Felkészül Orbán Viktor? – A Trump–Putyin találkozó hozadéka

/ 2018.07.15., vasárnap 15:10 /
Felkészül Orbán Viktor? – A Trump–Putyin találkozó hozadéka

Jobban támogatná-e Washington a magyar nemzetpolitikai törekvéseket, ha amerikai haditechnikát vásárolnánk?

Az amerikai és az orosz elnök július 16-án Helsinkiben találkozik. Magyarics Tamást, az ELTE amerikanisztika tanszékének professzorát, volt nagykövetet arról is kérdeztük: jobban támogatná-e Washington a magyar nemzetpolitikai törekvéseket, ha amerikai haditechnikát vásárolnánk, és miért értékelte fel a Krím annektálása Romániát? Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

„Az idősebbik Bush volt az utolsó amerikai elnök, aki reálpolitikusként közelített a nemzetközi politikához” – mondja az Amerika-szakértő, amikor a korábbi helsinki találkozókról és az amerikai külpolitikai irányváltásokról faggatjuk. „Eközben például Ukrajna kapcsán az orosz elképzelések régóta ugyanazok. Ők úgy élik meg, hogy a lengyelek a XVI., a svédek a XVIII., Napóleon a XIX. században, a németek pedig az első és második világháború idején a Nyugatról védtelen síkságon keresztül nyomultak be Oroszországba. Ezért nem engedhetnek a stratégiai mélység követelményéből” – teszi hozzá Magyarics Tamás.

 

A professzort arról is kérdezzük, miért nem emeli fel hangját a washingtoni vezetés a magyarokat Ukrajnában és Romániában érő jogsértések miatt. Vajon amerikai fegyverek vásárlásával felébreszthető-e az USA kisebbségvédelmi érzékenysége? Magyarics Tamás beszél arról is, hogy változóban van a washingtoni politika hozzáállása a magyar kormányzathoz, ez látszik a magas szintű kétoldali találkozókon. Most már az a kérdés: mikor kerül sor Trump–Orbán találkozóra?A teljes interjú a Heti Válasz legfrissebb számában olvasható. Lapunk jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstand.hu oldalon. Csak egy kattintás!

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.