Győzelem vagy vérfürdő? Így tanít választást nyerni egy igazi törzsi demokrácia

/ 2017.08.09., szerda 12:16 /

Maszáj szavazó nélkül ugyanúgy elképzelhetetlen egy kenyai választásról szóló képsorozat, mint ahogy az MTI sem tud soha lemondani a matyó népviseletű szavazóról egy magyar választáson. Lényeges különbség, hogy miközben Magyarországon a pártválasztásnál gyakorlatilag nem számít a nemzetiségi hovatartozás, addig Kenyában csak az számít.

A kenyaiak imádnak két választás között arról beszélni, mennyire fontos meghaladni végre a törzsi alapú politikát, hogy aztán a voksolás napján szépen – és mint látható –, hosszú sorban beálljanak a törzs jelöltje mögé.

Ennek megfelelően a választási taktika végtelenül leegyszerűsödik. Nem kell fókuszcsoport, meg nyugdíjaskampány, csupán elő kell venni a népszámlálási adatokat. Az ötvenmillióhoz közelítő kenyai lakosság csaknem ötven népcsoportra oszlik, de ebből igazán fél tucat nagyobb számít. (A maszájok amúgy pont nincsenek köztük.) Belőlük kell összerakni egy olyan koalíciót, amely nagyobb az ellenfél hasonló mixénél. Ha ez megvan, akkor már csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg mindenki regisztrálva legyen és el is menjen szavazni. Végül pedig lehet imádkozni, hogy elég meggyőző legyen a különbség, és így elmaradjon a vérfürdő.

A jelek szerint mindez összejött a hivatalban lévő kenyai elnöknek, Uhuru Kenyattának: nagyobb koalíciót állított össze, mint ellenfele, Raila Odintga, sokkal szervezettebb és profibb volt a mozgósításban is. Olyannyira fölényesnek tűnik a győzelme, hogy úgy tűnik, csalnia sem kellett hozzá. A mostani választások afrikai szinten elég tisztának, jól szervezettnek és békésnek tűntek. Az ellenzék vezetője persze beszél csalásról, de ez inkább csak arcmentés, a felelősség elhárítása, olyan, mint amikor a magyar futballedző a bírót okolja. A következő választás öt év múlva annyiban izgalmasabb lesz, hogy azon Kenyatta nem indulhat, Odinga pedig túl öreg lesz már az újabb próbálkozáshoz.

A választások erőszakmentes lezajlásáért fohászkodik egy nő egy vallási összejövetelen a kenyai főváros, Nairobi Kibera nevű szegénynegyedében augusztus 6-án

Fotó: MTI/EPA/Kurokava Dai

Választási kampányplakátokkal borított fal mellett mennek el járókelők a Kibera nevű szegénynegyedben augusztus 7-én

Fotó: MTI/AP/Jerome Delay

Rendőr figyeli a szavazásra válókat Nairobiban

Fotó: AFP/Europress/Luis Tato

Szavazók állnak sorban a Viktória-tónál

Fotó: AFP/Europress/Fredrik Lerneryd

Egy idős maszáj asszony, Naseremo Ene Kiurei személyigazolványát ellenőrzik szavazatleadás előtt

Fotó: AFP/Europress/Carl de Souza

Szamburu harcos hagy el egy szavazóhelyiséget

Fotó: AFP/Europress/Cyril Villemain

Szavazatszámlálásba kezdenek egy nairobi iskolában

Fotó: AFP/Europress/Luis Tato

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.