valasz.hu/vilag/kapcsolat-az-szdsz-volt-elnoke-es-a-kulgazdasagi-allamtitkar-kozott-74759

http://valasz.hu/vilag/kapcsolat-az-szdsz-volt-elnoke-es-a-kulgazdasagi-allamtitkar-kozott-74759

A finn parlament külügyi bizottságának elnöke szerint a zsidók „irányítják" az USA-t

/ 2012.12.03., hétfő 11:02 /

Pertti Salolainen, a szabadelvű konzervatív Nemzeti Gyüjtőpárt színeiben ül a finn parlamentben, ahol a külügyi bizottság alelnöki posztját tölti be. A politikus pénteken a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban egyértelműen Izraelt és az Amerikai Egyesült Államokat tette felelőssé egy televíziós nyilatkozatában.

A közszolgálati YLE televízió vitaműsorában a jobbközép politikus azt állította, hogy „a zsidók gyakorolják az ellenőrzést az amerikai média felett”, és ezért szerinte az USA nem semleges az izraeli-palesztin konfliktusban.

„Az USA nem tud semleges maradni a kérdésben, mert befolyásos zsidók élnek ott, akiknek a kezében van a média- és a pénzvilág”, mondta a jobbközép Salolainen, majd hozzátette, hogy „ez egy szomorú igazság az amerikai politikáról”.

A finn parlament külügyi bizottságának köztiszteletben álló elnöke azzal kapcsolatban nyilatkozta mindezt, hogy az USA - ellentétben például Finnországgal - nemet mondott az ENSZ Közgyűlésben Palesztina teljes jogú ENSZ-tagságára.

A nyilatkozat súlyát növeli, hogy Salolainen pártja, a Nemzeti Gyüjtőpárt adja az ország kormányfőjét is.

Mark Weitzman, a Simon Wiesenthal Központ nevében azonnal nyílt levelet intézett Finnország amerikai nagykövetéhez, amelyben kijelentette - éppen a Nemzeti Gyüjtőpártra is utalva -, hogy Salolainen antiszemita kijelentései láthatólag „Finnországban az elfogadott diskurzus részei”. A Simon Wiesenthal Központ arra is emlékeztetett, hogy a finn politikában nem ritka az antiszemitizmus. A finn Külügyminisztérium például nem volt hajlandó novemberben elítélni a Hamász Izrael elleni támadásait. A liberális Amnesty International helsinki irodájának vezetője pedig „tajtékzó államnak” nevezte Izraelt, és utólag is kiállt nyilatkozata mellett. Finnországban mind a jobb-, mind a baloldali pártok hagyományosan Izrael-ellenes álláspontot képviselnek, és egyedül a szélsőjobboldal támogatja nyíltan a zsidó állam politikáját.

A Simon Wiesenthal Központ elvárja ezért Helsinkitől, hogy élesebben lépjen fel az antiszemitizmussal szemben, s fossza meg bizottsági alelnöki tisztségétől Salolainent. A finn Külügyminisztérium mindezidáig nem reagált a felszólításokra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.