Három magyar fotós fényképe is versenyben van a világ legnagyobb fotópályázatán

/ 2018.03.07., szerda 12:20 /

A Sony World Photography Awards idei versenyére közel 320 ezer felvétel érkezett, ezekből választotta ki a szakmai zsűri kategóriánként a tíz legjobbat. A professzionális verseny Sport kategóriájába Gárdi Balázs és Hartyányi Norbert sorozatai kerültek döntőbe: Gárdi az afganisztáni Buzkashi nevű küzdelemről készített látványos felvételeket, melyen a versenyzők egy állattetemért vívnak erőszakos harcot, míg Hartyányi a Budapesten megrendezett FINA vizes vb óriás-toronyugróit örökítette meg. A nyílt verseny Mozgás kategóriájában Radisics Milánnak a városligeti műjépgpálya korcsolyázóiról készült fotóját válogatták be az első tízbe. A díjazott fényképeket április 19-én jelentik be.

Hartyányi Norbert – részlet a Tánc a levegőben című sorozatból

Professzionális verseny, Sport kategória

Gárdi Balázs – részlet a Buzkashi című sorozatból

Professzionális verseny, Sport kategória

Radisics Milán – Jégpályán örvénylő emberek

Nyílt verseny, Mozgás kategória

Valentina Morrone (Olaszország) – Fekete-fehér

Nyílt verseny, Portré

Stefano Morelli (Olaszország) – Felfüggesztés (Örményország)

Professzionális verseny, Korunk kérdései

 

„Örményország fővárosától, Jerevántól húsz kilóméterre fekszik Metsamor, egy elavult atomerőmű. A reaktor megléte már hosszú ideje aggodalomra ad okot: egyrészt nem építették meg köré azt a vasbeton szerkezetet, mely egy esetleges baleset esetén meggátolhatná, hogy radioaktív anyag kerüljön a környezetbe. Másrészt egy szeizmikusan aktív területre épült az erőmű … 2017 januárjában látogattam a tízezer fős Metsamor városába (ezer ember még mindig az erőműben dolgozik). A régi szovjet lakótömbökben élő helyiek egy félelemmel és kétséggel teli bizonytalan állapotban élnek, szegénység és túlélés, élet és halál között lebegnek.”

Fredrik Lerneryd (Svédország) – Balett

Professzionális verseny, Korunk kérdései kategória

 

„A Spurgeons Akadémia tanulói minden szerdán kiviszik a székeket és padokat az osztályteremből és felsöprik a padlót. Az iskolai egyenruhát élénk színű dresszekre cserélik. Amikor tanáruk, Mike Wamaya belép a terembe, a diákok a helyükre rendeződnek, kezüket pedig a falra teszik, mintha az lenne a balettrúd. Klasszikus zene csendül fel egy kicsi, hordozható hangszóróból, és elkezdődik a foglalkozás. A balett óra része az Annos Africa and One Fine Day nevű jótékonysági szervezet kenyai nyomornegyedekben végzett tevékenységének. Nairobiban három iskolával működnek együtt. A tánc abban segíti a gyerekeket, hogy jobban ki tudják fejezni magukat, valamint növeli az életbe vetett hitüket és önbizalmukat. Néhány gyermek már heti több órán is részt vehet egy olyan táncstúdióban, mely a főváros előkelő negyedében van, s ezek a gyerekek már bentlakásos iskolában élnek. Vagyis tehetségüknek köszönhetően ki tudtak emelkedni a nyomornegyedek megpróbáltatásokkal teli világából.”

Nick Dolding (Egyesült Királyság)

Nyílt verseny, Portré

Martyn Aim (Új-Zéland) – részlet a Madjnem sötét – Harc Moszulért című sorozatból

Professzionális verseny, Hírek kategória

Li Wang (Kína) – Hegyi út

Nyílt verseny, Utazás, dícséretben részesült

Marios Kourouniotis (Görögország) – Vasiliki & Yiorgos

Nyílt verseny, Kultúra, dícséretben részesült

Mitch Dobrowner (USA) – Mammatus. Bolton, Texas

Professzionális verseny, Természet és vadvilág kategória

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.