heti-valasz.hu/vilag/ilyen-meg-nem-volt-magyar-indul-magyar-ellen-a-szlovakiai-elnokvalasztason-128952

http://heti-valasz.hu/vilag/ilyen-meg-nem-volt-magyar-indul-magyar-ellen-a-szlovakiai-elnokvalasztason-128952

Ha eljön az igazi nihilizmus

/ 2016.12.07., szerda 16:35 /

A Trump-jelenséggel sokat foglalkoznak világszerte, unos-untalan előhúzva a populizmus vádját, ami leginkább arra jó, hogy az alaposabb elemzés helyett egy leegyszerűsítő kategóriába szuszakoljon bele mindenkit, aki a baloldali-liberális véleményformálóknak nem tetszik.

A tehetetlen vádaskodás mögött azonban nagy az ijedtség és a tanácstalanság. Mert amíg ellenzéki pártokat vagy egy kis ország kormányfőjét lehetett lepopulistázni, addig nem volt baj, ám most az első számú világhatalom vezetőjének titkát kellene megfejteni.

Lássuk be: Trumpot nem könnyű szeretni – még úgy sem, ha a Clinton-stáb viselt dolgairól szóló elképesztő WikiLeaks-jelentéseket alaposan elolvasta az ember. Az a tény azonban, hogy az örök megmondóemberek most ennyire elbizonytalanodtak, ér annyit, hogy kicsit szoknunk kelljen az új elnök furcsaságait.

E hasábokon az illiberális demokráciáról szóló Orbán-beszéd nemzetközi visszhangjáról írva korábban idéztem Mark Lilla professzort a Columbia Egyetemről. Ő már évekkel ezelőtt óriási szakadékot látott tátongani az elit gondolkodása és a választói akarat között. Akkoriban még kevesen figyeltek az írásaira. Most a The New York Timesban megjelent cikke nyomán került súlyos identitásválságba számos liberális értelmiségi. Lilla a Clinton-kampány legsúlyosabb hibájaként azt az identitásliberalizmust ostorozza, amely mindig ilyen-olyan kisebbségi csoportokat véd ahelyett, hogy az egész társadalomnak nyújtana megoldásokat.

S bár az európai aggodalmaskodók a zöld osztrák elnök megválasztása nyomán kicsit fellélegezhettek, az elmúlt hétvége legsúlyosabb híre az volt, hogy elfogták a német orvostanhallgató lány gyilkosát, egy kísérő nélkül Németországba érkezett 17 éves afgán fiút. Most persze megint mondhatjuk, hogy „ugye, megmondtuk”, nem kellett volna a sok migránst beereszteni, s köszörülhetnénk a nyelvünket a multikulti hívein, a „keresztény Európa sírásóin”. A baj csak az, hogy a freiburgi lány, aki maga is végzett önkéntes munkát a menekültek támogatására, „jó házból való keresztény úrilány”, s a család, amelyik a 17 éves gyilkost befogadta, szintén tudatosan a felebaráti szeretet parancsának engedelmeskedve tette ezt. Meg lehetne mosolyogni, le lehetne sajnálni a naivitásukat, de ahhoz azért már nagyon cinikusnak kellene lenni. Az eset kapcsán ugyanis nem az Európa civilizációs értékeit semmibe vevő brüsszeli „nihilisták” kaptak óriási pofont, hanem azok, akik – bár nem feltétlen hívei a Willkommenskulturnak – Európa sokat megidézett keresztény gyökereit nemcsak politikai szlogenként emlegetik, hanem igyekeznek ezeknek megfelelően cselekedni is.

A baloldali liberális véleményformálók elbizonytalanodásának akár örülhetünk is. Ám ha a hagyományos európai értékelvű, hitvalló csoportok világa is kártyavárként omlik össze, akkor a végén csak a farkastörvények maradnak. A romokon még nehezebb lesz európainak lenni, a radikális iszlamisták meg dörzsölhetik a tenyerüket…

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.