Győzelem vagy vérfürdő? Így tanít választást nyerni egy igazi törzsi demokrácia

/ 2017.08.09., szerda 12:16 /

Maszáj szavazó nélkül ugyanúgy elképzelhetetlen egy kenyai választásról szóló képsorozat, mint ahogy az MTI sem tud soha lemondani a matyó népviseletű szavazóról egy magyar választáson. Lényeges különbség, hogy miközben Magyarországon a pártválasztásnál gyakorlatilag nem számít a nemzetiségi hovatartozás, addig Kenyában csak az számít.

A kenyaiak imádnak két választás között arról beszélni, mennyire fontos meghaladni végre a törzsi alapú politikát, hogy aztán a voksolás napján szépen – és mint látható –, hosszú sorban beálljanak a törzs jelöltje mögé.

Ennek megfelelően a választási taktika végtelenül leegyszerűsödik. Nem kell fókuszcsoport, meg nyugdíjaskampány, csupán elő kell venni a népszámlálási adatokat. Az ötvenmillióhoz közelítő kenyai lakosság csaknem ötven népcsoportra oszlik, de ebből igazán fél tucat nagyobb számít. (A maszájok amúgy pont nincsenek köztük.) Belőlük kell összerakni egy olyan koalíciót, amely nagyobb az ellenfél hasonló mixénél. Ha ez megvan, akkor már csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg mindenki regisztrálva legyen és el is menjen szavazni. Végül pedig lehet imádkozni, hogy elég meggyőző legyen a különbség, és így elmaradjon a vérfürdő.

A jelek szerint mindez összejött a hivatalban lévő kenyai elnöknek, Uhuru Kenyattának: nagyobb koalíciót állított össze, mint ellenfele, Raila Odintga, sokkal szervezettebb és profibb volt a mozgósításban is. Olyannyira fölényesnek tűnik a győzelme, hogy úgy tűnik, csalnia sem kellett hozzá. A mostani választások afrikai szinten elég tisztának, jól szervezettnek és békésnek tűntek. Az ellenzék vezetője persze beszél csalásról, de ez inkább csak arcmentés, a felelősség elhárítása, olyan, mint amikor a magyar futballedző a bírót okolja. A következő választás öt év múlva annyiban izgalmasabb lesz, hogy azon Kenyatta nem indulhat, Odinga pedig túl öreg lesz már az újabb próbálkozáshoz.

A választások erőszakmentes lezajlásáért fohászkodik egy nő egy vallási összejövetelen a kenyai főváros, Nairobi Kibera nevű szegénynegyedében augusztus 6-án

Fotó: MTI/EPA/Kurokava Dai

Választási kampányplakátokkal borított fal mellett mennek el járókelők a Kibera nevű szegénynegyedben augusztus 7-én

Fotó: MTI/AP/Jerome Delay

Rendőr figyeli a szavazásra válókat Nairobiban

Fotó: AFP/Europress/Luis Tato

Szavazók állnak sorban a Viktória-tónál

Fotó: AFP/Europress/Fredrik Lerneryd

Egy idős maszáj asszony, Naseremo Ene Kiurei személyigazolványát ellenőrzik szavazatleadás előtt

Fotó: AFP/Europress/Carl de Souza

Szamburu harcos hagy el egy szavazóhelyiséget

Fotó: AFP/Europress/Cyril Villemain

Szavazatszámlálásba kezdenek egy nairobi iskolában

Fotó: AFP/Europress/Luis Tato

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.