Pánik: Magyarország miatt kongatják a vészharangot

/ 2010.10.28., csütörtök 16:16 /
Pánik: Magyarország miatt kongatják a vészharangot

A válságadó kapcsán a külföldi konszernek felháborodásról, az iszapkatasztrófával összefüggésben nemzetközi pánikról és az 1956-os forradalom idején tapasztalt tevékeny szolidaritásról írnak a külföldi lapok.

A Die Welt német napilap a kormány multinacionális cégeket érintő válságadójával kapcsolatban azt írja: "Annak érdekében, hogy az üres államkasszát megtöltsék, Magyarország külföldi befektetőket terhel meg extraadókkal. Ez német cégeknek milliókba kerül. (...) Az új különadó három évre érvényes és ahhoz kell hozzájárulnia, hogy csökkenjen az ország eladósodottsága. Magyarország - amely az EU gazdasági válsága éllovasának számított - az államháztartási hiányt ebben az évben 3,8 százalék, a következő évben 3 százalék alá kell hogy szorítsa.

Berlinben és Brüsszelben a diplomáciai visszafogottság jellemzi a Budapesttel szembeni eljárást. Mindenesetre emögött valódi ijedtség bújik meg. (...) Miközben a különadó a megdöbbent külföldi konszerneknél a felháborodás hullámát váltotta ki, a magyar gazdasági szereplők feltűnően visszafogottan reagálnak. (...) Különösen a kis- és közepes méretű magyar cégek profitálhatnak Orbán adócsomagjából. Kurzusa - kétharmados parlamenti többséggel a háta mögött - mindenekelőtt saját választóit célozza meg. Legalábbis eddig bevált a politikai számítás." - zárja a gondolatmenetet a német lap.

A Time amerikai hetilap és a Frankfurter Allgemeine Zeitung német újság ugyanakkor még mindig az iszapkatasztrófát tartja a hazánkkal kapcsolatos legfontosabb témának. A Time egyenesen így fogalmaz: "Magyarország valaha történt legsúlyosabb vegyi balesetének egyik következménye, hogy a kormány átvette a Mal bányászati vállalat feletti irányítást, amíg a cég nem kompenzálja az áldozatokat, és a rendőrség rövid időre őrizetbe vette a vállalat ellentmondásos vezérigazgatóját. És Magyarország határain túl az iszapömlés hatására megkongatták a vészharangot a Duna-medencét veszélyeztető ezernyi más tározó felett, egész Közép- és Kelet-Európában."

A Frankfurter Allgemeine Zeitung igencsak életszagú cikkben számol be a magyarországi helyzetről: "Aki a sokkot csökkenteni akarja, annak a 8-as magyar főúton Karakó községig kell hajtania. Ott fut a megyehatár nyugaton Vas megye és keleten Veszprém megye között. Százlépésnyi távolságra látható a különbség a természet és a katasztrófa, az élet és a halál között. (...) A kisvárosban (Devecser) még rosszabb a helyzet. Ott nemcsak a patak és a malomcsatorna vörös, hanem minden: az utcák, a járdák, a kertek és a házfalak. (...) Magyarországon olyan tevékeny szolidaritást eredményezett a második világháború óta nem látott legnagyobb környezeti katasztrófa, mint amilyen korábban talán csak az 1956-os népfelkelés idején volt. (...) Jönnek segíteni Paksról, Balatonszőlősről vagy az ukrán határ mellől, akár többször is. Fizetés vagy költségtérítés nincs, csak lapát, talicska, egyszer használatos kapucnis overall maszkkal, ebéd a gulyáságyúból."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.