Füstszűrő

Halált okoz! - Rádióaktív polóniumot találtak a cigarettában

/ 2008.09.26., péntek 15:43 /

Kevesebb dohányzás, hosszabb élet. Az unió mind több országában tiltják meg a füstölgést a vendéglátóhelyeken, néhol viszont épp enyhítenek a korábban bevezetett szigorításokon.

A szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések számának csökkenése nyomós érv ahhoz, hogy Európában egyre kevesebb helyen le hessen rágyújtani. A dohánygyárak persze csökkenteni igyekeznek a füstölgés veszélyeit, de egy nemrég közzétett tudományos tanulmány azt taglalta, hogy még a polónium 210-es izotópja is kimutatható a cigarettában. Arról az anyagról van szó, amellyel Nagy-Britanniában két éve meggyilkolták Alekszander Litvinyenko volt orosz ügynököt.

Ausztria a nyáron csatlakozott a nemdohányzó EU-s országok klubjához, melynek a brüsszeli vezetők tervei szerint egy-két éven belül minden uniós állam tagja lesz. Ausztriában a 80 négyzetméternél nagyobb alapterületű vendéglátóhelyek esetében kötelezővé tették a jól elkülöníthető dohányzórész kialakítását. (Spanyolországban ugyanezt a száz négyzetméternél nagyobb helyeken követelik meg.) Az ettől kisebb éttermekben, bárokban vagy kávézókban nem ennyire szigorúak az előírások. A nemrég elfogadott jogszabállyal befejeződött az osztrák füstmentesítési törvénygyártás.Horvátország sem bánik kesztyűs kézzel a dohányosokkal. Hamarosan a horvát parlament elé kerül az a törvénytervezet, amely az utcára száműzné azokat, akik étteremben vagy kocsmában szeretnének rágyújtani. A horvát állam felismerte, hogy jobb a leszokás irányába terelni a lakosságot. Más európai országok tapasztalatai is azt mutatják, hogy érdemes visszaszorítani a dohányzást. A panaszkodó vendéglátók két-három éves visszaesést kénytelenek elviselni a vendégszámban, de azt követően visszaáll a forgalom a tilalmi idők előtti szintre.

Miközben a horvátok az uniós normákhoz igazodnak, addig Németországban nyáron a dohányzásra vonatkozó törvény felülvizsgálatára szólított fel az alkotmánybíróság. A testület az osztrák, megengedőbb szabályoknak megfelelően helyt adott azon észrevételnek, hogy az egy légterű, viszonylag kis alapterületű vendéglátóhelyeken lehessen füstölni. Ugyanakkor anynyi megkötést megfogalmaztak, hogy ezekbe a helyiségekbe csak 18 éven felüliek mehetnek be. Néhány tartomány azonnal alkalmazta az új irányelveket, és a politikusok egy része is egyetért az enyhítéssel. A többiek viszont a korábbi szigort követelik vissza.

A vendéglátók a dohányzást megengedők pártjára állva az év eleje óta érvényes tiltást szabotálták tavasszal a berlini vendéglátó-ipari egységekben. A tömeges törvénysértéssel megúszták a büntetést - nem úgy, mint Helmut Schmidt egykori kancellár. A 89 éves szociáldemokrata néhány héttel a tilalom bevezetése után "bukott le" feleségével, amikor Hamburgban egy színházban rágyújtottak.

A németországihoz hasonlóan felemás helyzet alakult ki Hollandiában is. Ott a hasist legálisan árusító kávézókra is érvényes a dohányzási tilalom. A kábítószer tehát fogyasztható, de nem cigarettába sodorva.

Ahol korlátozásokat vezettek be, ott egyébként csökkent azoknak a fiataloknak a száma, akik rendszeresen rágyújtanak. Nem véletlen, hogy az első fecskének tekinthető Írország után (ott 2004-ben hozták meg a dohányzásellenes törvényt) egyre több EU-tagállam szánja rá magát a tiltásra. Görögországban még az idén megszülethet a szükséges jogszabály, ami talán csak 2010-ben fog hatályba lépni. A törvényalkotók abból a tapasztalatból indultak ki, amikor a késleltetett bevezetést javasolták, hogy Délkelet-Európa a dohányosok fellegvára, s az eddig meghozott szigorításokat nem tartották be a cigarettázók.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.