Magyarország is bajba kerülhet?

/ 2010.03.31., szerda 17:19 /
Magyarország is bajba kerülhet?

Sokak szerint a hadsereg az utóbbi időkben kissé elárvult, kezdi jelentéktelennek érezni magát, így mindenféle horrorszcenáriókkal akarja ismét fontossá tenni önmagát.

Igen érdekes térképpel rukkolt elő március folyamán a svájci hadsereg vezetője, André Blattmann. A főkatona szerint a svájci hadseregnek Európából jövő támadásokra is fel kell készülnie - de Magyarország irányából nem számít veszélyre.

André Blattmann, a svájci hadsereg főparancsnoka - a zürichi Tages-Anzeiger értesülése szerint - Bernben nemrég olyan Európa-térképét mutogatott, amelyen bejelölte az esetleges támadó országokat és azok indítékát. Blattmann szerint a svájci hadseregnek - amely az ország semlegessége és a hadkötelezettség okán igen népszerű az államközösségen belül - számolnia kell azzal, hogy - látva bizonyos politikai, társadalmi bizonytalanságokat - egyes európai államok irányából támadás vagy legalábbis egyéb külső behatolás fenyegetheti a kis alpesi államot.

Blattmann példaként említette a bevándorlást: szerinte nem kizárt, hogy egyes európai államokból - az ottani problémák okán - olyan mérvű „népvándorlás" indul meg Svájc felé, hogy az a hadsereg védelmi beavatkozását teheti szükségessé.

Az ominózus térkép

A politikusok persze igencsak megrökönyödtek a hadsereg térképét látva. Ezen ugyanis nem hadászati célpontok, hanem mindenféle társadalmi, vélt vagy valós veszélyek szerepeltek.

Sokak szerint a hadsereg az utóbbi időkben kissé elárvult, kezdi jelentéktelennek érezni magát, így mindenféle horrorszcenáriókkal akarja ismét fontossá tenni önmagát. Egy zürichi bulvárnapilap némileg humorosan jegyezte meg, hogy a hadseregnek láthatóan hiányzik az ellenség.

Ezért hát kigondoltak ilyeneket. Lássuk, kiktől fél a svájci katona! A térképen dollárjellel vannak bejelölve azon államok, amelyekben gazdasági konfliktusok várhatók - ilyen lenne például Oroszország, Spanyolország, Franciaország vagy Törökország. A fekete folt azt jelenti, hogy az adott országban esetleg társadalmi zavargás törhet ki - ilyenre a svájciak Lengyelországban, Oroszországban, Írországban vagy (igencsak meglepő módon) Németországban számítanak.

A narancssárga pötty az etnikai konfliktusra akarna utalni - (valószínűleg Erdély miatt) Romániában vagy például Irakban tartanak ilyesmitől. Végül a piros jelzést azon államok érdemelték ki, amelyekben valamilyen merénylettől lehet tartani - a spanyoloknak, az angoloknak, a grúzoknak vagy az oroszoknak kéne félniük, ha igazak a svájciak jóslatai.

Felettébb érdekes, hogy Magyarország azon kevés államok egyike, amelyekben semmiféle társadalmi, etnikai vagy egyéb konfliktust nem feltételeznek a svájciak, miközben még Svédországban is gazdasági válságot és szociális feszültségeket jósolnak Blattmannék.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.