Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

/ 2017.11.23., csütörtök 14:00 /
Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Erdély szavunkban ott van az erdő, de ha nem vigyázunk, e szívünknek kedves régió belátható időn belül kopárrá válik – kongatják sokan a vészharangot. Az illegális fakitermelés szinte letarolja a romániai erdőket: a veszély akkora, hogy tavaly a román Legfelső Védelmi Tanács az ország nemzetbiztonságát fenyegető kockázatnak nevezte az évtizedek óta zajló falopást.

Sokáig úgy látszott, hogy egy két évvel ezelőtti törvénymódosítás legalábbis lefékezi a nagyüzemi visszaéléseket, ennek értelmében a rendőrség elkobozhatta a lopáshoz használt járműveket is. De a jogszabályt könnyítették, és a félig szász, félig magyar Hans Hedrich környezetvédő aktivista arra hívja fel a figyelmet: a faipari piac legnagyobb szereplői is haszonélvezői az illegális erdőirtásoknak.

 

Miért érinti egész Európát a romániai fahelyzet? Milyen politikai összefonódások állnak a fairtás mögött? Szélmalomharc-e a tiltakozás? Mindez kiderül a november 23-i Heti Válaszból, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.