valasz.hu/vilag/az-emberiseg-kihalasara-figyelmeztetett-a-jurassic-world-filmek-ihletoje-crichton-128934

http://valasz.hu/vilag/az-emberiseg-kihalasara-figyelmeztetett-a-jurassic-world-filmek-ihletoje-crichton-128934

Ezért veszélyesebb a mesterséges intelligencia, mint az ipari forradalom

/ 2018.06.08., péntek 14:30 /
Ezért veszélyesebb a mesterséges intelligencia, mint az ipari forradalom

Miközben rövid távon az automatizálás megoldást kínál a munkaerőhiányra, divat lett attól félni, hogy hosszú távon tömegek munkáját veszik el a gépek. Mások szerint az új munkahelyek bőven pótolják a kiesést. A friss Heti Válaszból kiderül, mi az igazság.

„Ha találkozok egy »normie-val« (nem szilícium-völgyi bennfentessel), kapásból fel tudok sorolni tíz céget, ami azon dolgozik, hogy ez az ember elveszítse az állását – mondja Antonio García Martínez, a Facebook volt munkatársa. – Harminc éven belül az emberek felének nem lesz munkája. Lázongások törhetnek ki. Háromszázmillió lőfegyver van az országban, többnyire olyanok kezében, akiket a legjobban érint majd a technológiai munkanélküliség. Most még úgysem fogják elhinni, de én láttam az önvezető kamiont, ami le fogja tarolja a gazdaságunkat.”

A Facebook Martínez vezetésével fejlesztette ki célzott hirdetési rendszerét – ma egy félreeső szigeten él, ahol kutakat ásott, napelemeket telepített, és betárazott pár félautomata karabélyt. Meggyőződése ugyanis, hogy a Szilícium-völgy anarchiába taszítják Amerikát. Mások szerint csak riogatás, hogy a mesterséges intelligencia elveszi az emberek munkáját, hiszen az ipari forradalom idején a gépekről mondták ugyanezt, mégsem igazolódott be. Viszont van egy kulcsfontosságú különbség, ami miatt ez most más lehet. Miben okosabbak már ma a tanuló programok az embereknél? Miért szorgalmazzák sokan az ultrakapitalista Szilícium-völgyben az alapjövedelem bevezetését?

 

Részletek a június 7-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.