valasz.hu/vilag/tabudonto-velemeny-csak-showmusor-az-eszak-koreai-leszereles-128943

http://valasz.hu/vilag/tabudonto-velemeny-csak-showmusor-az-eszak-koreai-leszereles-128943

Fordulópont: Aszad elnök megnyerte a szír polgárháborút

/ 2017.09.05., kedd 17:00 /
Fordulópont: Aszad elnök megnyerte a szír polgárháborút

Deir el-Zór felszabadítása fordulópont a háborúban, az Iszlám Állam által régóta körülzárt városban már az utcán ünnepelnek.

Tegnap este spontán ünneplés kezdődött a kelet-szíriai Deir el-Zór városában, ahol az utcára vonultak az emberek, miután az állami tévében bemondták, hogy a hadsereg egységei 3 km-re vannak a város peremétől. A frontvonalnál, ahol a várost védő alakulatok hosszú hónapok óta beásva állták az iszlamisták rohamatait, már lehetett hallani a távolból az ágyúk, tankok hangját.

Deir el-Zór neve onnan lehet ismerős a magyar olvasóknak, hogy ez a kelet-szíriai nagyváros volt a szűkebb pátriája annak a futballedzőnek, akit futás közben László Petra operatőr megpróbált elgáncsolni a magyar határon, és akiről később kiderült - vagy nem derült ki, ezen remekül el lehetett vitatkozgatni -, hogy az iszlamista Nuszra Front szimpatizánsa.

A Köztársasági Gárda deir el-zóri egységei több mint két évig kitartottak.

Az Eufrátesz partján fekvő, egykor civilizált, jómódú nagyváros a szír polgárháború leghősiesebb helytállásának helyszíne: 28 hónapon keresztül ostromlott szigetként tartotta magát az Iszlám Állam tengerében, körülzárva, állandó tűz alatt. Az ostromlott területen, ami a város körülbelül felét tette ki, 150 ezer ember élt beszorulva, a legnehezebb körülmények között. Ha az iszlamistáknak sikerült volna elfoglalni az egész várost, nagy mészárlást rendezhettek volna.

Deir el-Zór ostromát sokan hasonlították Leningrád ostromához a második világháború folyamán. Katonai segítségre a védők nem nagyon számíthattak, utánpótlást csak légi úton tudott a kormány küldeni a helyőrségnek és a lakosságnak, de ez természetesen túl kevés volt, és elég hamar súlyos élelmiszerhiány alakult ki. A helyzet drámaian rosszabbodott, amikor 2017 januárjában az ISIS elvágta a repülőteret a várossal összekötő utat. A reptér ugyan a hadsereg kezén maradt, de az utánpótlás célba juttatására alkalmatlanná vált. Deir el-Zórból két egymástól is elszigetelt enklávé lett, amelyek egyre jobban zsugorodtak az állandó iszlamista támadások miatt.

A várost több száz kilométernyi, iszlamisták által uralt sivatag választotta el az ország többi részétől - nehéz ennél reménytelenebb helyzetet elképzelni. A katonáknak azonban nem volt más választásuk, mint kitartani, mert az Iszlám Állam nem ismeri a megadás fogalmát, mindenképpen megölték volna őket.

Az alábbi térképen látható, hogy fest most a hadihelyzet az országban:

A hadi helyzet 2017 szeptember elején.

Az elmúlt hetekben a szír hadsereg erős orosz légi támogatással visszafoglalta szinte az egész sivatagot az ország középső részén. Ez a gyéren lakott terület az elmúlt három évben gyakorlatilag megközelíthetetlen volt a kormánycsapatok számára, az egészet az Iszlám Állam uralta, nagyjából a sűrűn lakott nyugati országrész pereméig. 

Az Iszlám Állam összeomlását az elemzők hónapok óta jósolják, de most már valóban folyamatban van. Mind Irakban, mind Szíriában gyors ütemben esik szét a terrorkalifátus a két reguláris hadsereg, illetve az észak felől támadó kurdok csapásai alatt. És az összeomlás eredményeként az elmúlt két hétben a szír hadsereg végre megközelíthette Deir el-Zórt.

Ma délután a hadsereg támadó elitalakulatai, a Tigrisek  elérték a város szélén lévő 137. Brigád Bázisát, ahol a védők frontvonala húzódott, és ezzel megtörték az ostromot. A következő hetekben várhatóan még komoly harcok lesznek, mire az egész város felszabadul, de az kizártnak látszik, hogy a hadi szerencse megforduljon.

Ez pedig azt is jelenti, hogy Basar al-Aszad elnök megnyerte a polgárháborút. Nem lesz többet az övé egész Szíria, mert északon egy jelentős terület végleg kivált az országból, de rendszere túlélte az öt évig tartó, véres konfliktust. Az Iszlám Államnak most már csak a méltatlan végvonaglás van hátra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.