Estrada végjátéka

/ 2001.05.11., péntek 07:43 /

A múlt héten komoly belpolitikai válság alakult ki a Fülöp-szigeteken, miután a rendőrség őrizetbe vette Joseph Estradát, aki három évig volt a szigetország elnöke. Manilában a hatóságok rendkívüli állapotot vezettek be, mert a mindmáig igen népszerű Estrada exelnök hívei megrohamozták az államfői palotát.

A hatvannégy éves Joseph Estradát, a Fülöp-szigetek volt elnökét - a hajdani színészkirályt, aki hetven film főszerepét játszotta el - most korrupcióval és állami pénzek elsikkasztásával vádolják. Azzal gyanúsítják, hogy elnöksége alatt törvénytelenül állítólag mintegy 80 millió dolláros vagyont halmozott fel. Ezért a Fülöp-szigeteken halálbüntetés jár.

Még tavaly decemberben kezdődött az exelnök vesszőfutása, amikor egy megyei tisztviselő kijelentette: átadott Estradának 8,6 millió dollárnyi, szerencsejátékból származó és 2,8 millió dollárnyi dohányáruadóból származó pénzt. A botrány kirobbanása után a társadalom jelentős része - beleértve az errefelé nagy hatalmú katonaság és az egyház képviselőit is - egyre erőteljesebben követelte az államfő távozását, amelyre idén január 20-án sor került.

Ezt követően a pénzügyminiszter és az állami kincstár vezetője is lemondott hivataláról, a huszonkét tagú szenátus pedig alkotmányos vádemelési eljárást indított Estrada ellen, aki persze tagadja, hogy bármiféle haszna lett volna a tiltott szerencsejátékból, a juetengből.

A mintegy 60 milliós Fülöp-szigetek lakossága mindenesetre megosztott Estrada megítélésében, annak ellenére, hogy hároméves elnöksége alatt az ország gazdasága hanyatlásnak indult, s a helyi valuta, a peso sokat veszített értékéből. A jelenlegi elnök, Gloria Macapagal Arrayo attól tartott, hogy Estrada külföldre menekül a felelősségre vonás elől, ezért is tartóztatták le a volt államfőt. Több száz rohamrendőr és tengerészgyalogos vette körül azon az április végi napon Estrada házát, de hívei barikádokat emeltek a villa köré, órákon át megakadályozták a letartóztatást, ellenálltak a rendőröknek. A letartóztatást követő napokon - ellenzéki források szerint - több százezren tüntettek a volt elnök mellett, és összecsaptak a rendfenntartó erőkkel, aminek követeztében hárman meghaltak. Az elnök asszony ekkor kihirdette az országban uralkodó "lázadás állapotát", és a rendszer megdöntésére való szervezkedés vádjával őrizetbe vettette az ellenzéki vezetőket. Az elnöki palotát csak a megerősített rohamrendőrségnek sikerült megvédelmeznie a lázadók rohamaitól.

Az Estrada-ügyben eljáró vizsgálóbíró, Francis Garchitorena bejelentette: a volt államfőt nem illeti meg semmilyen kedvezmény fogva tartása alatt, még mobiltelefonját sem használhatja. Az viszont még nem dőlt el, hogy óvadék ellenében esetleg szabadlábra helyezik-e Estradát. Ha a vádak igazolódnak, súlyos büntetésre számíthat a Fülöp-szigetek egykori elnöke. Némi reményre adhat okot neki, hogy az elnök asszony a múlt héten felkereste börtönében elődjét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.