Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

/ 2017.11.23., csütörtök 14:00 /
Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Erdély szavunkban ott van az erdő, de ha nem vigyázunk, e szívünknek kedves régió belátható időn belül kopárrá válik – kongatják sokan a vészharangot. Az illegális fakitermelés szinte letarolja a romániai erdőket: a veszély akkora, hogy tavaly a román Legfelső Védelmi Tanács az ország nemzetbiztonságát fenyegető kockázatnak nevezte az évtizedek óta zajló falopást.

Sokáig úgy látszott, hogy egy két évvel ezelőtti törvénymódosítás legalábbis lefékezi a nagyüzemi visszaéléseket, ennek értelmében a rendőrség elkobozhatta a lopáshoz használt járműveket is. De a jogszabályt könnyítették, és a félig szász, félig magyar Hans Hedrich környezetvédő aktivista arra hívja fel a figyelmet: a faipari piac legnagyobb szereplői is haszonélvezői az illegális erdőirtásoknak.

 

Miért érinti egész Európát a romániai fahelyzet? Milyen politikai összefonódások állnak a fairtás mögött? Szélmalomharc-e a tiltakozás? Mindez kiderül a november 23-i Heti Válaszból, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!