Gyógyír és biztatás

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

Beregszászi tudósítónktól

A kárpátaljai magyar igazából már nem hisz semmiben, de leginkább a törvény szó hallatán vonja össze a szemöldökét. Ám most, a státustörvény-tervezet elkészültekor mégis mintha megváltozott volna a hangulat. "Gyógyír a Trianon okozta sebekre" - vélik egyesek. A józan gondolkodású értelmiségiek véleménye szerint Magyarország kormánya átérzi a határain túl rekedt nemzetrészek helyzetét. A státustörvény elfogadása azt célozza meg, hogy a kisebbségbe szakadt magyarok a szülőföldjükön boldoguljanak. Komoly lépés ez a határon túli magyarság jogállásának rendezésére.

A jogokról hallottunk (kedvezmények a közlekedési díjak és az orvosi ellátás terén, három hónapra munkavállalási lehetőség stb.), ám felmerül a kérdés: hol fizetnek majd adót és betegbiztosítást a külhoni magyarok? És még egy dolog: a Kárpátok alján a magyarok összefonódva élnek - még családon belül is - a többi nemzetiséggel. Már most érezhető a feszültség az úgymond "ukrajnai magyarok" anyaországi virtuális jogai miatt. Viszont sok-sok magyar múltú vagy magyar gyökerű polgártársunk, aki eddig elhatárolta magát őseitől, most kifejtette: mindenképpen igényelni fogja a státustörvény biztosította jogokat. Igenis bizonyítani kell, hogy nem az itteniek "léptek ki" Magyarország területéről, hanem annak idején - a nagypolitika nyomására - Magyarország "lépett ki" Kárpátaljából.

S hogy mit várnak e tájon a státustörvénytől? Bizonyára sokan azt, hogy a kis lépések taktikájával tovább kellene fejleszteni a lehetőségeket. Bár nagyon halkan megjegyezve: Ukrajna alkotmányában e témakörben másfajta kitételek szerepelnek, például az ukrán állam nem ismeri el a kettős állampolgárságot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.