Magyar egyházi vezetők együtt érző levelei az örmény ortodox egyház fejének

/ 2012.09.02., vasárnap 11:55 /
Magyar egyházi vezetők együtt érző levelei az örmény ortodox egyház fejének

Szolidaritásáról biztosította az örmény keresztényeket II. Karekin örmény katolikoszhoz intézett levelében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke. Közös levélben fejezték ki együttérzésüket az örmény egyház fejének a magyar református és evangélikus egyház vezetői is az azeri kiadatási ügy miatt.

Erdő Péter – az MKPK honlapján, a katolikus.hu oldalon is közzétett – levelében azt írta: értesülve az elmúlt napok eseményeiről, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia teljes szolidaritásáról biztosítja az örmény keresztényeket és a sokat szenvedett örmény népet.

„A leghatározottabban elutasítunk minden etnikai erőszakot és gyűlölködést. Kérjük a Mindenhatót, hogy a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására kísérje pártfogásával az egész örmény népet, és részesítsen bennünket az igazságosság és a béke ajándékában” – fogalmazott a bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Levélben fejezték ki együttérzésüket a magyar református és evangélikus egyház vezetői is az örmény egyház fejének a napokban Magyarországról Azerbajdzsánnak kiadott baltás gyilkos szabadon bocsátása miatt.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény szerint Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke levelükben együttérzésükről biztosították II. Karekin pátriárkát, az örmény ortodox egyház katolikoszát amiatt, hogy az azeri elnök kegyelemben részesítette és szabadon bocsátotta a Magyarországon törvényesen börtönbüntetésre ítélt azeri gyilkost.

„Az egyházi vezetők nem kételkednek a magyar hatóságok intézkedésének törvényességében, de annak következményeit elítélik” – olvasható a kommünikében.

A protestáns egyházi vezetők közös levelükben emlékeztetnek, hogy „mindannyiunk fölött Isten ítél majd egy napon. Ugyanakkor az állam felelőssége polgárai védelme és a rend fenntartása”. Levelük végén a püspökök igazságtételért és a két nép közötti békesség és megértés megmaradásáért fohászkodnak.

Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken Jerevánban jelentette be, hogy Örményország megszakítja diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal, miután az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt, és büntetését eddig Magyarországon töltő azeri Ramil Sahib Safarov pénteken Azerbajdzsánba érkezett, és elnöki kegyelemmel azonnal kiszabadult.

A magyar Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szombaton kiadott, az MTI-nek megküldött közleményében egyebek mellett azt írta, hogy Magyarország messzemenően tiszteletben tartja a keresztény Örményországot, továbbá az örmény nép kultúráját és hagyományait.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.