Hatalmas erejű földrengés Chilében, kisebb szökőár alakult ki

/ 2014.04.02., szerda 06:39 /

Hatalmas erejű, 8,2-es fokozatú földrengés rázta meg helyi idő szerint kedd este Chile északi részét, Iquique város térségét, de a figyelmeztetésekre rácáfolva a földmozgás következtében csak kisebb szökőár alakult; a helyi hatóságok szerint két halottja és három súlyos sérültje van a természeti csapásnak, súlyos károk nem keletkeztek.

Forrás:MTI

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a földrengés fészke nagyon kis mélységben, mindössze 10 kilométerre volt a tengerfenék alatt, 99 kilométerre északnyugatra Iquique bányászvárostól. Az USGS első jelentéseiben 8,0-ra tette a földmozgás erejét.

Az első földlökést legalább kilenc kisebb utórengés követett. Földrengéskutatók nem zárják ki, hogy folytatódnak az utórengések, és akár a keddinél is erősebb földrengés is rázhatja meg a térséget.

A földrengést érezni lehetett az epicentrumtól 470 kilométerre fekvő a bolíviai fővárosban, La Pazban is, ahol 4,5 erősségű földmozgást mértek.

Háromnegyed órával az USGS bejelentése után a chilei haditengerészet közölte, hogy a cunami első hulláma már elérte az észak-chilei partszakaszt. A CNN jelentése szerint mintegy kétméteres hullámok alakultak ki a chilei és perui, de nem kizárt, hogy távolabbi partszakaszokon nagyobbak lesznek a hullámok, attól függően, hogy milyen a tengerfenék domborzata a part közelében.

Előzőleg az amerikai csendes-óceáni cunami-előrejelző központ közölte, hogy ilyen erejű földrengés következtében pusztító cunami alakulhat ki az epicentrumhoz közeli partszakaszokon, és fenyegetést jelent a távolabbi térségekre is. Az amerikai központ által kiadott cunamiriadó a latin-amerikai térség teljes csendes-óceáni partszakaszára vonatkozott, és egyelőre nem vonták vissza.

Gonzalo Prieto, Iquique kormányzója két ember halálát erősítette meg, hárman szerinte súlyosan megsérültek. Az epicentrumtól 139 kilométerre fekvő Arica településen vályogházak dőltek össze, a háztartások 90 százaléka maradt áram nélkül.

A chilei kormány közölte, hogy komolyabb károk nem keletkeztek. Az iquiquei bányaipari vállalatok sem számoltak be károkról. A földrengés következtében néhol földcsuszamlások alakultak ki, amelyek utakat zártak el, fennakadásokat okozva a közúti forgalomban.

A chilei és a perui hatóságok is elrendelték a lakosság evakuálását a part menti térségekből. A chilei part menti városok lakói hagyták el otthonaikat, és biztonságos helyre siettek, de a CNN hírtelevízióban bemutatott felvételekből ítélve pánik nem tört ki.

Az iquiquei női börtönből háromszáz fegyenc szökött meg, de nem világos, hogy ez hogyan hozható kapcsolatba a földrengéssel.

Az elmúlt két hétben több száz kisebb földrengés rázta meg Chile északi partszakaszát. Az első, 6,7-es erejű földmozgás március 16-án történt.

A valaha mért legsúlyosabb földrengés ugyancsak Chilében volt: az 1960-as 9,5-es fokozatú földrengésben ötezernél többen haltak meg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.