felsooktatasirangsor.hu/vilag/die-hard-2-meg-dragabb-gorogorszag-elete-109662

http://felsooktatasirangsor.hu/vilag/die-hard-2-meg-dragabb-gorogorszag-elete-109662

Az elnökért, az elnök ellen megy harcba Trump magyar extanácsadója

/ 2017.09.27., szerda 15:40 /

Harcot hirdet a washingtoni „mocsárlakók” ellen, könyvet ír, új politikai mozgalma pedig éppen tegnap érte el első sikerét, méghozzá Donald Trump ellenében. Pontosabban: Donald Trumpért. A terrorellenes fehér házi tanácsadó pozíciójából augusztus végén távozott Gorka Sebestyén „az elnökség megmentésére” esküdött fel, Steve Bannonnal együtt. Mi történik Trump (ex)emberei között?

Tovább bonyolódik az amúgy is nehezen követhető amerikai politika: a keddi alabamai republikánus előválasztást nem a Trump elnök és a republikánus elit által támogatott aspiráns nyerte. Ellenfele, Roy Moore, az evangéliumi keresztények jelöltje részben Trump tavalyi rendszerellenes jelszavaival – „drain the swamp”, vagyis „csapoljuk le mocsarat”, utalva a washingtoni politikai elitre – győzött. Sőt Moore-t nemcsak Trump jelszavai, de korábbi tanácsadói is segítették: az év elején „de facto elnökként” emlegetett politikai stratégia, a Fehér Házból nemrég kiszorított Steve Bannon és Gorka Sebestyén.

Tehát még egyszer: az elnök jelöltjét az elnök két extanácsadójának jelöltje verte meg Alabamában, részben az elnök elitellenes programjával. Logikus, nem? Megmutatjuk, hogyan jutottunk el idáig.

A lenti ábra áprilisban jelent meg a CNN-en. Noha kissé elnagyolt, és csupán pillanatképet rögzít, jól mutatja a Fehér Házon belüli törésvonalakat.

Forrás: CNN

Forrás: CNN

A Trump-adminisztráció összeállítása igazi kötéltáncos feladat, hiszen az elnök republikánus színekben győzött ugyan, de a hagyományos GOP pártelit és a konzervatívok egy része ugyanolyan megvetéssel tekintett rá, mint a demokraták. Így hát Trump – a kecske megetetésével és a káposzta megtartásával egyszerre próbálkozva – az „establishment” és a „lázadók” oldaláról is válogatott embereket. Bevette stratégának a konzervatívok által rühellt Steve Bannont (aki hozta Gorka Sebestyént az alt-Righthoz sorolt Breitbarttól), de Reince Priebust, a republikánus pártvezetésnek megfelelő Republican National Committee elnökét is. Mindehhez jött Jared Kushner, az elnök 35 éves veje és bizalmi embere, akit New York-i liberális kötődése miatt Steve Bannon globalistának és Soros György emberének nevezett.

A Fehér Ház összes csatájának ismertetésétől megkíméljük az olvasót, a lényeg, hogy a belső harcok és intrikák Priebust és Bannont is felőrülték: előbbi júliusban, utóbbi augusztusban távozott. Meg még sokan mások: szóvivők, tanácsadók, bizalmi emberek.

Köztük volt Gorka Sebestyén terrorellenes és nemzetbiztonsági tanácsadó, aki augusztus végén lépett ki a Fehér Házból. (Korábbi, vele készült interjúnk itt olvasható.) Mivel köztudottan Steve Bannon szűkebb stábjához tartozott, távozása csak idő kérdése volt a Breitbart-főnök elengedése után.

Steve Bannon és Gorka Sebestyén

Steve Bannon és Gorka Sebestyén

„Álom volt. Gondoljon bele: emigráns vagyok, legális bevándorló az Egyesült Államokban, aki mindössze öt évvel ezelőtt kapott állampolgárságot. Az elmúlt hét hónapban minden nap megcsíptem magam, miközben ki-be járkáltam a Fehér Ház nyugati szárnyába. Ez csak Amerikában alakulhatott így, igaz? Csak Amerikában” – adott vallomásos nyilatkozatot Gorka Sebestyén szeptember közepén a Los Angeles Timesnak. 

A Breitbart rádiójának nyilatkozva pedig elmondta, a Trump-stábból való kilépés nem szakítás a trumpizmussal. Sőt. „Mostantól több eszközünk lesz, hogy a »MAGA-vonatot« pályán tartsuk, hogy kívülről támogassuk az elnököt” – mondta. Ezzel lényegében ugyanazt képviseli, mint Bannon.

És hogy mi az a MAGA? A Make America Great Again szlogenből gyártott mozaikszó, amit Trump és csapata is gyakran használt Twitteren. „Steve Bannon és én azért mentünk a Házba, hogy minden nap a MAGA programjáért harcoljunk. Az utóbbi hét hónapban azonban láttunk, hogy sorra olyanok kerülnek pozícióba, akiknek már semmi közük ehhez” – mondta Gorka a Breitbart rádiójának nyilatkozva.

A MAGA program Gorka definíciója szerint egyszerűen összefoglalható: a mexikói fal megépítése, a gazdaság megerősítése, a dzsihádisták legyőzése. Az extanácsadó szerint azok kerültek túlsúlyba az elnök környezetében, akiknek ezek a célok nem fontosak. Gorka távozásának közvetlen okaként Trump új amerikai Afganisztán-stratégiáról szóló beszédét jelölte meg: „Amikor végighallgattam az új elnöki periódus nemzetbiztonsági szempontból egyik legfontosabb beszédét, ami egy szóval sem utalt sem radikális iszlámra, sem a radikális iszlám terrorizmusra, akkor rájöttem, hogy nem vagyok képes hatékonyan végezni a munkámat” – mondta a Los Angeles Timesnak.

Bírálói szerint azonban Gorkával kompetenciaproblémák voltak; sokan azt mondták, egyszerűen nem ért annyira a nemzetbiztonsági kérdésekhez, mint amennyire egy elnöki tanácsadónak kellene. A Buzzfeed nyomán az Index írta, hogy Gorkának nem volt meg a szükséges nemzetbiztonsági átvilágítása, ezért nem vehetett részt a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának rendes találkozóin.

„Fan art” Gorka Sebestyénről, The Phantom Lim Twitter-oldaláról

„Fan art” Gorka Sebestyénről, The Phantom Lim Twitter-oldaláról

Gorka és Bannon tehát a Fehér Ház elhagyása óta a „király jó, csak a tanácsadók rosszak” trekken tartózkodik. A MAGA koncepciót sajátjuknak tekintik és véresen komolyan veszik. Olyannyira, hogy Gorka főstratégaként csatlakozott a MAGA Coalition nevű kezdeményezéshez. A csoport célja a Make America Great Again program megvalósítása, főként a washingtoni elit ellenében.

Szerintük a mocsárlecsapolási program kisiklott, régi lobbisták és „mocsárlakók” tobzódnak a Fehér Ház környékén. „Az alulról építkező aktivizmus (grassroots activism) eddig nem látott modelljét fogjuk megvalósítani” – állítja a MAGA Coalition. Gorka az új harcot egyszerűen Outside Game-nek, „anti RINO” projektnek hívja. (Utalva a Republican In Name Only, vagyis „csak nevükben republikánusok” betűszóra.) A MAGA Coalitionre emlékeztet Bannon saját csoportja, a Great America Alliance, melyben tag mások mellett Andy Surabian kampányszakértő, Bannon jobbkeze, aki szintén nemrég hagyta el a Fehér Házat.

A MAGA Coalition első sikereként könyveli el Roy Moore alabamai győzelmét. Gorka teljes erővel beleállt a Moore-kampányba: politikusként szónokolt az egyik támogatói gyűlésen Sarah Palin volt alaszkai kormányzó társaságában. „Ezzel a választással üzennünk kell a washingtoni mocsárlakóknak! Tavaly novemberben olyasvalakit választottunk elnöknek, aki se politikai, se katonai pozíciót nem viselt korábban. Mert a jobb- és a baloldali politikai establishment elárult bennünket! Az elnök három dologban hisz: Isten, család haza. Roy Moore is ugyanebben a három dologban hisz” – hangoztatta. Beszéde a lenti videón megnézhető.

Gorka szerint a MAGA-terv nagyobb, mint a Fehér Ház, a választásokat pedig Donlad Trump nyerte meg tavaly, nem a Republikánus Párt. Az extanácsadó úgy látja, az „Outside Game” átmeneti, vissza fognak kerülni az elnöki stábba.

„Úgy jósolom, hogy hamarosan, valószínűleg még karácsony előtt az elnök nagyon magas szintű személyzeti döntéseket fog hozni” – mondta a Los Angeles Timesnak.

Gorka szerint akkor majd az elit lobbistái helyére visszatérhetnek a MAGA-terv „eredeti” emberei, akik végre megfelelő tanácsokkal látják el az elnököt. (A MAGA Coalition szerint Trump csak mocsárlakó súgói miatt nem állt be Roy Moore mögé Alabamában.)

És hogy mi lesz addig, ameddig az „Inside Game” folytatódhat? Gorka aktivitása nem lankad: ugyanúgy járja a tévéstúdiókat, mint elnöki tanácsadóként, és hamarosan megjelenik új könyve Why We Fight címmel. Közönségére nem lehet panasz: a minap köszöntötte 250 ezredik twitteres követőjét.

 

Mi történt Alabamában?
A keddi választás háttere

A szenátusi előválasztást azért kellett megtartani, mert az előző szenátort, Jeff Sessionst igazságügyi miniszterré nevezték ki, és az amerikai törvények értelmében ebben az esetben nem a párt jelöli ki a megüresedett szenátori posztért versenybe induló politikust, hanem előválasztást tartanak. Roy Moore decemberben majd a demokraták jelöltjével, Doug Jones volt ügyésszel méri össze erejét. Moore nagy arányú győzelmet aratott: 57:43 százalékos arányban kerekedett felül vetélytársán, Luther Strange volt főállamügyészen, aki Jeff Sessions kinevezése óta átmenetileg ellátta a szenátori teendőket Washingtonban.

Trump múlt héten még Alabamába is elutazott, hogy támogatását kampánygyűlésen erősítse meg. Strange mellett kampányolt Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakciójának vezetője, és a párt több millió dollárt költött a politikus támogatására.

Roy Moore mellett kampányolt – Sarah Palin, Bannon és Gorka mellett – a brit politikus, Nigel Farage, a Brexit egyik fő támogatója is. A múlt héten kifejezetten Moore támogatása miatt látogatott Alabamába, és Mobile városában az egyik választási nagygyűlésen pedig azt mondta: Moore megválasztása „megújítja Trump elnökségét”.

A 70 éves Roy Moore korábban az alabamai legfelső bíróság elnöke volt, ám kétszer is lemondásra kényszerült. Először azért, mert nem volt hajlandó eltávolítani a bíróság épülete elől a tízparancsolat emlékművét, másodszor pedig azért, mert nem fogadta el és nem hajtotta végre a szövetségi legfelső bíróság döntését az azonos neműek házasságának engedélyezéséről.
Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.