valasz.hu/vilag/uj-europai-idiotizmus-vip-vendegkent-reptetjuk-a-migransokat-115876

http://valasz.hu/vilag/uj-europai-idiotizmus-vip-vendegkent-reptetjuk-a-migransokat-115876

Gárdista jelvény van a szobron - Lépni fog a kormány

/ 2010.08.28., szombat 17:08 /
Gárdista jelvény van a szobron - Lépni fog a kormány

Az egykori kommunista udvari művész kényes jelképpel díszítette a szobrot.

Nagy valószínűséggel új helyre költöztetik Szvatopluk nagymorva fejedelemnek a pozsonyi vár udvarán júniusban felállított lovasszobrát. Robert Fico korábbi miniszterelnök még 2008-ban, az önálló Szlovák Köztársaság megalakulásának 15 éves évfordulója alkalmával beszélt arról, hogy a globalizálódó világban erősíteni akarja a szlovák identitást, óvni kívánja a nemzeti és állami érdekeket, a fiatal nemzedékeket pedig hazafiságra akarja nevelni.

Ezen gondolatcsokor mentén kezdeményezte 2009-ben a közel nyolcméteres szobor felállítását is, melynek 270 ezer eurós költségét közadakozásból kívánta előteremteni. Fico, az államfő Ivan Gašparovič, valamint a házelnök, Pavol Paška ezer-ezer euróval járultak hozzá a nemes célhoz. Ugyan a megadott számlán májusban még csak 123 ezer euró szerepelt, egy hónappal később leleplezték a bronzszobrot. Ján Kulich az alkotást ingyen készítette el, a szerzői jogokat a szlovák parlamentnek adományozva.

A szobrot azonban szinte azonnal több irányból is támadások érték. Sokaknak már magával az alkotóval is problémájuk akadt: Ján Kulich a szocialista rendszer udvari alkotója volt, Pozsonyban az ő keze munkáját dicséri a Milicista szobra, valamint a Duklai-hágónál található katonai emlékmű is. Emellett a 70-es, 80-as években a pozsonyi képzőművészeti akadémiát is irányította, s politikai okokból gátolta több fiatal művész tehetségének kibontakozását. A júniusi szoboravatón húsz fiatal művész szeretett volna tiltakozni Kulich személye ellen, ám a pozsonyi várhoz vörös zászlókkal, valamint kommunista jelképekkel vonuló társaságot nem engedték be az ünnepségre.

Sokan az alkotás művészi értékét is megkérdőjelezik, s külön vita tárgyát képezi az uralkodó pajzsán látható kettős kereszt formája is. Az ugyanis nem a hagyományos történelmi jelképre hajaz, sokkal inkább a fasiszta Hlinka Gárda egyenlő szárú kettős keresztjére. Ladislav Vrtel, a belügyminisztérium címertani bizottságának titkára, heraldikai szakértő az egyik szlovák hírportálnak megerősítette, hogy a pajzson található szimbólum az egykori Gárda jelképe. 1938 óta használták, és szándékosan a németországi náci párt jelképének - horogkereszt egy körben - mintájára készült.

Vrtel a kettős kereszt elhelyezésének történelmi jogosságát nem kérdőjelezte meg, magát az ábrázolást viszont hibásnak tartja. Bízik benne, hogy a szobor alkotója "nem szándékosan használta a Hlinka Gárda jelvényét, csupán sajnálatos módon figyelmen kívül hagyta a történelmi tényeket". A heraldikus azt is sietett leszögezni, hogy a problémáról még az avatás előtt figyelmeztette Gašparovičot, Ficot, valamint Paškat.

A szlovák történelemértelmezés egy másik zaftos darabkája is megjelenik az alkotáson, felirata szerint Szvatopluk az ószlovákok királya volt. A gyakorlatilag a hajdani dáko-román elmélet kiötlőinek eszmei magasságába emelkedő szlovák történelemgyártás ugyanis szentül hiszi, hogy államuk valójában 1500 éves, s aki ezt cáfolni merészeli, arra rásütik az áltörténészi bélyeget.

Fico az avatón hangsúlyozta, hogy Szvatopluk sokkal hamarabb élt, mint Szent István és Szent Vencel, a magyarok és a csehek patrónusai, a szlovákok már 1500 éve ezen a területen élnek. "Szvatopluk uralkodása után olyasmi jött, ami talán máig is tart - kisszerű elit és megosztottság" - mondta Gašparovič, hozzátéve, hogy a szlovák kultúra ma is a Nagymorva Birodalomból merít. Az ünnepségen az avató triumvirátus mellett főleg a Smer-SD miniszterei, képviselői és megyeelnökei voltak a meghívottak között - írta a bumm.sk. 

Az ószlovákok, illetve régi szlovákok kifejezést a Fico-garnitúra kezdte használni a Nagymorva Birodalom egyes személyiségeire, akiket a szakma morvának tart. Természetesen a "konzervatív" álláspont mellett is többen kardoskodnak, az egyik legismertebb szlovák régész, Ján Steinhübel szerint eddig csupán néhány dilettáns használta a "régi szlovákok" megnevezést. Dušan Kovač történész véleménye az, hogy a szlovákok önmeghatározása legfeljebb a XV. századra tehető. "A régi szlovákok kifejezéssel egyetlen komoly publikációban sem találkozunk, mert ez a megnevezés egyszerűen minden tudományos alapot nélkülöz" - zárta le a kérdést.

Július 19-én éjjel, a szobor várból való eltávolításáért küzdő UM! nevű csoport aktivistái kartonpapírba csomagolták az "ószlovák" királyt, s a művet a "hazugság szobra", valamint a "ne hamisítsátok meg a történelmet!" feliratokkal látták el. Közleményükben a szoborral kapcsolatos problémákra hívták fel a figyelmet. Véleményük szerint a fasiszta jelkép ábrázolása ráadásul törvénysértő is, ezért további jogi lépéseket is fontolgatnak.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a választásokat követő politikai átrendeződés kisöpörheti Szvatoplukot a pozsonyi várból. A Polgári Konzervatív Párt (OKS) július 20-án közleményében javasolta, hogy a szobrot, melynek felállítása a Smer-SD választási kampányának része volt, és nem teljesen világos, hogy ki döntött úgy, hogy azt a vár területére helyezzék, vissza kell küldeni az azt megrendelő Szvatopluk polgári társulásnak.

A szobor Robert Fico történelem-misztifikációs propaganda törekvéseit szolgálja - olvasható a nyilatkozatban. "A Nagymorva Birodalom vezérének, Szvatopluknak az összekötése a XX. század két totalitárius rezsimével, és a mostanáig kormányzó garnitúrával nem méltó megemlékezés erre a jelentős történelmi személyiségre, mindamellett nevetség és sértés tárgya is egyben. Ebből adódóan az OKS javasolja a félresikeredett szobor visszajuttatását a megrendelőjéhez" - olvasható a párt álláspontja a bumm.sk-n.

A szobor áthelyezésének kérdésében jelenleg egy kilenctagú bizottság hivatott dönteni. "Ellenzem a szobor likvidálását. Nem szeretném, ha már felállított szobrokat rombolnának, mint annak idején Štefánik szobrával tették" - nyilatkozta Tatiana Stefanovicová, régész, bizottsági tag a Pravdának. Ján Hoffstädter, szobrász szerint is át kell helyezni, a város főépítésze ezt még annyival toldotta meg, hogy az alkotás leértékeli a pozsonyi vár kulturális értékét, és a barokk várudvarba semmiképpen sincs helye, azok ugyanis mindenhol a világban szobor nélküliek.

Az Új Szó úgy tudja, hogy a bizottságnak szeptemberben kell meghoznia döntését, ám mivel a tagok nagy része már felfedte véleményét, döntésük gyakorlatilag borítékolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.