valasz.hu/vilag/lavinat-indithat-el-ha-a-penteki-irorszagi-nepszavazason-az-igenek-gyoznek-128686

http://valasz.hu/vilag/lavinat-indithat-el-ha-a-penteki-irorszagi-nepszavazason-az-igenek-gyoznek-128686

Gúnyt űztek a lengyelek Orbán Viktorból

/ 2018.05.04., péntek 12:10 /
Gúnyt űztek a lengyelek Orbán Viktorból

2017 eleje óta fut Lengyelországban az Ucho Prezesa (Az elnök füle) című sorozat. (Az elnök ez esetben nem az államfő vagy a miniszterelnök, hanem Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője, hiszen nélküle fontos döntés nem születik.) A sorozat hétről hétre a lengyel közélet fejleményeit figurázza ki, csakhogy amíg a magyar nézőnek a politikai szatíra hallatán a 90-es évek Uborkája jut eszébe, az Ucho Prezesa vicces. A kizárólag online – kezdetben csak a Youtube-on, később pedig a Showmax nevű dél-afrikai streamszolgáltatón keresztül is – elérhető, nagyjából negyedórás epizódokat többmillióan nézik. Egy-egy évad 15 részből áll, most a harmadik évad közepén járnak, a múlt héten leadott hatodik rész pedig a Magyar rulett címet kapta.

Az alaphelyzet Lengyelország diplomáciai elszigeteltsége: Varsó terhelt viszonya az EU-val, újabban pedig Izraellel és az Egyesült Államokkal. Az epizódban ezt vitatja meg Kaczyński a bábjának tartott Andrzej Duda államfővel és az év elején kinevezett, de tökéletesen súlytalan új külügyminiszterrel, Jacek Czaputowiczcsal. Mire váratlanul betoppan az egyetlen (vélt) szövetséges Magyarország miniszterelnöke, tört magyarsággal. Hogy támogatásáról biztosítsa Kaczyńskit, aki később arról oktatja kollégáit, hogy Magyarország mennyire „tökös”, hiszen 1941-ben hadat üzent az Egyesült Államoknak.

 

Ám váratlan fordulat következik, mert amikor Prezes a tárgyra tér, Orbán Viktornak megszólal a telefonja; nem akárki keresi.

 

Oroszra váltva arról beszél Vlagyimir Putyinnak, hogy az ő hívása soha nem zavarja meg, hogy vele – csak vele – mindig kész üzletelni, végül pedig a barátjának nevezi. Amit persze a lengyelek szóról szóra értenek.

A tanulságot pedig Kaczyński vitatja meg az epizód végén titkárnőjével, Barbara Skrzypekkel és Mariusz Błaszczak nemzetvédelmi miniszterrel.

 

Kaczyński: „Nincs mára több találkozó, Basia. Egyedül akarok lenni, mint Lengyelország Európában.”

Skrzypek: „Nem. Nem vagyunk egyedül. Hát Magyarország?”

Błaszczak: „Túlságosan felnéznek az oroszokra.”

Természetesen ez csak szatíra, bármilyen egyezés a valósággal kizárólag a véletlen műve.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.