valasz.hu/vilag/felszolitas-a-cambridge-i-egyetemrol-ki-a-feher-gyarmatositokkal-londonbol-124911

http://valasz.hu/vilag/felszolitas-a-cambridge-i-egyetemrol-ki-a-feher-gyarmatositokkal-londonbol-124911

Erőszakos ukránosítás: „Még a Szovjetunió sem bánt el így a kisebbségekkel”

/ 2017.09.17., vasárnap 07:01 /
Erőszakos ukránosítás: „Még a Szovjetunió sem bánt el így a kisebbségekkel”

A rendszerváltás óta nem ért olyan brutális asszimilációs kísérlet magyar kisebbséget, mint most Ukrajnában az oktatási törvénnyel. De vajon miért szúrják Kijev szemét a kárpátaljai magyarok? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, mi az oka a hivatalos ukrán politika szintjére emelt magyarellenességnek. Összeállításunkban kárpátaljai közszereplők, illetve a magyar kulturális elit Ukrajnában született (és felnőtt) képviselői is megszólalnak.

„Az ukrán állami tévécsatornák folyamatosan magyarellenes hangulatot keltenek, s azt sulykolják, mintha a kárpátaljai magyar szervezetek azon dolgoznának, hogy a terület elszakadjon Ukrajnától és visszatérjen az anyaországhoz.” (Darcsi Karolina, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség)

„Az az érzésünk, hogy a legkeményebb sztálinizmus korszaka tért vissza egy magát demokratikusnak nevező országba.” (Orosz Ildikó, Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség)

„Az az Ukrajna, amelyik Európába menetel, megengedi magának, hogy ilyen törvényeket hozzon? Ez felfoghatatlan tragédia! Hiszen ha nyelvében él a nemzet, ez az intézkedés olyan, mintha felvágnák az ereinket.” (Trill Zsolt, Nemzeti Színház)

 

A szeptember 14-i Heti Válaszban megszólal továbbá Pál István Szalonna muzsikus, Szűcs Nelli színművész, Pákh Imre műgyűjtő, és mindent megtudhat az ukrajnai asszimilációs kísérlet hátteréről. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.  

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.