valasz.hu/vilag/europai-fordulat-johet-menekultugyben-nem-is-lesz-kvota-125463

http://valasz.hu/vilag/europai-fordulat-johet-menekultugyben-nem-is-lesz-kvota-125463

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

/ 2017.10.22., vasárnap 16:00 /
Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

A kormányzó Jog és Igazságosság politikusa azt sem rejti véka alá, miért nem csatlakozott Varsó Szijjártó Péter „nagyon érzelmes” nyilatkozatához – amelyben Ukrajna további EU-integrációjának blokkolását helyezte kilátásba a nemrég elfogadott oktatási törvény miatt –, holott Ukrajnában lengyelek is élnek kisebbségben.

Waszczykowski arra is válaszol, Vlagyimir Putyin barátjának tartja-e Orbán Viktort, és arra is, mit gondol az orosz elnök feltűnően gyakori budapesti útjairól. Nem meglepő, hogy Lengyelország – a közös határ miatt – közvetlen fenyegetésként tekint Oroszországra, ezért kulcskérdés, hogy szükség esetén teljesül-e a NATO-alapszerződés kollektív védelmet garantáló 5. cikkelye, illetve, hogy mire lehetnek jók a már meghozott intézkedések – a miniszter ezekre is válaszol.

 

 

 

Ezek mellett megannyi más téma – migráció, EU-politika, lengyel belpolitika – is előkerül az október 19-i Heti Válaszban olvasható nagyinterjúban. Lapunk elektronikus formában is megvásárolható a Digitalstandon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.