Háború, élelmiszerhiány, spermacsempészet, menekültek és hálószobák

Válasz.hu / 2017.09.12., kedd 13:30 /

A Getty Images kihirdette az idei fotóriporteri díj legjobbjait. Közel ötszáz pályázatból választotta ki a zsűri az öt nyertest, akik különböző témájú sorozatokkal pályáztak. Paula Bronstein A háború ára című fotóesszéjében az állandó harcok sújtotta Afganisztánban élő civilek életét mutatja be.

Najiba az unokaöccsével, Shabirral egy kabuli kórházban. A kisfiú egy robbantásos merényletben sérült meg, melyben lánytestvére életét vesztette

2016. március 29.

Fotó: Paula Bronstein

 

Egy afganisztáni kórházban mellkasukon sérült férfiak vizes palackok segítségével tágítják tüdejüket

2015 márciusa

Fotó: Paula Bronstein

 

A 25 éves Sayed Malik egy afganisztáni kórházban 2015. március 26-án. A férfi mindkét lábát elveszítette egy aknamentesítésben

Fotó: Paula Bronstein

 

*

Alejandro Cegarra munkája Venezuelát mutatja be. Cagerra sorozatának az Hugo Chavez örökségével élve címet adta, s a dél-amerikai ország egyre súlyosabb gazdasági válságát mutatja be.

Egy férfi egy üres hűtőpulton ül egy állami üzletben, melyben elvileg húsárut és fagyasztott termékeket lehetne kapni.

Venezuela, 2015.

Fotó: Alejandro Cegarra

 

Nők egy csoportja tiltakozik a venezuelai parlament előtt 2013-ban

Fotó: Alejandro Cegarra

 

A rendőrség által könnygázzal elárasztott tüntetők Venezuelában, 2014-ben

Fotó: Alejandro Cegarra

*

Az európai menekültválság a témája Alessandro Penso Az egyezség fotósorozatának.

Egy szíriai férfi kritikus állapotban ér partra Leszbosz szigetén, miután kiúszott egy süllyedő csónakból. Egy órával később megérkezett egy helyi orvos, aki megmentette életét

2015. augusztus 5.

Fotó: Alessandro Penso

 

A marokkói Mohamed barátaival a megfelelő pillanatra vár, hogy egy Olaszországba tartó hajóra illegálisan felszökhessenek

Korintosz, Görögország, 2012. február 2.

Fotó: Alessandro Penso

 

Egy anya és gyermeke thermotakaróba burkolózva, miután partot értek Leszbosz szigetén

2015. október 18. 

Fotó: Alessandro Penso

*

Antonio Faccilongo Szerelmem című fotóesszéje a Gázai övezetben és Ciszjordániában egyre nagyobb méreteket öltő spermacsempészetről szól. Hosszú évekre bebörtönzött palesztinok feleségei férjük spermáját kicsempésztetik a fegyintézetből, hogy gyermekük foganhasson.

Inkubátor egy gázai kórházban

Fotó: Antonio Faccilongo

 

Amma Elian férje életfogytiglani büntetéssel vonult börtönbe 2003-ban

Tulkarem, Ciszjordánia

Fotó: Antonio Faccilongo

 

A 37 éves Basimah Nawaja rokonai társaságában. Telefonján férje, a 41 éves Issa, akit katonai tevékenységéért 22 év börtönre ítéltek. Két éves gyermekük mesterséges megtermékenyítéssel fogant

Fotó: Antonio Faccilongo

*

Barbara Peacock egyéni életeket tár fel Amerikai hálószoba sorozatában.

„Reggelente amikor felébredek csendben teszek-veszek, hogy ne ébresszem fel a feleségemet. Aztán rájövök, hogy már nincs itt velem"

Fotó: Barbara Peacock

 

„New Hempshire-ben élek, ahol az a mottó hogy »Élj szabadon, vagy halj meg«. És tényleg ennyi”

Fotó: Barbara Peacock

„Van, hogy napokig el sem hagyom a szobámat"

Fotó: Barbara Peacock

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.