Halott delfinborjú képe szembesítette a világot a műanyagszennyezéssel

/ 2018.02.07., szerda 18:45 /
Halott delfinborjú képe szembesítette a világot a műanyagszennyezéssel

David Attenborough filmjének hatására a világ észrevette, hogy a klímaváltozáson kívül is vannak környezeti válságok. A brit miniszterelnök a Kék bolygó 2 DVD-jét vitte a fő szennyező Kína elnökének ajándékba. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„Az anya melluszonyával magához öleli újszülöttjét. A borjú halott. Mégsem hajlandó elengedni – napok óta hurcolja magával a tetemet. A gömbölyű fejű delfinek nagyméretű aggyal rendelkeznek, szinte biztos, hogy képesek érzelmekre. A felnőtt példányok viselkedéséből ítélve a borjú halála az egész családra hatással volt” – kommentálja a 91 éves Sir David Attenborough a BBC tavaly ősszel bemutatott sorozatának kulcsjelenetét.

A Kék bolygó 2-ben szereplő delfin szervezetében olyan mennyiségben halmozódtak fel az ipari szennyezőanyagok, hogy a borjút valószínűleg az anyatej mérgezte halálra. A toxinok pár milliméteres műanyagdarabokra akaszkodva úsznak a vízben – sok helyütt nagyobb koncentrációban, mint a plankton. A világ leghíresebb természetfilmese az egyik legégetőbb környezeti válságra, a műanyagszennyezésre hívja fel a világ figyelmét. Theresa May brit kormányfő a film DVD-jét adta Kína elnökének, amikor a napokban Pekingbe látogatott.

Miért rosszabb a műanyag, mint más szennyező anyagok? Honnan kerül a tengerbe? Be lehet-e teljesen tiltani a műanyagszatyrokat? Lesz-e a párizsihoz hasonló műanyagegyezmény?

 

 

 

Részletek a Heti Válasz február 8-i számában, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Betont mindenhova!

Az egyik helyen a teniszre hivatkozva emelnek betonmostrumot, Zuglóban viszont a teniszpályákat veszik el egy fedett futópálya kedvéért.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.