felsooktatasirangsor.hu/vilag/die-hard-2-meg-dragabb-gorogorszag-elete-109662

http://felsooktatasirangsor.hu/vilag/die-hard-2-meg-dragabb-gorogorszag-elete-109662

Három magyar fotós fényképe is versenyben van a világ legnagyobb fotópályázatán

/ 2018.03.07., szerda 12:20 /

A Sony World Photography Awards idei versenyére közel 320 ezer felvétel érkezett, ezekből választotta ki a szakmai zsűri kategóriánként a tíz legjobbat. A professzionális verseny Sport kategóriájába Gárdi Balázs és Hartyányi Norbert sorozatai kerültek döntőbe: Gárdi az afganisztáni Buzkashi nevű küzdelemről készített látványos felvételeket, melyen a versenyzők egy állattetemért vívnak erőszakos harcot, míg Hartyányi a Budapesten megrendezett FINA vizes vb óriás-toronyugróit örökítette meg. A nyílt verseny Mozgás kategóriájában Radisics Milánnak a városligeti műjépgpálya korcsolyázóiról készült fotóját válogatták be az első tízbe. A díjazott fényképeket április 19-én jelentik be.

Hartyányi Norbert – részlet a Tánc a levegőben című sorozatból

Professzionális verseny, Sport kategória

Gárdi Balázs – részlet a Buzkashi című sorozatból

Professzionális verseny, Sport kategória

Radisics Milán – Jégpályán örvénylő emberek

Nyílt verseny, Mozgás kategória

Valentina Morrone (Olaszország) – Fekete-fehér

Nyílt verseny, Portré

Stefano Morelli (Olaszország) – Felfüggesztés (Örményország)

Professzionális verseny, Korunk kérdései

 

„Örményország fővárosától, Jerevántól húsz kilóméterre fekszik Metsamor, egy elavult atomerőmű. A reaktor megléte már hosszú ideje aggodalomra ad okot: egyrészt nem építették meg köré azt a vasbeton szerkezetet, mely egy esetleges baleset esetén meggátolhatná, hogy radioaktív anyag kerüljön a környezetbe. Másrészt egy szeizmikusan aktív területre épült az erőmű … 2017 januárjában látogattam a tízezer fős Metsamor városába (ezer ember még mindig az erőműben dolgozik). A régi szovjet lakótömbökben élő helyiek egy félelemmel és kétséggel teli bizonytalan állapotban élnek, szegénység és túlélés, élet és halál között lebegnek.”

Fredrik Lerneryd (Svédország) – Balett

Professzionális verseny, Korunk kérdései kategória

 

„A Spurgeons Akadémia tanulói minden szerdán kiviszik a székeket és padokat az osztályteremből és felsöprik a padlót. Az iskolai egyenruhát élénk színű dresszekre cserélik. Amikor tanáruk, Mike Wamaya belép a terembe, a diákok a helyükre rendeződnek, kezüket pedig a falra teszik, mintha az lenne a balettrúd. Klasszikus zene csendül fel egy kicsi, hordozható hangszóróból, és elkezdődik a foglalkozás. A balett óra része az Annos Africa and One Fine Day nevű jótékonysági szervezet kenyai nyomornegyedekben végzett tevékenységének. Nairobiban három iskolával működnek együtt. A tánc abban segíti a gyerekeket, hogy jobban ki tudják fejezni magukat, valamint növeli az életbe vetett hitüket és önbizalmukat. Néhány gyermek már heti több órán is részt vehet egy olyan táncstúdióban, mely a főváros előkelő negyedében van, s ezek a gyerekek már bentlakásos iskolában élnek. Vagyis tehetségüknek köszönhetően ki tudtak emelkedni a nyomornegyedek megpróbáltatásokkal teli világából.”

Nick Dolding (Egyesült Királyság)

Nyílt verseny, Portré

Martyn Aim (Új-Zéland) – részlet a Madjnem sötét – Harc Moszulért című sorozatból

Professzionális verseny, Hírek kategória

Li Wang (Kína) – Hegyi út

Nyílt verseny, Utazás, dícséretben részesült

Marios Kourouniotis (Görögország) – Vasiliki & Yiorgos

Nyílt verseny, Kultúra, dícséretben részesült

Mitch Dobrowner (USA) – Mammatus. Bolton, Texas

Professzionális verseny, Természet és vadvilág kategória

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.