valasz.hu/vilag/ebola-jo-hireket-vartunk-afrikabol-ez-jott-helyette-105532

http://valasz.hu/vilag/ebola-jo-hireket-vartunk-afrikabol-ez-jott-helyette-105532

Ez a Facebook bűne: az oroszok után új bűnbak kellett

/ 2018.04.05., csütörtök 12:15 /
Ez a Facebook bűne: az oroszok után új bűnbak kellett

Barack Obama újraválasztásakor forradalmi módszerként ünnepelte a fősodratú média azt a fajta adathalászatot, amivel most Donald Trump csapatát vádolják. A Cambridge Analytica-ügy tanulságai a friss Heti Válaszban.

Barack Obama 2012-es újraválasztási kampánya során mit sem sejtő Facebook-felhasználók millióinak adatait szívta fel egy applikáció, melyet aztán személyre szabott politikai üzenetek célba juttatására használtak fel. A fősodratú média felállva tapsolt a XXI. századi választói mozgósítás úttörőinek. Most attól hangos a haladó sajtó, hogy Trump 50 millió Facebook-felhasználó adatainak ellopásával, majd agymosásukkal foglalta el az elnöki széket. Az orosz beavatkozás után ez a vezető kifogás, hogy miért veszített Hillary Clinton 2016-ban.

A két módszer között persze voltak különbségek is, de a lényeg – sok millióan tudtukon kívül, ismerőseik aktivitása miatt kerültek a kampányadatbázisba – azonos. De hogy került a világpolitikai diskurzus középpontjába egy Etonban tanult, jól szabott öltönyöket hordó angol üzletember és egy meleg kanadai számítógépzseni közös cége? Hogyan használják a magyar pártok a Facebook, a Google és a YouTube mikrotargetálási lehetőségeit? És miért ironikus, hogy a liberális Szilícium-völgyi cégek Trump üzenetei után most a Fidesz-közeli médiumok migránsozó kampányhirdetéseit terítik?

 

 

 

 

Részletek az április 5-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.