valasz.hu/vilag/dobbenetes-vad-14-eves-fiut-zaklatott-a-miniszterelnok-tanacsadoja-31393

http://valasz.hu/vilag/dobbenetes-vad-14-eves-fiut-zaklatott-a-miniszterelnok-tanacsadoja-31393

Fájó kritika Benjamin Netanjahunak

/ 2018.04.23., hétfő 11:15 /

Natalie Portman, Oscar-díjas izraeli–amerikai színésznő nem fogadja el a magas rangú, egymillió dollárral járó izraeli Genezis kitüntetést, a „zsidó Nobel-díjat”. Döntését így indokolta:

„Sokan félreértelmezték döntésemet, amiért nem veszek részt a Genezis-díj ünnepségén. Hadd mondjam el akkor magam. Nem veszek részt, mert nem akarok Benjamin Netanjahu támogatójaként feltűnni, aki beszédet mond a díjkiosztón. Ugyanakkor azt is kijelentem, hogy nem vagyok tagja a BDS (bojkott, befektetések felfüggesztése, szankciók) mozgalomnak, és nem is támogatom. Mint nagyon sok izraeli a világon, kritikus lehetek az izraeli vezetéssel, anélkül, hogy bojkottálnám az egész nemzetet. Nagyra értékelem izraeli barátaimat és családomat, szeretem az izraeli ételeket, irodalmat, művészetet, filmet és táncot. Hetven évvel ezelőtt Izraelt azért alapították, hogy menedéket nyújtson a holokauszt-túlélőknek. De az én zsidó értékeimmel nem egyeztethető össze az a szenvedéseket okozó bánásmód, ami a mai atrocitásokból fakad. Mert szeretem Izraelt, fel kell emelnem a szavam az erőszak, a korrupció, az egyenlőtlenség és a hatalommal való visszaélés ellen. Ne higgyenek el semmi nyilatkozatot, ami nem közvetlenül tőlem származik. Ez a tapasztalat arra ösztönöz, hogy izraeli jótékonysági szervezeteket támogassak. Hamarosan közzéteszem, hogy pontosan melyeket és remélem, hogy mások is segítik munkájukat. “

A bejelentést meglepetéssel fogadta az alapítvány, ami korábban már olyan nagyságokat jutalmazott, mint Michael Bloomberg volt New York-i polgármester, Michael Douglas filmszínész. Attól tartanak, hogy a politika beárnyékolja tevékenységüket.

Natalie, a profi

Natalie Portman 1981-ben született Jeruzsálemben, négyéves korában költözött szüleivel az Egyesült Államokba. Gyerekszínészként kezdte karrierjét, első átütő sikerét Luc Besson Léon, a profi című filmjében aratta, majd szüneteltette a filmezést, amíg a Harvard Egyetem pszichológia szakán tanult.

2010-ben Oscar-díjat kapott a Fekete hattyú őrült balerinájának megformálásáért. Portman fizikailag és mentálisan is azonosult a nagy feladat súlyától összeroppanó táncosnővel. A forgatáskor ismerte meg jövendő férjét, Benjamin Millepied francia koreográfust.

Ő alakította Jacqueline Kennedyt abban az életrajzi filmben, amely a gyászoló özvegyet állította a középpontba. 2015-ben mutatták be első rendezését, amiben a kitűnő izraeli író, Amos Oz életrajzi regényét vitte filmvászonra A Tale of Love and Darkness (Szeretetről, sötétségről) címmel – a rendezés mellett a tragikus sorsú anya szerepét is ő formálta meg. A film éppen Izrael megalapításának idején játszódik.

Portmant többen támadták az izraeli kormányból. Az energiaügyi miniszter szerint a döntésnek antiszemita elemei vannak. A belügyminiszter a Csillagok háborújával példálózott, aminek Portman is szereplője volt.

A Fekete hattyú főszereplőjének alakításáért Oscar-díjat kapott

A baloldali amerikai–zsidó Forward hetilap képmutatónak tartja, hogy a kormányzó jobboldali Likud párt elítéli Portmant, míg a Jerusalem Post azt mondja, hogy a zsidó diaszpóra egészséges kritikáját komolyan kell venni, tisztelni kell mondanivalójukat.

Natalie Portman döntése kétségkívül rosszkor jött, hiszen Izrael megalapításának 70. évfordulóját ünnepli, miközben Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen korrupció és megvesztegetés miatt vizsgálatot folytatnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.