new.valasz.hu/vilag/milyen-is-azerbajdzsan-a-magyar-kormany-egyik-kedvenc-orszaga-126578

http://new.valasz.hu/vilag/milyen-is-azerbajdzsan-a-magyar-kormany-egyik-kedvenc-orszaga-126578

Félkész stadionok, sztrájkok, bűnözés – kezdődik a foci vb

/ 2014.06.12., csütörtök 07:50 /
Félkész stadionok, sztrájkok, bűnözés – kezdődik a foci vb

El nem készült, mégis rekordárú stadionok, korrupció, bűnözés, prostitúció, sztrájkok – ettől hangos a ma kezdődő labdarúgó-világbajnokságnak otthont adó Brazília. A repülőtéri dolgozók szerda éjfél óta sztrájkkal várják az országba érkező több ezer turistát. A latin-amerikai óriásnak – Szöulhoz vagy Pekinghez hasonlóan – a kiemelkedés lett volna a célja a torna, és majd két év múlva az olimpia megrendezésével. Most sokkal inkább a katasztrófa elkerülése az alapvető érdek.

Néhány napja játszották volna a brazíliai Sao Paulóban a világbajnokság utolsó tesztmérkőzését – 37 ezer néző előtt. Bár a stadion 62 ezer férőhelyes, biztonsági okokból nem mertek több embert beengedni. De még ennyien sem látták végül a mérkőzést, a biztonsági ellenőrzés ugyanis olyan csigalassúsággal zajlott, hogy százak maradtak le a kezdőrúgásról. Egy olyan arénában, amelynek már tavaly év végére el kellett volna készülnie.

A fenti kép jól érzékelteti, hogyan készült fel Brazília a most startoló labdarúgó-világbajnokságra. Pedig az álmok merészek voltak: bár a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) csak nyolc stadion megépítését várta el, a házigazdák – talán készülve a két év múlva szintén az országban esedékes olimpiára – tizenkettő felépítését vállalták, és terveztek egy szuperexpresszt is, amely idővel az egész országot átszövő, első latin-amerikai gyorsvasút hálózat induló eleme lehetett volna.

A vb-re minden bizonyosan nem lesz meg, a fent említett Arena de Sao Pauloba például majd csak a torna befejezése után érkeznek meg a nézőteret befedő üvegpanelek, a szupervasút megépítését pedig 2020-ig tolták ki. A beruházások már így is „horrorösszegeket” emésztettek fel, különböző számok látnak napvilágot (persze igyekeznek minél jobban eltitkolni az adatokat), egyes becslések szerint a számla 11,7 milliárd dollárnál (több mint 2,5 ezer milliárd forintnál) tart. Ennek jelentős részét a korrupció viszi el, a fővárosban egy stadiont az eredetileg tervezett összeg háromszorosáért, 625,5 millió dollártért építettek meg.

Megérkezni egy sátorba

Az északkeleti Fortazelában a stadion ugyan elkészült, a repülőtér termináljának bővítése azonban nem, így az oda érkezők egy hatalmas sátorban kötnek ki. Egy brazil üzletember a Foreign Policy amerikai külpolitikai folyóiratnak arról panaszkodott, hogy a riói repülőtéren elment az áram, és emiatt nyolc órát kellett várakoznia. „Mit fognak rólunk gondolni a gringók, ha áramkimaradás miatt még a repteret sem használhatják? Gondolja, le lesznek nyűgözve?".

Fotó: MTI

Tovább növeli a költségeket, hogy a futballpályák egy része az építkezés alatt (részben) összedőlt, gyakoriak voltak a balesetek, nyolc munkás életét veszítette. Egy környezetvédelmi aktivista a Foreign Policy-nak nyilatkozva azt mondta: „Isten mentsen meg attól, hogy ez a bajnokság alatt megtörténjen, amikor emberekkel van tele a stadion. Micsoda szégyen lenne."

Sztrájkkal fogadják az országba érkezőket

A feleslegesen elfolyó pénzeket és az elmúlt egy évben 6,37 százalékos inflációt, ezzel párhuzamosan pedig a mind inkább elharapózó bűnözést látva az emberek nagy része a vb ellen fordult; a 2008-as 79 százalékról áprilisra 48-ra csökkent a támogatottsága. A lakosság szerint az eredetileg magánforrásokból tervezett, de végül 90 százalékban állami pénzekből megvalósuló infrasturkturális beruházások helyett az irgalmatlan nagyságú összeget az egészségügyre és az oktatásra kellene vonla fordítani. És persze a bérekre. Épp ezért egyre több szakszervezet vonul az utcákra, a múlt héten például a metrósok tüntettek fizetésemelésért – eredményesen. A kormányzat ugyanis nem merte megkockáztatni, hogy az országba érkező mintegy 611 ezer szurkoló ne tudjon közlekedni. Igaz, a siker – kormányzati részről – nem teljes: Rio de Janeiro három repülőterén az alkalmazottak 20 százaléka (köztük jegy- és poggyászkezelők) 24 órás munkabeszüntetésbe kezdett szerda éjféltől, azaz néhány órával a vb hivatalos kezdete előtt.

A Rio de Paz non-profit szervezet tiltakozik a foci vb-re költött közpénzek ellen, Rio de Janeiro, Copacabana strand

A Rio de Paz non-profit szervezet tiltakozik a foci vb-re költött közpénzek ellen,

Rio de Janeiro, Copacabana strand

Fotó: AFP

De tüntettek a tanárok, buszvezetők, polgárőrök és hulladékkezelők is. A tavalyinál idén 40 százalékkal több rendőr vesztette életét erőszakcselekmények következtében, ezért sokan vagy otthagyták állásukat, vagy magasabb fizetést követelnek. A metrósokhoz hasonlóan vélhetően ők sem voltak eredménytelenek, ugyanis a biztonsági helyzet romlását látva 157 ezer rendőrt, katonát és privát biztonsági embert rendeltek ki az utcákra és a határokra.

Ahogyan arról korábban a Heti Válasz is beszámolt, Rio de Janeiróban egyre nagyobb méreteket ölt a bűnözés; Rio államban január óta 1459 embert gyilkoltak meg. „Nézze meg a bűnözési statisztikákat, a városunkban elszabadult a pokol. A rendőrök alulfizetettek és gorombák. És most egy rakás gringo fog megjelenni részegen és hangoskodva. Nincs rá esély, hogy ez a kombináció jól süljön el. Ez a bajnokság olyan lesz, mintha bombát robbantanának. Emberek fognak meghalni" - panaszkodott egy riói bár tulajdonosa.

Elsöpri a népharag

A brazil kormány most alighanem mindennél jobban várja, hogy csapata megnyerje a vb-t. Ennek hiányában ugyanis a feleslegesen elfolyó pénzeket láva egy a tavalyinál is nagyobb tüntetéssorozat veheti kezdetét. Egy éve a nagyvárosi buszjegyárak – átszámítva – húsz forintos emelése a katonai diktatúra eltörlése óta nem látott, több százezres tüntetéssorozathoz vezetett. Ha most a rendezők nem hozzák el a kupát, az elégedetlenség könnyen elsodorhatja Dilma Rousseff államfőt, aki lényegében a vb után azonnal elkezd kampányolni az októberi elnökválasztásra.

@hegedus_zsuzsa Twitteren

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.