Győzelem vagy vérfürdő? Így tanít választást nyerni egy igazi törzsi demokrácia

/ 2017.08.09., szerda 12:16 /

Maszáj szavazó nélkül ugyanúgy elképzelhetetlen egy kenyai választásról szóló képsorozat, mint ahogy az MTI sem tud soha lemondani a matyó népviseletű szavazóról egy magyar választáson. Lényeges különbség, hogy miközben Magyarországon a pártválasztásnál gyakorlatilag nem számít a nemzetiségi hovatartozás, addig Kenyában csak az számít.

A kenyaiak imádnak két választás között arról beszélni, mennyire fontos meghaladni végre a törzsi alapú politikát, hogy aztán a voksolás napján szépen – és mint látható –, hosszú sorban beálljanak a törzs jelöltje mögé.

Ennek megfelelően a választási taktika végtelenül leegyszerűsödik. Nem kell fókuszcsoport, meg nyugdíjaskampány, csupán elő kell venni a népszámlálási adatokat. Az ötvenmillióhoz közelítő kenyai lakosság csaknem ötven népcsoportra oszlik, de ebből igazán fél tucat nagyobb számít. (A maszájok amúgy pont nincsenek köztük.) Belőlük kell összerakni egy olyan koalíciót, amely nagyobb az ellenfél hasonló mixénél. Ha ez megvan, akkor már csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg mindenki regisztrálva legyen és el is menjen szavazni. Végül pedig lehet imádkozni, hogy elég meggyőző legyen a különbség, és így elmaradjon a vérfürdő.

A jelek szerint mindez összejött a hivatalban lévő kenyai elnöknek, Uhuru Kenyattának: nagyobb koalíciót állított össze, mint ellenfele, Raila Odintga, sokkal szervezettebb és profibb volt a mozgósításban is. Olyannyira fölényesnek tűnik a győzelme, hogy úgy tűnik, csalnia sem kellett hozzá. A mostani választások afrikai szinten elég tisztának, jól szervezettnek és békésnek tűntek. Az ellenzék vezetője persze beszél csalásról, de ez inkább csak arcmentés, a felelősség elhárítása, olyan, mint amikor a magyar futballedző a bírót okolja. A következő választás öt év múlva annyiban izgalmasabb lesz, hogy azon Kenyatta nem indulhat, Odinga pedig túl öreg lesz már az újabb próbálkozáshoz.

A választások erőszakmentes lezajlásáért fohászkodik egy nő egy vallási összejövetelen a kenyai főváros, Nairobi Kibera nevű szegénynegyedében augusztus 6-án

Fotó: MTI/EPA/Kurokava Dai

Választási kampányplakátokkal borított fal mellett mennek el járókelők a Kibera nevű szegénynegyedben augusztus 7-én

Fotó: MTI/AP/Jerome Delay

Rendőr figyeli a szavazásra válókat Nairobiban

Fotó: AFP/Europress/Luis Tato

Szavazók állnak sorban a Viktória-tónál

Fotó: AFP/Europress/Fredrik Lerneryd

Egy idős maszáj asszony, Naseremo Ene Kiurei személyigazolványát ellenőrzik szavazatleadás előtt

Fotó: AFP/Europress/Carl de Souza

Szamburu harcos hagy el egy szavazóhelyiséget

Fotó: AFP/Europress/Cyril Villemain

Szavazatszámlálásba kezdenek egy nairobi iskolában

Fotó: AFP/Europress/Luis Tato

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.