EU-elnök lesz Orbán legkíméletlenebb kritikusa?

Heti Válasz / 2013.04.10., szerda 11:30 /
EU-elnök lesz Orbán legkíméletlenebb kritikusa?

„Az egyetlen férfi a Bizottságban” – mondják Brüsszelben Viviane Reding igazságügyi biztosról, aki a magyar kormány különutas politikájának egyik legkeményebb bírálója. A luxemburgi politikus nyílegyenesen tör fölfelé: egyik esélyese a bizottsági elnöki tisztségnek. A holnapi Heti Válaszban exkluzív portrét közlünk Redingről.

„Úgy estem bele Európába, mint Obelix a varázsitalba” – állítja Viviane Reding, aki a jelenlegi Bizottságban talán a legerélyesebben őrzi Brüsszel érdekeit a tagállamokkal szemben. Ha a kompromisszumkereső Barroso a sima modoráról, akkor Reding a konfliktusok felvállalásáról és néha túlságosan is nagy szájáról ismert.

Az alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos maga az újfajta európaiság. Szülőhazája és otthona, Luxemburg is a nemzetállamokon túli, posztmodern Európa lombikban kikísérletezett prototípusa volt. A 19. században nagyhatalmak által létrehozott nagyhercegség a német és a francia kultúra határán fekszik; ma az alig félmilliós lakosság 38 százaléka idegen, főleg Dél-Európából érkező állampolgár.

„Először ismertté kellett válnom” – árulja el őszintén Reding a hajtós évtizedek hátterét. A politikus 1989-től néppárti európai parlamenti képviselő lett; majd 1995-ben luxemburgi pártja, a keresztényszociális CSV elnöki tisztségére is megválasztották. A brüsszeli körökben ismertté vált, az eurokrata szürkeségből már színpompás ruháival is kiemelkedő, határozott fellépésű asszonyt Romano Prodi 1999-ben felkérte az Európai Bizottság tagjai közé, 2004-ben megalakuló Barroso-bizottságban a telekomszektorral és a médiával foglalkozó biztosi posztot kapta meg. 

A hazánk uniós szavazati jogának felfüggesztését nyíltan emlegető Reding ellenszenvvel viseltetne a magyarok iránt? Nem tudni ilyenről. Viszont politikai érdekei vannak: karrierje méltó betetőzése lenne számára az Európai Bizottság elnöki székének megszerzése a 2014-es bizottsági választáson. Az európai szocialisták körében Martin Schulz, a liberálisoknál Guy Verhofstadt, míg az Európai Néppártnál a lengyel Donald Tusk és Viviane Reding neve forog jelenleg a bizottsági elnökségi várományosok között. Ebben a küzdelemben nem rosszak a biztos esélyei. A luxemburgi politikus mögött alapvetően megvan a néppárti támogatás – így jó ideje udvarol az európai bal- és liberális oldalnak is, ami jól jöhet a bizottsági székfoglalási játszmában. A magyar kormánnyal szembeni harcos fellépés eszköz Reding előremeneteléhez: mondhatni, példát statuálna velünk az európai közösség előtt.

További részletek az április 11-én megjelenő Heti Válaszban, amely digitalizált formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.