Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

/ 2017.11.23., csütörtök 14:00 /
Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Erdély szavunkban ott van az erdő, de ha nem vigyázunk, e szívünknek kedves régió belátható időn belül kopárrá válik – kongatják sokan a vészharangot. Az illegális fakitermelés szinte letarolja a romániai erdőket: a veszély akkora, hogy tavaly a román Legfelső Védelmi Tanács az ország nemzetbiztonságát fenyegető kockázatnak nevezte az évtizedek óta zajló falopást.

Sokáig úgy látszott, hogy egy két évvel ezelőtti törvénymódosítás legalábbis lefékezi a nagyüzemi visszaéléseket, ennek értelmében a rendőrség elkobozhatta a lopáshoz használt járműveket is. De a jogszabályt könnyítették, és a félig szász, félig magyar Hans Hedrich környezetvédő aktivista arra hívja fel a figyelmet: a faipari piac legnagyobb szereplői is haszonélvezői az illegális erdőirtásoknak.

 

Miért érinti egész Európát a romániai fahelyzet? Milyen politikai összefonódások állnak a fairtás mögött? Szélmalomharc-e a tiltakozás? Mindez kiderül a november 23-i Heti Válaszból, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Szülők harca – amikor a gyerek a fegyver

Érzelmi manipuláció, zsarolás és fenyegetés, s a gyermek lassan teljesen elfordul a másik szülőtől – Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Egyesület elnöke szerint gyakori, mégis kevésbé közismert jelenségről van szó. Interjú.

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.