Hagyjunk fel online függőségünkkel! – tanácsolja Zuckerberg

/ 2013.12.14., szombat 20:24 /
Hagyjunk fel online függőségünkkel! – tanácsolja Zuckerberg

Kevesebb időt üljünk a komputer előtt! Kapcsoljuk ki néha okostelefonjainkat! Hagyjunk fel online függőségünkkel! – a figyelmeztetések számtalanszor elhangzanak. Meglepő módon azonban most a Facebook-alapító, Mark Zuckerberg 32 éves nővére, Randi, a cég korábbi marketing-igazgatója javasolja ezt.

Randi Zuckerberg könyvével

Randi Zuckerberg kedden mutatta be San Franciscóban Dot Complicated Untangling Our Wired Lives (A komplikált internet – Hogyan bogozzuk ki hálózati életünket) című könyvét. A mű nem céges pletykagyűjtemény vagy intim  magánéleti titkok megosztása, ahogy egy facebookos főnöktől várni lehetne. Zuckerberg az internetes forradalom korának viselkedési kódexét, azaz a „netikettet” írta meg.  

Randi Zuckerberg ellentéte zárkózott öccsének, Marknak. A dinamikus, szórakoztató fiatal hölgy énekesnő szeretett volna lenni, álmai között Broadway-fellépés szerepelt. Pályájának facebookos fordulata után most ért el a szórakoztatóiparba, amikor megalapította a Zuckerberg Médiatársaságot, s producerként működik Hollywoodban. Első televíziós kísérlete, a Start-Ups: Sillicon Valley valóságshow azonban nagy bukás volt. „Észak-Kalifornia legnagyobb tehetségei szupermodellnek néznek ki, ostobán viselkednek, és isznak mint a gödények” – írta a Wired magazin, de a többi kritikus is jellegtelennek tartotta a sorozatot, ami több San Franciscó-i bárt mutatott be, mint egy útikalauz. Zuckerberg állítja, hogy tanult a kudarcból.

A harvardi diplomás Randi Zuckerberg New Yorkban dolgozott, amikor 2005-ben egyetemről kimaradt öccse Kaliforniába hívta. A Facebook minden volt, csak nem hagyományos munkahely – a kis csapat egy házban dolgozott és élt, kínai dobozos ételeket,  pizzákat ettek, sört ittak egész nap. Az üzleti tárgyalás egy kínai étteremben zajlott Palo Altóban, Mark ráírta a szalvétára, hogy  mennyit fizet, Randi áthúzta és visszatolta. A nővér fizetést akart, nem részvényeket. Mark ragaszkodott az utóbbiakhoz, és mint később kiderült, neki volt igaza. 

A Zuckerberg-testvérek: a zárkózott Mark és a dinamikus Randi

Randi a Facebook hőskorára emlékszik vissza szívesen, amikor minden apró részletet együtt dolgoztak ki. A legnehezebb az volt, amikor start-upból nagyvállalattá alakultak. Máig is bánja, hogy túl kitárulkozó volt. Sokan csak Mark nevetséges nővérének tartották.

Érdemei között említik, hogy ő ismerte fel, kapcsolatba kell lépni a televíziókkal, s ő látta meg elsőként a Facebook szerepét a politikában. 2008-ban a Clinton és Obama közti vitát az ABC és a Facebook közösen szervezte. Randi Zuckerberg állítja, hogy Obama 2008-as győzelmét az is segítette, hogy korán felismerte a közösségi hálók jótékony hatását.

Randi 2011-ben távozott a Facebooktól, azóta járja a világot, előadásokat tart. A hallgatóság problémái és saját tapasztalati alapján írta meg könyvét. Abból indul ki, hogy a digitális forradalom nem múlik el, szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy életünket számtalan módon – előnyösen és hátrányosan –   megváltoztatta. Szerinte az új problémák egy részét maga a technológia fogja megoldani. Utalt arra, hogy formálódik már az az eszköz, amely 10 mérföld/óra után automatikusan kikapcsolja a telefont, sem hívni, sem SMS-eket küldeni, sem levelezni nem lehet a jövőben vezetés közben.

De az online realitással mindenkinek magának kell szembenéznie, és megtalálnia a helyes arányt a valós és a virtuális világ között. Zuckerberg, akinek van egy kétéves kisfia, már az anya szemszögéből is beszél. Dot című gyermekkönyvében kiküldi a komputer mellől kis főhősét a játszótérre.

Nem javasolja 11-12 év előtt az internet használatát. Utána is csak szülői ellenőrzés mellett. Egyáltalán nem ajánlja azokat a tinédzser oldalakat (Whisper.com), ahol névtelenül elpanaszolhatja a kamasz a bajait, mert sebezhetővé válik, cyber bullyknak (az online térben kötekedő arcoknak) van kitéve. Egyébként is mindent ellenez, ahol névtelenül lehet megnyilvánulni. 

De mit ér az ellenőrzés, ha a szülők nem járnak elől jó példával, és állandóan telefonjaikat nyomogatják – figyelmeztet  a szerző.

Randi Zuckerberg nem mond újat azzal, hogy mindenki úgy viselkedjen az online térben, ahogyan azt az offline-ban tenné. Próbáljunk ne első felindulásból írni Twitter-bejegyzést, ne minden pillanatról küldjünk fotót – figyelmeztet. Saját rossz szokása alapján mondja, hogy ne kínozzuk barátainkat gyermekeink fotóáradatával. Unalmas és ráadásul felesleges digitális nyomot hagy. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy bármi, ami felkerül a netre, csak egy szűk körhöz ér el.

Így karácsonyoznak Zuckerbergék – a Randi által barátainak kiposztolt kép bejárta a világsajtót

Randi Zuckerberg egy különös pillanatot ragadott meg, amikor családjának minden tagja a karácsonyi vacsora után saját digitális eszköze fölé hajolt, hogy Mark újítását ellenőrizze. „Így karácsonyoznak Zuckerbergék” címmel pár barátjának továbbküldte a fotót, amit végül az egész világ látott.

A szerző úgy véli, hogy a mennyiség helyett a minőségre kellene átállni. Azaz: nem a virtuális, hanem az igaz barátok számítanak. Nem fontos, hogy hányan lájkolnak, hanem, hogy ki teszi. Mindenki szabjon határt digitális eszközeinek. Kapcsolja ki telefonját, komputerét. Lehetetlen, hogy éjszaka is SMS- üzeneteket küldjenek.

Randi Zuckerberg szerint nagyon sokan megbánják majd azt, amit ma megosztottak a közösségi médián. Csak abban tud bízni, hogy a jövő társadalma megbocsátó lesz buta internetes túlkapásainkkal. 

 

 Részlet Randi Zuckerberg „netikettjéből”

1/ Légy önmagad!  Ne tegyél különbséget online és offline személyiséged között!

2/ Ne felejtsd el, hogy egyetlen klikkelés is nagy hatást válthat ki!

3/ A helyes digitális magatartás otthon kezdődik.

4/ Ne használd a számítógépet babysitterként!

5/ Ne felejtsd el, hogy digitális megnyilvánulásaidnak a való életben lehetnek következményei!

6/ Az emberekre figyelj, ne a lájkokra!

7/ Ne csevegj sokat az interneten, inkább cselekedjél!

8/ Ne csak otromba, hanem szép dolgokat is osszál meg az interneten! 

9/ Fontosabb, hogy helyesen cselekedj, minthogy gyorsan.

10/ Védd a magánéletedet!

11/ Az intim pillanatok nem showműsorok mások számára

12/ Jól válogasd meg Facebook-barátaidat!

13/ Ahhoz, hogy igazi kapcsolataid legyenek, fel kell adnod digitális függőségedet!   

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.