Európa átalakulása egy hírben

/ 2017.10.24., kedd 18:30 /

Emlékszem még az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 2000-es hatalomra kerülése miatti botrányra. Az akkor még 15 tagú EU 14 tagállama bojkottálta Ausztriát Jörg Haider pártjának kormányzati szereplése miatt, dörgedelmes hangú nyilatkozatok hangoztak el, amelyből ítélve az osztrák barnaingesek a kontinenst lángba borításán mesterkedtek.

Nem történt persze semmi. Az FPÖ tehetségtelen és korrupt pártnak bizonyult a hatalomban, a szövetségkötésért kiátkozott Wolfgang Schüssel néppárti kancellári is boldogan éli a nyugdíjas nyugati miniszterelnökök életét, az állandó antifasiszta láz is mérhetetlenül unalmas lett.

Mindez azért jutott eszembe, mert nemrég érkezett a hír: a minapi választáson győztes ÖVP kancellárjelöltje, Sebastian Kurz koalíciós tárgyalásokat kezdett az FPÖ vezetőjével, Heinz-Christian Strachéval.

Se felháborodás, se bojkott, se szankció: Európa túl sokat tapasztalt az elmúlt években ahhoz, hogy kedve legyen ismét előadni a nagyhalált. Talán most már marad energia azon gondolkozni, vajon miért választják Európában és Ausztriában egyre többet az FPÖ-höz hasonló rendszerellenes pártokat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.