Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

/ 2017.10.22., vasárnap 16:00 /
Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

A kormányzó Jog és Igazságosság politikusa azt sem rejti véka alá, miért nem csatlakozott Varsó Szijjártó Péter „nagyon érzelmes” nyilatkozatához – amelyben Ukrajna további EU-integrációjának blokkolását helyezte kilátásba a nemrég elfogadott oktatási törvény miatt –, holott Ukrajnában lengyelek is élnek kisebbségben.

Waszczykowski arra is válaszol, Vlagyimir Putyin barátjának tartja-e Orbán Viktort, és arra is, mit gondol az orosz elnök feltűnően gyakori budapesti útjairól. Nem meglepő, hogy Lengyelország – a közös határ miatt – közvetlen fenyegetésként tekint Oroszországra, ezért kulcskérdés, hogy szükség esetén teljesül-e a NATO-alapszerződés kollektív védelmet garantáló 5. cikkelye, illetve, hogy mire lehetnek jók a már meghozott intézkedések – a miniszter ezekre is válaszol.

 

 

 

Ezek mellett megannyi más téma – migráció, EU-politika, lengyel belpolitika – is előkerül az október 19-i Heti Válaszban olvasható nagyinterjúban. Lapunk elektronikus formában is megvásárolható a Digitalstandon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.