Génmódosított ostyával lehet áldozni, gluténmentessel nem

/ 2017.07.10., hétfő 19:30 /

Bejárta a világsajtót a katolikus egyház állásfoglalása a gluténmentes, illetve génmódosított búzából készült ostyák eucharisztiai felhasználhatóságáról.

Valójában nincs változás ezen a téren, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusának június 15-i körlevele valójában az eddigi gyakorlatra emlékezteti a püspököket – tudjuk meg a Magyar Kurír katolikus hírportálról, ahol az esztergomi Főegyházmegyei Ostyaellátó papi felügyelője, Füzes Ádám segített tisztába tenni a nyitott kérdéseket.

Például azt, hogy miért forgalmaz gluténérzékenyek számára készült ostyát az Ostyaellátó, ha most a Kongregáció megerősítette: a teljesen gluténmentes ostyával nem lehet áldozni. Hiszen ami nem tartalmaz sikért, az búzát sem, ami pedig feltétele annak, hogy az Egyház hűséges maradjon a jelszerűségben. „Jézus búzakenyeret és szőlőből készült bort vett a kezébe, ezért mi sem valami mással szeretnénk bemutatni a szentmiseáldozatot” – magyarázza Füzes.

Az ellentmondás feloldása: a Magyarországon gluténmentesnek nevezett termékek valójában nem gluténmentesek, hanem csökkentett gluténtartalmúak. Gluténmentesnek lehet nevezni minden olyan terméket, amelyben 20 mg/kg vagy annál kevesebb a sikér.

Az így forgalomba hozott ostyák tehát búzából készülnek, ám olyan kevés bennük a sikér, hogy az nem okoz egészségügyi zavart. Akinek allergiája olyan súlyos, hogy ennyit sem vehet magához, annak pedig az Egyház biztosítja a kehelyből borral történő áldozás lehetőségét.

Sok hívőt meglephet, hogy a génmódosított (GM) búza ugyanakkor megfelelő eucharisztiai alapanyag. Pedig a Kongregáció ezirányú állásfoglalása teljes mértékben összhangban van a Katolikus Egyház GM növényekre vonatkozó álláspontjával. A Pápai Tudományos Akadémia és a Pápai Életvédő Akadémia is a GM növények mellett foglalt állást, kiemelve, hogy a jó terméshozamú, ellenálló haszonnövények kulcsszerepet játszhatnak a globális éhezés felszámolásában, miközben a fogyasztók egészségére nem jelentenek veszélyt.

Ferenc pápa egy megfelelő ostyával

Ferenc pápa egy megfelelő ostyával

Fotó: AFP/Vincenzo Pinto

Ez egybecseng a tudományos konszenzussal: semmilyen jel nem utal arra, hogy a GM növények elfogyasztása egészségügyi kockázattal jár. A génmódosítást sokan azért ellenzik, mert beavatkozás a teremtésbe, de ezzel az erővel minden ma használt, nemesítés során kialakult haszonnövény is az. Elvégre a hagyományos nemesítés is módosítja a növények genetikai kódját, csak kevésbé hatékony módszerekkel, mint a modern génmódosítás.

Ez persze korántsem jelenti, hogy a GMO-k terjedése örvendetes folyamat. Ferenc pápa például szkeptikus, és véleményére azért is érdemes figyelni, mert vegyésztechnikusi végzettséggel bír, egy ideig élelmiszeripari laboratóriumban is dolgozott, hazája, Argentína pedig az USA és Brazília után a világ harmadik legnagyobb GMO-termelője.

A Szentatya tartózkodik az áltudományos pánikkeltéstől, nem e növények egészségügyi kockázatával riogat, hanem a drága, de jövedelmező GM-vetőmagok gazdasági hatásaira és ökológiai veszélyeire, a mezőgazdasági biodiverzitás eltűnésére figyelmeztet.

„E növények terjedése sok helyütt azt eredményezte, hogy a termőföld pár nagybirtokos kezében összpontosult, a kisgazdák pedig lassan eltűntek – fogalmazott Ferenc még 2015-ben. – A folyamat együtt járt az ökoszisztémák komplex hálózatának eltűnésével, a vetőmagok piacán pedig oligopóliumok és egyoldalú gazdasági függőség kialakulásához vezetett.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.