Ezért fél mindenki beavatkozni Szíriában

/ 2015.09.01., kedd 17:00 /

Az önérdek is régóta azt követelné, hogy az Iszlám Államot fel kell számolni. De nem merik megcsinálni, mert a pszichopaták rettenetesen ijesztők.

A szíriai-iraki háború tovagyűrűző rezgései elérték Európát és benne Magyarországot. Ami Szíriában és Irakban történik, már nem távoli, egzotikus országok számunkra közömbös konfliktusa, hanem olyan globális léptékű krízis, ami az egész Európai Uniót destabilizálhatja.

A menekültáradatnak sokféle oka van, de a legfőbb ok Szíriától Líbiáig, Afganisztántól Irakig mégiscsak az Iszlám Állam. Már nemcsak arról van szó, hogy morális kötelesség megállítani a népirtást, vagy szabad-e eltűrni az emberiség közös kulturális örökségének elpusztítását – ezekre a szempontokra Amerika és Európa hűvösen azt mondta az elmúlt években, hogy nem foglalkozik velük. És nemcsak arról van szó, hogy az Iszlám Állam puszta létezése alapvető civilizációs kihívás, mivel ideológiája totális tagadása mindazoknak a normáknak, amelyekre a világunk épül – ez sem aggasztotta a nyugati döntéshozó elitet az elmúlt években.

A közel-keleti helyzet azonban egyre romlik, és Európának nyilvánvalóan ötlete sincs, hogy állíthatná meg a menekültáradatot. Ha az Iszlám Államot nem számolják fel, újabb országok dőlhetnek össze, újabb milliók kelhetnek útra, és egy idő után a német politikai elit is hiába ismételgeti majd, hogy a befogadásnak nem szabható felső határ. Az intervenciótól nem lehet csodát várni – ezt Irak, Afganisztán, Líbia esete világosan megmutatta –, de a helyzetet az Iszlám Állam föld alá szorítása némiképp enyhíthetné.

A beavatkozás melletti racionális és érzelmi érveket meggyőzően összegzi tegnapi írásában Boris Johnson londoni konzervatív főpolgármester. Nyilvánvaló, hogy Amerika katonai értelemben képes lenne a terrorkalifátust felszámolni. Békét teremteni, normális társadalmakat építeni, az iszlamizmus ideológiáját kiirtani, a terrorizmust felszámolni nem lehet semmilyen intervencióval – de a primer káoszt, a teljes katasztrófát lehetséges lenne katonai eszközökkel elhárítani; legalább azért, hogy a törökországi, libanoni és jordániai táborokban élő menekültek milliói ne induljanak el Európa felé.

Mégis ódzkodnak ettől Washingtonban, Párizsban, Londonban és Berlinben egyaránt. Sokkal jobban ódzkodnak, mint Szaddám Huszein vagy Moammer Kadhafi megtámadásától – sajnos, tehetjük hozzá a történtek fényében. Bárcsak ódzkodtak volna korábban egy kissé jobban. De miért ódzkodnak a beavatkozástól most, amikor tényleg lenne rá ok?

Tegnapelőtt a magyar sajtóban még kishírként sem szerepelt, hogy az Iszlám Állam Irakban újra elégetett élve négy iraki hadifoglyot. A videó azonban végigment a közösségi média bejáratott csatornáin, aki akarja, megtalálhatja. A foglyoknak a szokásos módon be kellett mutatkozniuk, aztán kezüknél-lábuknál fogva, fejjel lefelé felakasztották őket egy vasállványzatra, és narancssárga kezeslábasukat meglocsolták petróleummal. Az utolsó percek annyira borzasztóak, hogy nem lehet őket végignézni, egyszerűen irtózatos.

A négy iraki hadifogoly, elégetésük előtt

A négy iraki hadifogoly, elégetésük előtt

De persze ezek a foglyok „csak” iraki katonák, nem amerikai tengerészgyalogosok. Az Iszlám Állam vezetői nyilvánvalóan pszichopaták, de nagyon racionálisan működnek. Rájöttek, hogy a szélsőséges erőszakosság, a minden határon túlmenő kegyetlenség igenis hatásos eszköz az erősebb ellenfelekkel vívott háborúban.

Egyelőre nincs amerikai elnök és brit miniszterelnök, aki meg merné kockáztatni, hogy ugyanilyen videó készüljön fogságba esett amerikai és brit katonákról. Márpedig készülne, ebben biztosak lehetünk.

Ha katonákat kell a terepre küldeni, akkor még egy győztes háborúban is lehetnek hadifoglyok. Általában szoktak lenni. Azoknak a hadifoglyoknak a sorsa az Iszlám Állam esetében elviselhetetlenül szörnyű lenne – és gondoskodnának róla, hogy lássuk is.

Nem véletlen, hogy az Iszlám Állam ellen a nyugatiak, de még a jordánok is csak légicsapásokat intéznek. A fogságba esés veszélye a légi háború esetében minimális, habár egy jordán pilóta esetében megtörtént, és őt el is égették – viszont a levegőből az Iszlám Államot nem lehet legyőzni. Szárazföldi háborút viszont csak azok vívnak a terrorkalifátussal, akiknek nincs más választásuk: az iraki és a szír hadsereg, valamint a kurdok. Ők közvetlenül ott vannak a fronton, mindenképpen harcolniuk kell.

Az Iszlám Állam irtózatos kegyetlensége nagyon erős fegyver. Nem véletlen, hogy az iraki hadsereg rendszeresen megfutamodik számbeli fölénye és jobb felszereltsége ellenére. Ők pontosan tudják, micsoda vadállatokkal harcolnak, és félnek tőlük. Aki nem fél, az maga is pszichopata, mint az iraki síiták hőse, Abu Azrael, a halál angyala, aki szintén élve elégetett egy elfogott ISIS-harcost, aztán szeleteket vágott a húsából, mintha shwarmát (döner kebabot) készítene. Videón.

Ez megy a Közel-Keleten, és nem lehet csodálkozni rajta, hogy a szír hadsereget már nem tudják feltölteni fiatalokkal, akik a sorozás elől tömegesen menekülnek külföldre. Azért félnek az iszlamistáktól, mert egy csapat bármire képes, vérszomjas pszichopata igenis félelmetes. Ebbe azoknak a magyar kommentelőknek is érdemes belegondolniuk, akik azt kérdezgetik, ezek az életerős férfiak miért nem védik meg fegyverrel a hazájukat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.