Ez a Facebook bűne: az oroszok után új bűnbak kellett

/ 2018.04.05., csütörtök 12:15 /
Ez a Facebook bűne: az oroszok után új bűnbak kellett

Barack Obama újraválasztásakor forradalmi módszerként ünnepelte a fősodratú média azt a fajta adathalászatot, amivel most Donald Trump csapatát vádolják. A Cambridge Analytica-ügy tanulságai a friss Heti Válaszban.

Barack Obama 2012-es újraválasztási kampánya során mit sem sejtő Facebook-felhasználók millióinak adatait szívta fel egy applikáció, melyet aztán személyre szabott politikai üzenetek célba juttatására használtak fel. A fősodratú média felállva tapsolt a XXI. századi választói mozgósítás úttörőinek. Most attól hangos a haladó sajtó, hogy Trump 50 millió Facebook-felhasználó adatainak ellopásával, majd agymosásukkal foglalta el az elnöki széket. Az orosz beavatkozás után ez a vezető kifogás, hogy miért veszített Hillary Clinton 2016-ban.

A két módszer között persze voltak különbségek is, de a lényeg – sok millióan tudtukon kívül, ismerőseik aktivitása miatt kerültek a kampányadatbázisba – azonos. De hogy került a világpolitikai diskurzus középpontjába egy Etonban tanult, jól szabott öltönyöket hordó angol üzletember és egy meleg kanadai számítógépzseni közös cége? Hogyan használják a magyar pártok a Facebook, a Google és a YouTube mikrotargetálási lehetőségeit? És miért ironikus, hogy a liberális Szilícium-völgyi cégek Trump üzenetei után most a Fidesz-közeli médiumok migránsozó kampányhirdetéseit terítik?

 

 

 

 

Részletek az április 5-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.