valasz.hu/vilag/nincs-jogod-panaszkodni-a-jelenlegi-helyzetre-ha-nem-mentel-el-valasztani-47072

http://valasz.hu/vilag/nincs-jogod-panaszkodni-a-jelenlegi-helyzetre-ha-nem-mentel-el-valasztani-47072

Elnökválasztások futószalagon

/ 2010.01.14., csütörtök 12:12 /

Spanyolország, majd július 1-től Belgium tölti be fél évre az Európai Unió soros elnöki tisztét. A trió harmadik tagja Magyarország lesz 2011 első félévében. Idén elnökválasztást tartanak Horvátországban, Ukrajnában és Lengyelországban is.

Január - Valamikor az év folyamán felszámolják a guantánamói fogolytábort. Barack Obama elnök 2009 eleji bejelentése szerint ezt már a tavalyi év végéig meg kellett volna tennie az Egyesült Államoknak.

Január 10. - Essen és Isztambul mellett Pécs Európa kulturális fővárosa 2010-ben. Ezen a napon a pécsi Széchenyi téren megnyitják az Európa kulturális fővárosa évadot.

Január 10. - Amennyiben szükséges, megtartják a horvát elnökválasztás második fordulóját, amely korszakváltást is jelenthet az ország életében, mert egy új politikai garnitúra előtt nyitja meg az érvényesülés útját. Stipe Mesić két elnöki négy év után már nem indulhatott, utóda mindenképpen olyan politikus lesz, aki már nem az egykori Jugoszláviában kezdte karrierjét.

Január 17. - Elnökválasztást tartanak Ukrajnában. Ismét az oroszbarát és a Nyugathoz húzó erők összecsapása várható, továbbá az, hogy folytatódik a belpolitikai harc a két nagy tábor között. Ugyanakkor a jelenlegi miniszterelnök, Julia Tyimosenko is beszáll a küzdelemben, aki a hírek szerint már részben élvezi Vlagyimir Putyin bizalmát is.

Január 27-31. - Davosban megtartják a 40. Világgazdasági Fórumot, amelyre ellátogatnak állam- és kormányfők, valamint a világgazdaságban fontos szerepet játszó gazdasági vezetők és szakemberek.

Április 25. - Elnökválasztás Ausztriában. Heinz Fischer szociáldemokrata államfő már bejelentette, hogy újra megméretteti magát. Még nem dőlt el, ki lesz a néppárti kihívója. Akit tavasszal megválasztanak az osztrákok, hat évig töltheti be az államfői tisztséget.

Május 1. - Megnyílik Sanghajban a 2010 World Expo világkiállítás.

Május 9. - Tartományi választásokat tartanak Észak-Rajna-Vesztfáliában. Ez lesz az első nagyobb vizsgája a tavaly szeptemberi választások után megalakult konzervatív-liberális kormánynak és kancellárjának, Angela Merkelnek.

Június 3. - Ez a legkésőbbi lehetséges dátum a parlamenti választások megtartására Nagy-Britanniában. Az időpont kiválasztása Gordon Brown kormányfő joga. A munkáspárti, 2007 nyara óta miniszterelnök politikus döntését régóta várják a választások megnyerésére esélyes konzervatívok és vezetőjük, David Cameron. A kormányzástól szinte biztosan búcsúzó munkáspártiak 1997 óta megszakítás nélkül négy parlamenti ciklust töltöttek ki.

Június - A nyár elején esedékes szlovák parlamenti választások nagy esélyese Robert Fico és baloldali-populista-nacionalista pártja, a Smer. A választási kampányban a szlovákiai magyarok ellen megalkotott államnyelvtörvény ügye körüli viták, továbbá a két jelenlegi koalíciós partnerrel - a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal és Vladimír Mečiar mozgalmával - való torzsalkodás várható a szlovák választók kegyeinek elnyeréséért.

Június - Csehországban is parlamenti választásokat tartanak. Eredetileg 2009 októberében előre hozott választásra került volna sor, mivel Mirek Topolánek kormánya tavaly márciusban bizalmi szavazáson elbukott. A cseh alkotmánybíróság döntése miatt mégis maradt a nyári választás, amelyen a jobbközép Topolánek ismét a szociáldemokrata Jiří Paroubekkel kerülhet szembe.

Szeptember - Afganisztánban parlamenti választásokat tartanak. Ez újabb lépés lehet a 2001 óta a közép-ázsiai országban állomásozó NATO-csapatok fokozatos kivonása felé.

Szeptember 19. - Svédországban általános választásokat tartanak. A jobbközép kormánykoalíció népszerűségi mutatói fej fej melletti küzdelmet jósolnak az ellenzéki szociáldemokratákkal. Lengyelországban elnökválasztást tartanak 2010-ben. A dátum még nem ismert, várható jelöltekről azonban már lehet hallani. A jobboldali Jog és Igazságosság párt politikusa, Lech Kaczyński biztosan indul, és ha győz, a második ötéves elnöki munka vár rá. Komoly ellenfele lehet a jelenlegi, szintén jobboldali kormányfő, Donald Tusk. Rajtuk kívül Radosław Sikorski külügyminiszter és Kazimierz Marcinkiewicz volt kormányfő neve is szóba került már lehetséges jelöltként.

November 2. - Kormányzóválasztást tartanak az Egyesült Államok 36 államában és két területén. Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger nem indulhat harmadszor 2003-ban és 2006-ban aratott győzelme után.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.