Hangulatjelentés: Lengyelország Patriot rakétákat vásárolt

/ 2017.07.06., csütörtök 13:03 /

Orosz rakéták elleni légvédelmi rendszert vásároltak a lengyelek. Trump nem véletlenül utazott Varsóba.

Patriot rakéta indítása

Amerikai fegyvereket vásárol Varsó, a lengyel és az amerikai védelmi minisztérium képviselői ma jelentették be, hogy aláírták a Patriot légvédelmi rakéták szállításáról szóló megállapodást. A lengyelek nemcsak a rakétákat veszik meg, hanem a hozzátartozó radart és IBCS tűzvezetési rendszert is, vagyis komplett rakétapajzsot telepítenek.

A terv még 2015-ben született, az ukrán válság hatására döntöttek úgy, hogy lecserélik légvédelmi rendszerüket. Az ugyanis még a szovjet időkből maradt meg, tehát esélytelen lenne egy esetleges orosz támadás kivédésére. Hatalmas összeget fordítanak erre, a  nyolc üteget a 30 milliárd zlotyért, mintegy 7,6 milliárd dollárért vásárolják meg.

Mindez fontos siker Donald Trumpnak, aki a NATO országokat védelmi kiadásaik növelésére bíztatta, és az amerikai hadiiparnak is. Nem véletlen, hogy az amerikai elnök a hamburgi G20-as csúcsra tartva megállt Varsóban az úgynevezett Három Tenger Kezdeményezés résztvevőinek tanácskozásán, amelyen Áder János államfő képviseli hazánkat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.