Hangulatjelentés: Lengyelország Patriot rakétákat vásárolt

/ 2017.07.06., csütörtök 13:03 /

Orosz rakéták elleni légvédelmi rendszert vásároltak a lengyelek. Trump nem véletlenül utazott Varsóba.

Patriot rakéta indítása

Amerikai fegyvereket vásárol Varsó, a lengyel és az amerikai védelmi minisztérium képviselői ma jelentették be, hogy aláírták a Patriot légvédelmi rakéták szállításáról szóló megállapodást. A lengyelek nemcsak a rakétákat veszik meg, hanem a hozzátartozó radart és IBCS tűzvezetési rendszert is, vagyis komplett rakétapajzsot telepítenek.

A terv még 2015-ben született, az ukrán válság hatására döntöttek úgy, hogy lecserélik légvédelmi rendszerüket. Az ugyanis még a szovjet időkből maradt meg, tehát esélytelen lenne egy esetleges orosz támadás kivédésére. Hatalmas összeget fordítanak erre, a  nyolc üteget a 30 milliárd zlotyért, mintegy 7,6 milliárd dollárért vásárolják meg.

Mindez fontos siker Donald Trumpnak, aki a NATO országokat védelmi kiadásaik növelésére bíztatta, és az amerikai hadiiparnak is. Nem véletlen, hogy az amerikai elnök a hamburgi G20-as csúcsra tartva megállt Varsóban az úgynevezett Három Tenger Kezdeményezés résztvevőinek tanácskozásán, amelyen Áder János államfő képviseli hazánkat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Putyin–Csányi-dzsúdóbarátság háttere

A jövő heti budapesti cselgáncsvébé fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Hogyan lett Katalónia szinte észrevétlenül az iszlamizmus új fellegvára?

Miközben a világ Belgiumra, Franciaországra vagy Angliára figyelt, addig Katalóniában csendben létrejött egy, a fentiekkel vetekedő iszlamista közösség. A csütörtöki Heti Válasz megmutatja a barcelonai merénylet hátterét, azt, hogy a modern európai iszlamista terrorizmus miként tért vissza szülőföldjére.

Maradjon-e Orbán? – Jeszenszky Géza ölre menő vitája fiával, Zsolttal

Kiéleződtek a nemzedéki ellentétek Jeszenszkyéknél: a Trump-rajongó, Orbán-párti Zsolt nyilvánosan bírálta apját, amiért az kritizálja a kormányt. Géza, az egykori külügyminiszter és nagykövet most leült fiával, hogy megvitassák: szentesítheti-e a cél az eszközöket a jobboldali politikában.