valasz.hu/vilag/europai-fordulat-johet-menekultugyben-nem-is-lesz-kvota-125463

http://valasz.hu/vilag/europai-fordulat-johet-menekultugyben-nem-is-lesz-kvota-125463

Erőszakos ukránosítás: „Még a Szovjetunió sem bánt el így a kisebbségekkel”

/ 2017.09.17., vasárnap 07:01 /
Erőszakos ukránosítás: „Még a Szovjetunió sem bánt el így a kisebbségekkel”

A rendszerváltás óta nem ért olyan brutális asszimilációs kísérlet magyar kisebbséget, mint most Ukrajnában az oktatási törvénnyel. De vajon miért szúrják Kijev szemét a kárpátaljai magyarok? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, mi az oka a hivatalos ukrán politika szintjére emelt magyarellenességnek. Összeállításunkban kárpátaljai közszereplők, illetve a magyar kulturális elit Ukrajnában született (és felnőtt) képviselői is megszólalnak.

„Az ukrán állami tévécsatornák folyamatosan magyarellenes hangulatot keltenek, s azt sulykolják, mintha a kárpátaljai magyar szervezetek azon dolgoznának, hogy a terület elszakadjon Ukrajnától és visszatérjen az anyaországhoz.” (Darcsi Karolina, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség)

„Az az érzésünk, hogy a legkeményebb sztálinizmus korszaka tért vissza egy magát demokratikusnak nevező országba.” (Orosz Ildikó, Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség)

„Az az Ukrajna, amelyik Európába menetel, megengedi magának, hogy ilyen törvényeket hozzon? Ez felfoghatatlan tragédia! Hiszen ha nyelvében él a nemzet, ez az intézkedés olyan, mintha felvágnák az ereinket.” (Trill Zsolt, Nemzeti Színház)

 

A szeptember 14-i Heti Válaszban megszólal továbbá Pál István Szalonna muzsikus, Szűcs Nelli színművész, Pákh Imre műgyűjtő, és mindent megtudhat az ukrajnai asszimilációs kísérlet hátteréről. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.  

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.