aki öt nyelven beszélt és kiváló diagnoszta volt.

Kedden 90.éves korában elhunyt Udvarhelyi György professzor. A nemzetközileg elismert idegsebésztől hosszú méltató cikkben búcsúzik a The Baltimore Sun.

Udvarhelyi György Budapesten született és nőtt fel, apja klasszika filológus, édesanyja orvos volt.

A Szent István Gimnáziumban érettségizett, miután megszerezte orvosi diplomáját 1944-ben a SOTE Neurológiai Klinikáján kezdett dolgozni.

A második világháború alatt Raoul Wallenbergnek segített, legtöbbször hamis svéd útleveleket szállításával bízták meg, mellyel diplomáciai védelmet biztosított a menekülő zsidók számára.

A szovjet megszállás elől épp, hogy el tudott menekülni. "Magyarországot mindig is elnyomták," - mondta Udvarhelyi egy 1989-es interjúban. "Először a németek, majd Sztálin."

Udvarhelyi először Bécsbe utazott, ahol asszisztensként dolgozott a Bécsi Egyetem neurológiai és a pszichiátriai klinikáján. Később Svájc fővárosában, Bernben asszisztenskedett a berni egyetem pszichiátriai klinikáján.

1948 februárjában, indult el Argentínába, ahol sebészeti rezidensként került az Espanol Cordoba kórházba.

A  buenos airesi egyetem Idegsebészeti Tudományos Intézetében dolgozott, amikor először meglátta Eva Peront, Juan Peron argentin diktátor feleségét, aki később páciense lett.

"Eva nagyon elegáns volt, mindig sok ékszert viselt és gyönyörű haja volt. Megtanulta, hogyan kell elegánsan viselkedni, annak ellenére, hogy honnan jött" - emlékezett vissza a professzor. "Nagyon eleven személyiség volt, aki figyelt a szemkontaktusra, és hevesen gesztikulált beszélgetés közben."

A professzorban megmaradt, hogy 1952-ben, miután méhnyakrákban meghalt a 33 éves Evita Peron, hisztérikus gyász söpört végig Argentínán.

Udvarhelyi 1953-ban elhagyta Argentínát és Skóciába költözött, ahol 1969-ben professzorrá nevezték ki, majd 1984-ben emeritusi címet kapott.

"Udvarhelyi úgy kezelte a betegeket, mint emberi lényeket, nem mint gyalogló betegségeket" - mondta közeli barátja, Richard A. Macksey, a John Hopkins Egyetem professzora.

Udvarhelyi egyik legnagyobb sebészeti teljesítménye volt az 1960-as évek végén Franciaországból áthozta azt a mikrosebészeti technikát, mely az agydaganat eltávolításában játszott nagy szerepet.

Kollégái  szellemes, udvarias, kedves és rendkívüli emberként tekintettek rá, aki öt nyelven - : magyarul, németül, franciául, spanyolul és angolul - beszélt hibátlanul, és kiváló diagnoszta.

Feleségével, a londoni Globe Színház egykori fejlesztési igazgatójával 53 éven át élt együtt. Az asszony 2009-ben hunyt el. Egy fia, két lánya és tíz unokája van, bátyja, Udvarhelyi Gusztáv Budapesten él. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.