valasz.hu/vilag/felszolitas-a-cambridge-i-egyetemrol-ki-a-feher-gyarmatositokkal-londonbol-124911

http://valasz.hu/vilag/felszolitas-a-cambridge-i-egyetemrol-ki-a-feher-gyarmatositokkal-londonbol-124911

Fordulópont: Aszad elnök megnyerte a szír polgárháborút

/ 2017.09.05., kedd 17:00 /
Fordulópont: Aszad elnök megnyerte a szír polgárháborút

Deir el-Zór felszabadítása fordulópont a háborúban, az Iszlám Állam által régóta körülzárt városban már az utcán ünnepelnek.

Tegnap este spontán ünneplés kezdődött a kelet-szíriai Deir el-Zór városában, ahol az utcára vonultak az emberek, miután az állami tévében bemondták, hogy a hadsereg egységei 3 km-re vannak a város peremétől. A frontvonalnál, ahol a várost védő alakulatok hosszú hónapok óta beásva állták az iszlamisták rohamatait, már lehetett hallani a távolból az ágyúk, tankok hangját.

Deir el-Zór neve onnan lehet ismerős a magyar olvasóknak, hogy ez a kelet-szíriai nagyváros volt a szűkebb pátriája annak a futballedzőnek, akit futás közben László Petra operatőr megpróbált elgáncsolni a magyar határon, és akiről később kiderült - vagy nem derült ki, ezen remekül el lehetett vitatkozgatni -, hogy az iszlamista Nuszra Front szimpatizánsa.

A Köztársasági Gárda deir el-zóri egységei több mint két évig kitartottak.

Az Eufrátesz partján fekvő, egykor civilizált, jómódú nagyváros a szír polgárháború leghősiesebb helytállásának helyszíne: 28 hónapon keresztül ostromlott szigetként tartotta magát az Iszlám Állam tengerében, körülzárva, állandó tűz alatt. Az ostromlott területen, ami a város körülbelül felét tette ki, 150 ezer ember élt beszorulva, a legnehezebb körülmények között. Ha az iszlamistáknak sikerült volna elfoglalni az egész várost, nagy mészárlást rendezhettek volna.

Deir el-Zór ostromát sokan hasonlították Leningrád ostromához a második világháború folyamán. Katonai segítségre a védők nem nagyon számíthattak, utánpótlást csak légi úton tudott a kormány küldeni a helyőrségnek és a lakosságnak, de ez természetesen túl kevés volt, és elég hamar súlyos élelmiszerhiány alakult ki. A helyzet drámaian rosszabbodott, amikor 2017 januárjában az ISIS elvágta a repülőteret a várossal összekötő utat. A reptér ugyan a hadsereg kezén maradt, de az utánpótlás célba juttatására alkalmatlanná vált. Deir el-Zórból két egymástól is elszigetelt enklávé lett, amelyek egyre jobban zsugorodtak az állandó iszlamista támadások miatt.

A várost több száz kilométernyi, iszlamisták által uralt sivatag választotta el az ország többi részétől - nehéz ennél reménytelenebb helyzetet elképzelni. A katonáknak azonban nem volt más választásuk, mint kitartani, mert az Iszlám Állam nem ismeri a megadás fogalmát, mindenképpen megölték volna őket.

Az alábbi térképen látható, hogy fest most a hadihelyzet az országban:

A hadi helyzet 2017 szeptember elején.

Az elmúlt hetekben a szír hadsereg erős orosz légi támogatással visszafoglalta szinte az egész sivatagot az ország középső részén. Ez a gyéren lakott terület az elmúlt három évben gyakorlatilag megközelíthetetlen volt a kormánycsapatok számára, az egészet az Iszlám Állam uralta, nagyjából a sűrűn lakott nyugati országrész pereméig. 

Az Iszlám Állam összeomlását az elemzők hónapok óta jósolják, de most már valóban folyamatban van. Mind Irakban, mind Szíriában gyors ütemben esik szét a terrorkalifátus a két reguláris hadsereg, illetve az észak felől támadó kurdok csapásai alatt. És az összeomlás eredményeként az elmúlt két hétben a szír hadsereg végre megközelíthette Deir el-Zórt.

Ma délután a hadsereg támadó elitalakulatai, a Tigrisek  elérték a város szélén lévő 137. Brigád Bázisát, ahol a védők frontvonala húzódott, és ezzel megtörték az ostromot. A következő hetekben várhatóan még komoly harcok lesznek, mire az egész város felszabadul, de az kizártnak látszik, hogy a hadi szerencse megforduljon.

Ez pedig azt is jelenti, hogy Basar al-Aszad elnök megnyerte a polgárháborút. Nem lesz többet az övé egész Szíria, mert északon egy jelentős terület végleg kivált az országból, de rendszere túlélte az öt évig tartó, véres konfliktust. Az Iszlám Államnak most már csak a méltatlan végvonaglás van hátra.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.