Ferenc pápa bekeményít migránsügyben

/ 2016.03.17., csütörtök 18:30 /

A napokban minden eddiginél keményebben elítélte a migránsokat nem befogadó kormányokat, nagycsütörtökön pedig menekültek lábát fogja megmosni. Sőt, nőkét is!

Ferenc pápa az utóbbi fél évben többször kiállt a migránsok befogadása mellett, nem kis fejtörést okozva azon, köztük hazai katolikusoknak, akik aggódnak a milliós tömeg érkezése miatt. Épp eheti lapszámunkban nyilatkozik a kérdésről Habsburg Eduard, Magyarország új vatikáni nagykövete, és a következőket mondja: „Nyár óta a pápa véleménye árnyaltabb lett. Akkor még csak arra figyelmeztetett, hogy nem szabad falakat építeni, és mindenkit be kell fogadni. Később hozzátette, hogy a menekülteknek igazodniuk kell az európai értékekhez, ismerniük a befogadók szokásait, nyelvét, s be kell tartaniuk a törvényeiket. Sőt a nagyköveteknek tartott újévi beszédében már arról szólt, hogy a menekültek segítése mellett meg kell védeni a befogadó országok polgárait is.”

A napokban ugyanakkor a pápa ismét a befogadásra helyezte a hangsúlyt, sőt keményen elítélte azokat az országokat, amelyek bezárják kapuikat a migránsok előtt. Most pedig bejelentették, hogy Ferenc nagycsütörtökön az ilyenkor szokásos szertartás keretében menekültek lábát fogja megmosni. (Eddig is volt példa arra, hogy az elesetteket vagy a társadalom perifériáján élőket – szegényeket, hajléktalanokat, rabokat – választottak ki a gesztusra, migránsok azonban most először szerepelnek a körben.)

Ezzel összefüggésben idén más is borzolta a kedélyeket. Ferenc ugyanis az év elején megengedte, hogy – az eddigi szokással ellentétben – a lelkipásztorok ne csak férfiak, hanem nők lábát is megmoshassák a nagycsütörtöki szertartáson. Egyes papok és püspökök azonban kötelező érvényűként értelmezték ezt, és bejelentették, hogy nem hajlandók változtatni a hagyományokon. Köztük volt például Athanasius Schneider kazahsztáni segédpüspök, ezért a Szentszék tisztázni volt kénytelen: ez csupán lehetőség, és továbbra is mindenki maga döntheti el, kit választ a 12 „szerencsés” közé.

Ami pedig a pápa és a menekültek ügyét illeti, világszerte sok katolikus azon háborog, hogy miközben az egyházfő a migránsok tömeges befogadására szólít fel, a Vatikán tavaly ősszel mindössze két menekültcsaládnak adott otthont. Sokan azt is észrevételezik, hogy Ferenc nemrég elítélte a mexikói bevándorlást szigorúan korlátozni akaró Donald Trump amerikai elnökjelölt-jelöltet, amiért „csak falakban tud gondolkodni” – ehhez képest, amint a témáról forgatott Reuters-film is rávilágít, a Vatikán magas falakkal bástyázza körül magát.

Ez persze a probléma felszínes, ámbár igencsak szemléletes megközelítése. Nyilvánvaló ugyanis, hogy (a bevándorló családból származó, ezért a migránsok helyzetére különösen fogékony) Ferenc igaz lelkiismerettel szólal meg az ügyben. Ezért még ha ebben a kérdésben megszavazhatjuk neki a tévedés jogát is, méltatlan volna csak amiatt leírni azt a főpapot, aki három év alatt világszerte képes volt az egyház legjobb arcát megmutatni. Ezzel együtt örvendetes volna, ha – sok hasonlóképpen hiteles pap, püspök véleményével ellenkező – álláspontját minél inkább átélhetővé tenné, és nemcsak a befogadásra intene, hanem részletesen válaszolna a tömeges migrációban veszélyek sokaságát látók aggályaira is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.