new.valasz.hu/vilag/fotok-igy-fogadtak-az-ujabb-eszak-koreai-rakatakilovest-125531

http://new.valasz.hu/vilag/fotok-igy-fogadtak-az-ujabb-eszak-koreai-rakatakilovest-125531

Ha egy szultán, egy király és egy pártfőtitkár összehajol

/ 2010.11.03., szerda 19:05 /

Rövid hírként jelent meg nemrég, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) budapesti nagykövetségei közösen gyűjtenek adományokat a magyar vörösiszap-katasztrófa károsultjainak.

A bejelentés nem keltett nagy figyelmet, pedig ha megnézzük, mi fán is terem az ASEAN, és miként tudnak a tagjai ilyen kis ügyekben is összefogni, számunkra is fontos tanulságokra bukkanhatunk.

Ha egy számítógépes stratégiai játékban összeeresztünk egy olajszultanátust, egy patriarchális városállamot, két instabil köztársaságot, két, gyakori puccsokkal sújtott királyságot, két kommunista diktatúrát, egy katonai juntát és egy furcsa szövetségi monarchiát, nem sok jóra számíthatunk. Ha a helyzetet tovább súlyosbítjuk azzal, hogy országaink között megtalálható a világ legnépesebb muszlim állama, néhány buddhista és egy katolikus fellegvár, és él bennük még egy sor ilyen-olyan vallási közösség, akkor az állandó konfliktus elkerülhetetlennek tűnik. S ha ehhez hozzátesszük, hogy vitatott határokkal, nemzeti kisebbségekkel és - bár a mezőny erős - világszinten is kiemelkedően véres történelemmel is számolnunk kell, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy amíg kimegyünk kávéért, kicsi piros, kék és egyéb színű katonáink maguktól lemészárolják egymást a monitoron.

Ilyen helyzetekben a "mindenki mindenki ellen" állapot prolongálását két tényező meg tudja akadályozni: egyrészt a közös ellenség, másrészt a viszonylag értelmes elit, amely belátja, hogy sokkal jobb üzletelni, mint mészárszékké változtatni egy komplett térséget.

Délkelet-Ázsia lakóinak tulajdonképpen szerencséjük volt, hogy az 1960-as években mindkét feltétel adott volt. Kína ekkoriban még nem pandadiplomáciában utazott, hanem forradalomexportban - kereslet pedig bőven akadt Mao eszméire a marakodó régióban. A kommunizmus kísértete ráhozta a frászt a térség vezetőire, akik arra is rájöttek, hogy jobb stabilitással és gazdasági fejlődéssel biztosítaniuk - nem feltétlenül demokratikus alapú - legitimációjukat és jólétüket. Golfozni például sokkal kellemesebb egy tizennyolc lyukú luxuspályán, mint egy aknamezőn, tehát a személyes motiváció is megvolt. Így aztán 1967-ben öt ország vezetői megalapították az ASEAN-t, melynek fő célja a konfliktusok tárgyalásos rendezése volt. Az alapítók korántsem rajongtak egymásért: ekkoriban Malajzia a Fülöp-szigetekkel civakodott egy csehországnyi területen; Indonézia paramilitáris egységeket vetett be Malajzia és Szingapúr destabilizálására; Szingapúrt kidobták Malajziából; Thaiföld pedig a területén élő malájok miatt volt pocsék viszonyban Malajziával. A szövetség azonban mégiscsak létrejött, s az alapító atyák nagyon büszkék rá, hogy ASEAN-tagállamok között azóta sem tört ki háború.

A politikai célok helyébe idővel gazdaságiak léptek. A szervezethez csatlakozott Brunei, majd Vietnam, Laosz, Burma és Kambodzsa is. Így a társaság még színesebbé vált: a közös projektekről pártfőtitkár egyeztet szultánnal, mentor-miniszter királlyal és katonai diktátorral. A cél már egyértelműen a gazdasági integráció, amit új külső kihívások ösztönöznek: a kínai kommunista szervezkedést felváltotta a kínai fütyülős kulcstartó, majd laptopdömping, s India gyors növekedése is a térség háttérbe szorulásával fenyeget. Az egységesülés tehát elkerülhetetlen, ám a felülről vezéreltség megmaradt: a térség 580 millió lakosát nemigen kérdezik meg, hogy akar-e közösködni - bár errefelé a furcsa az volna, ha ez másként lenne. A lényeg: alakuljon ki egy olyan egységes piac, amely felveheti a versenyt az óriási versenytársakkal - s a mostani tervek szerint e gazdasági közösség 2015-re létre is jön.

Az ASEAN-féle integráció mintája bevallottan az EU: mi hajlamosak vagyunk kudarcként megélni az egységes Európát, de kívülről nézve irigylésre méltó eredményeket értünk el. Sokkal jobb egy brüsszeli sóhivatalban hadakozni az igazunkért, mint egy lövészárokban - erről mi könnyen elfeledkezünk, de mondjuk egy vietnami veterán vagy egy kambodzsai haláltábortúlélő számára e perspektíva igenis vonzó. És mi, Kelet-Közép-Európa lakói is tanulhatunk az ASEAN-tól: különbségeink és kölcsönös sérelmeink nevetségesen kicsik az ottaniakhoz képest, s ha ők képesek együttműködni, nekünk sem reménytelen túltenni magunkat a megosztottságon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.