Ezért körözi az FBI az Orbán mellé költöző szaúdi milliárdost

/ 2016.10.27., csütörtök 18:41 /

Az amerikai nagykövet szerint az FBI továbbra is körözi Ghaith Pharaont. De mivel is vádolják a magyar kormánykörökkel barátkozó szaúdi milliárdost?

Néhány napja még az volt a hír, hogy Orbán Viktor nem lát sem hazai, sem európai nemzetbiztonsági kockázatot Ghaith Pharaon személyében, és abban, hogy a szaúdi üzletember Magyarországon is, ráadásul kormánykörökig elérő módon tevékenykedik. Arra a kérdésre, hogy akkor az FBI és az Interpol miért körözi, a miniszterelnök azt mondta: „A szóban forgó személy körül egy amerikai titkosszolgálati játszma zajlik. Hiszen Pharaon beutazásával kapcsolatban egyetlen schengeni ország sem emelt kifogást, pedig a vízuma minden tagállam számára látható volt.” Ma pedig a 444.hu kérdésére az amerikai nagykövetség megerősítette: csalás és sikkasztás miatt a körözés továbbra is érvényben van.

Ha a miniszterelnök által professzorként emlegetett arab férfi, aki a Magyar Narancs információi szerint nemrég Orbán Viktor szembeszomszédja is lett, valóban titkosszolgálati akció áldozata, akkor ez egy elég régóta húzódó játszma lehet. Pharaont ugyanis csalással, pénzmosással, vesztegetéssel, sikkasztással, fegyverkereskedelemmel, a terrorizmus támogatásával, nukleáris technológiával való kereskedéssel, prostitúció és illegális bevándorlás elősegítésével vádolják immár negyedszázada.

Az amerikai szenátus vizsgálóbizottságának 1992-es jelentése szerint az ügyek közül kiemelkedik a Bank of Credit and Commerce International (BCCI) esete. A szaúdi a nemzetközi pénzintézet nagybefektetője volt, és e minőségében titokban megszerezte két amerikai bank irányítását. Ez azonban a szövetségi törvényekbe ütközött, és amikor az ügyletre fény derült, a BBCI a két bank eladására kényszerült, majd csődbe ment. A történelem egyik legnagyobb kereskedelmi csalásaként emlegetett botrány következtében többmilliárd dollár kár keletkezett, és a bank világszerte 250 ezer hitelezőnek maradt adósa. (A vádak ellenére Pharaon 2008-ban 120 millió dolláros megbízást kapott az amerikai hadseregtől repülőgép-üzemanyag szállítására Afganisztánba.)

Az FBI azóta többször is megpróbált a nyomára bukkanni. Tíz éve például a szövetségi nyomozók Málta és Szicília között rajtaütöttek a jachtján, de szerencséjére épp akkor nem tartózkodott a fedélzeten. Talán ha a magyarországi Seregélyesen próbálkoztak volna: a helyi Kisbíró című hírmondó fényképének tanúsága szerint ugyanis a milliárdos tavaly önfeledten mulatott a település falunapján.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.