valasz.hu/vilag/lavinat-indithat-el-ha-a-penteki-irorszagi-nepszavazason-az-igenek-gyoznek-128686

http://valasz.hu/vilag/lavinat-indithat-el-ha-a-penteki-irorszagi-nepszavazason-az-igenek-gyoznek-128686

Hangulatjelentés: Lengyelország Patriot rakétákat vásárolt

/ 2017.07.06., csütörtök 13:03 /

Orosz rakéták elleni légvédelmi rendszert vásároltak a lengyelek. Trump nem véletlenül utazott Varsóba.

Patriot rakéta indítása

Amerikai fegyvereket vásárol Varsó, a lengyel és az amerikai védelmi minisztérium képviselői ma jelentették be, hogy aláírták a Patriot légvédelmi rakéták szállításáról szóló megállapodást. A lengyelek nemcsak a rakétákat veszik meg, hanem a hozzátartozó radart és IBCS tűzvezetési rendszert is, vagyis komplett rakétapajzsot telepítenek.

A terv még 2015-ben született, az ukrán válság hatására döntöttek úgy, hogy lecserélik légvédelmi rendszerüket. Az ugyanis még a szovjet időkből maradt meg, tehát esélytelen lenne egy esetleges orosz támadás kivédésére. Hatalmas összeget fordítanak erre, a  nyolc üteget a 30 milliárd zlotyért, mintegy 7,6 milliárd dollárért vásárolják meg.

Mindez fontos siker Donald Trumpnak, aki a NATO országokat védelmi kiadásaik növelésére bíztatta, és az amerikai hadiiparnak is. Nem véletlen, hogy az amerikai elnök a hamburgi G20-as csúcsra tartva megállt Varsóban az úgynevezett Három Tenger Kezdeményezés résztvevőinek tanácskozásán, amelyen Áder János államfő képviseli hazánkat.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.