valasz.hu/vilag/nincs-tobb-ketseg-nagy-britannia-kilep-az-europai-uniobol-119472

http://valasz.hu/vilag/nincs-tobb-ketseg-nagy-britannia-kilep-az-europai-uniobol-119472

Halott delfinborjú képe szembesítette a világot a műanyagszennyezéssel

/ 2018.02.07., szerda 18:45 /
Halott delfinborjú képe szembesítette a világot a műanyagszennyezéssel

David Attenborough filmjének hatására a világ észrevette, hogy a klímaváltozáson kívül is vannak környezeti válságok. A brit miniszterelnök a Kék bolygó 2 DVD-jét vitte a fő szennyező Kína elnökének ajándékba. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„Az anya melluszonyával magához öleli újszülöttjét. A borjú halott. Mégsem hajlandó elengedni – napok óta hurcolja magával a tetemet. A gömbölyű fejű delfinek nagyméretű aggyal rendelkeznek, szinte biztos, hogy képesek érzelmekre. A felnőtt példányok viselkedéséből ítélve a borjú halála az egész családra hatással volt” – kommentálja a 91 éves Sir David Attenborough a BBC tavaly ősszel bemutatott sorozatának kulcsjelenetét.

A Kék bolygó 2-ben szereplő delfin szervezetében olyan mennyiségben halmozódtak fel az ipari szennyezőanyagok, hogy a borjút valószínűleg az anyatej mérgezte halálra. A toxinok pár milliméteres műanyagdarabokra akaszkodva úsznak a vízben – sok helyütt nagyobb koncentrációban, mint a plankton. A világ leghíresebb természetfilmese az egyik legégetőbb környezeti válságra, a műanyagszennyezésre hívja fel a világ figyelmét. Theresa May brit kormányfő a film DVD-jét adta Kína elnökének, amikor a napokban Pekingbe látogatott.

Miért rosszabb a műanyag, mint más szennyező anyagok? Honnan kerül a tengerbe? Be lehet-e teljesen tiltani a műanyagszatyrokat? Lesz-e a párizsihoz hasonló műanyagegyezmény?

 

 

 

Részletek a Heti Válasz február 8-i számában, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.