felsooktatasirangsor.hu/vilag/harc-az-adriaert-124928

http://felsooktatasirangsor.hu/vilag/harc-az-adriaert-124928

Hangulatjelentés: Lengyelország Patriot rakétákat vásárolt

/ 2017.07.06., csütörtök 13:03 /

Orosz rakéták elleni légvédelmi rendszert vásároltak a lengyelek. Trump nem véletlenül utazott Varsóba.

Patriot rakéta indítása

Amerikai fegyvereket vásárol Varsó, a lengyel és az amerikai védelmi minisztérium képviselői ma jelentették be, hogy aláírták a Patriot légvédelmi rakéták szállításáról szóló megállapodást. A lengyelek nemcsak a rakétákat veszik meg, hanem a hozzátartozó radart és IBCS tűzvezetési rendszert is, vagyis komplett rakétapajzsot telepítenek.

A terv még 2015-ben született, az ukrán válság hatására döntöttek úgy, hogy lecserélik légvédelmi rendszerüket. Az ugyanis még a szovjet időkből maradt meg, tehát esélytelen lenne egy esetleges orosz támadás kivédésére. Hatalmas összeget fordítanak erre, a  nyolc üteget a 30 milliárd zlotyért, mintegy 7,6 milliárd dollárért vásárolják meg.

Mindez fontos siker Donald Trumpnak, aki a NATO országokat védelmi kiadásaik növelésére bíztatta, és az amerikai hadiiparnak is. Nem véletlen, hogy az amerikai elnök a hamburgi G20-as csúcsra tartva megállt Varsóban az úgynevezett Három Tenger Kezdeményezés résztvevőinek tanácskozásán, amelyen Áder János államfő képviseli hazánkat.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.