Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

/ 2017.10.22., vasárnap 16:00 /
Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

A kormányzó Jog és Igazságosság politikusa azt sem rejti véka alá, miért nem csatlakozott Varsó Szijjártó Péter „nagyon érzelmes” nyilatkozatához – amelyben Ukrajna további EU-integrációjának blokkolását helyezte kilátásba a nemrég elfogadott oktatási törvény miatt –, holott Ukrajnában lengyelek is élnek kisebbségben.

Waszczykowski arra is válaszol, Vlagyimir Putyin barátjának tartja-e Orbán Viktort, és arra is, mit gondol az orosz elnök feltűnően gyakori budapesti útjairól. Nem meglepő, hogy Lengyelország – a közös határ miatt – közvetlen fenyegetésként tekint Oroszországra, ezért kulcskérdés, hogy szükség esetén teljesül-e a NATO-alapszerződés kollektív védelmet garantáló 5. cikkelye, illetve, hogy mire lehetnek jók a már meghozott intézkedések – a miniszter ezekre is válaszol.

 

 

 

Ezek mellett megannyi más téma – migráció, EU-politika, lengyel belpolitika – is előkerül az október 19-i Heti Válaszban olvasható nagyinterjúban. Lapunk elektronikus formában is megvásárolható a Digitalstandon.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.