felsooktatasirangsor.hu/vilag/a-heti-valasz-egykori-szerzoje-donald-trump-tanacsadoja-lesz-122236

http://felsooktatasirangsor.hu/vilag/a-heti-valasz-egykori-szerzoje-donald-trump-tanacsadoja-lesz-122236

„Ha nem fogadjuk el az ajánlatot, nem lesz magyar képviselő a parlamentben”

/ 2014.09.18., csütörtök 09:05 /

Befutó helyre tette országos listáján Petro Porosenko ukrán elnök pártja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét, Brenzovics Lászlót. Ha elfogadja, ő lesz az egyetlen magyar képviselő az ukrán parlamentben. Ha nem… Gyorsinterjúnk Brenzovics Lászlóval. 

A felajánlott 62. hely elfogadásáról a szombati rendkívüli választmányi ülés dönt. Ön a szíve szerint rábólintana?

Én hajlok arra, hogy igen, ugyanis az ukrán parlamentben a kárpátaljai magyarságnak semmiféle képviselete nem lenne. Mivel Kárpátalján nem jött létre magyar körzet, amely egyesítené a tömbmagyarságot, nem tudnánk megnyerni egy egyéni körzetet. Hiszen a magyarságot három-négy külön körzetbe osztották, maximum 30 százalékos a magyar lakosság aránya, ami nem elég a kellő számú szavazat megszerezéséhez. Vagyis csak a listás hely biztosíthatja azt, hogy képviselőt küldhessünk a parlamentbe.

Brenzovics László

Brenzovics László

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ez azt is jelenti, hogy nem harcolnak tovább a Központi Választási Bizottsággal, amely elutasította kérelmüket, hogy egy magyar többségű egyéni választási körzetet alakítsanak ki?

Dehogynem, továbblépünk, beadványt nyújtunk be a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságnak. Tudni kell, hogy a jelenlegi parlament még Porosenko ukrán elnök megválasztása előtt alakult, a választási bizottság mandátuma lejárt, így nem is volt érvényes, hogy a testület belefogott a területi átszervezésbe. De háborús viszonyok közepette másképp írják a történelmet. Be kell látni, ha nem fogadjuk el az ajánlatot, akkor nem lesz magyar képviselő a parlamentben; így én hajlok az elfogadásra, hogy az Országgyűlésben tudjam képviselni a kárpátaljai magyarság érdekeit. De a korábbi álláspontunkat fenntartjuk, képviselőként küzdeni fogok ezért a parlamentben is.

És a magyarság számára módosított nyelvtörvényért?

A lényeg, hogy Ukrajna legyen európai, és legyen jogállam. Ez hosszú és nehéz folyamat lesz. A nyelvtörvény esetében az történt, hogy a parlament megszüntette a jogszabályt, a házelnök viszont nem írta alá. Tehát most is a régi, a magyarok számára kedvezőbb nyelvtörvény van érvényben. Más kérdés, hogy nem tartják be. Tudja, ez a baj Ukrajnával, hogy megvannak a jogállamiság elemei, mégsem lehet jogállamnak tekinteni. Ezért kell küzdenünk nekünk, ukrajnai politikai szereplőknek és az Európai Uniónak is; hiszen most ratifikálták a társulási megállapodást, ebben is benne van, hogy Ukrajnának jogállamnak kell lennie.

Szakértők nem zárják ki, hogy Moszkva már idén télen offenzívát indítson Ukrajnában, az orosz elnök szerintük az ország délkeleti részénél tovább akar menni. Mi lesz a robbanásig feszült helyzet vége ön szerint?

Nem tudom, mi jár Putyin fejében, támadni akar-e vagy sem. Szerintem be kellene fejezni a barbarizmust Európában, azt, hogy fegyverekkel támadunk egymásra és veszélyeztetjük a békés lakosságot. Ezt meg kell szüntetni, mégpedig tárgyalások útján.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.