Gúnyt űztek a lengyelek Orbán Viktorból

/ 2018.05.04., péntek 12:10 /
Gúnyt űztek a lengyelek Orbán Viktorból

2017 eleje óta fut Lengyelországban az Ucho Prezesa (Az elnök füle) című sorozat. (Az elnök ez esetben nem az államfő vagy a miniszterelnök, hanem Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője, hiszen nélküle fontos döntés nem születik.) A sorozat hétről hétre a lengyel közélet fejleményeit figurázza ki, csakhogy amíg a magyar nézőnek a politikai szatíra hallatán a 90-es évek Uborkája jut eszébe, az Ucho Prezesa vicces. A kizárólag online – kezdetben csak a Youtube-on, később pedig a Showmax nevű dél-afrikai streamszolgáltatón keresztül is – elérhető, nagyjából negyedórás epizódokat többmillióan nézik. Egy-egy évad 15 részből áll, most a harmadik évad közepén járnak, a múlt héten leadott hatodik rész pedig a Magyar rulett címet kapta.

Az alaphelyzet Lengyelország diplomáciai elszigeteltsége: Varsó terhelt viszonya az EU-val, újabban pedig Izraellel és az Egyesült Államokkal. Az epizódban ezt vitatja meg Kaczyński a bábjának tartott Andrzej Duda államfővel és az év elején kinevezett, de tökéletesen súlytalan új külügyminiszterrel, Jacek Czaputowiczcsal. Mire váratlanul betoppan az egyetlen (vélt) szövetséges Magyarország miniszterelnöke, tört magyarsággal. Hogy támogatásáról biztosítsa Kaczyńskit, aki később arról oktatja kollégáit, hogy Magyarország mennyire „tökös”, hiszen 1941-ben hadat üzent az Egyesült Államoknak.

 

Ám váratlan fordulat következik, mert amikor Prezes a tárgyra tér, Orbán Viktornak megszólal a telefonja; nem akárki keresi.

 

Oroszra váltva arról beszél Vlagyimir Putyinnak, hogy az ő hívása soha nem zavarja meg, hogy vele – csak vele – mindig kész üzletelni, végül pedig a barátjának nevezi. Amit persze a lengyelek szóról szóra értenek.

A tanulságot pedig Kaczyński vitatja meg az epizód végén titkárnőjével, Barbara Skrzypekkel és Mariusz Błaszczak nemzetvédelmi miniszterrel.

 

Kaczyński: „Nincs mára több találkozó, Basia. Egyedül akarok lenni, mint Lengyelország Európában.”

Skrzypek: „Nem. Nem vagyunk egyedül. Hát Magyarország?”

Błaszczak: „Túlságosan felnéznek az oroszokra.”

Természetesen ez csak szatíra, bármilyen egyezés a valósággal kizárólag a véletlen műve.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.