valasz.hu/vilag/korrupciobotranybebortonoztek-a-volt-ifjusagi-es-sportminisztert-109648

http://valasz.hu/vilag/korrupciobotranybebortonoztek-a-volt-ifjusagi-es-sportminisztert-109648

Győzelem vagy vérfürdő? Így tanít választást nyerni egy igazi törzsi demokrácia

/ 2017.08.09., szerda 12:16 /

Maszáj szavazó nélkül ugyanúgy elképzelhetetlen egy kenyai választásról szóló képsorozat, mint ahogy az MTI sem tud soha lemondani a matyó népviseletű szavazóról egy magyar választáson. Lényeges különbség, hogy miközben Magyarországon a pártválasztásnál gyakorlatilag nem számít a nemzetiségi hovatartozás, addig Kenyában csak az számít.

A kenyaiak imádnak két választás között arról beszélni, mennyire fontos meghaladni végre a törzsi alapú politikát, hogy aztán a voksolás napján szépen – és mint látható –, hosszú sorban beálljanak a törzs jelöltje mögé.

Ennek megfelelően a választási taktika végtelenül leegyszerűsödik. Nem kell fókuszcsoport, meg nyugdíjaskampány, csupán elő kell venni a népszámlálási adatokat. Az ötvenmillióhoz közelítő kenyai lakosság csaknem ötven népcsoportra oszlik, de ebből igazán fél tucat nagyobb számít. (A maszájok amúgy pont nincsenek köztük.) Belőlük kell összerakni egy olyan koalíciót, amely nagyobb az ellenfél hasonló mixénél. Ha ez megvan, akkor már csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg mindenki regisztrálva legyen és el is menjen szavazni. Végül pedig lehet imádkozni, hogy elég meggyőző legyen a különbség, és így elmaradjon a vérfürdő.

A jelek szerint mindez összejött a hivatalban lévő kenyai elnöknek, Uhuru Kenyattának: nagyobb koalíciót állított össze, mint ellenfele, Raila Odintga, sokkal szervezettebb és profibb volt a mozgósításban is. Olyannyira fölényesnek tűnik a győzelme, hogy úgy tűnik, csalnia sem kellett hozzá. A mostani választások afrikai szinten elég tisztának, jól szervezettnek és békésnek tűntek. Az ellenzék vezetője persze beszél csalásról, de ez inkább csak arcmentés, a felelősség elhárítása, olyan, mint amikor a magyar futballedző a bírót okolja. A következő választás öt év múlva annyiban izgalmasabb lesz, hogy azon Kenyatta nem indulhat, Odinga pedig túl öreg lesz már az újabb próbálkozáshoz.

A választások erőszakmentes lezajlásáért fohászkodik egy nő egy vallási összejövetelen a kenyai főváros, Nairobi Kibera nevű szegénynegyedében augusztus 6-án

Fotó: MTI/EPA/Kurokava Dai

Választási kampányplakátokkal borított fal mellett mennek el járókelők a Kibera nevű szegénynegyedben augusztus 7-én

Fotó: MTI/AP/Jerome Delay

Rendőr figyeli a szavazásra válókat Nairobiban

Fotó: AFP/Europress/Luis Tato

Szavazók állnak sorban a Viktória-tónál

Fotó: AFP/Europress/Fredrik Lerneryd

Egy idős maszáj asszony, Naseremo Ene Kiurei személyigazolványát ellenőrzik szavazatleadás előtt

Fotó: AFP/Europress/Carl de Souza

Szamburu harcos hagy el egy szavazóhelyiséget

Fotó: AFP/Europress/Cyril Villemain

Szavazatszámlálásba kezdenek egy nairobi iskolában

Fotó: AFP/Europress/Luis Tato

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.